search.noResults

search.searching

note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
Exteriors


Tobermore Aid Macfarlane’s Concept Design at £30m QEII Hospital


doors to the public. London based landscape architecture practice, Macfarlane & Associates, was provided with the task of designing an attractive landscape for the £30 million facility which was designed by Penoyre & Prasad and the construction was managed by Balfour Beatty. Tobermore was on hand with a block paving solution for Macfarlane & Associates that would enhance the aesthetics of the new hospital and provide sustainability. The sourcing of suitable hard landscaping materials was a hugely important task in meeting the schemes objectives. The Tobermore South East Sales team pre-


T


sented Macfarlane & Associates with a variety of paving options that could comple- ment the project. Founding Principal at Macfarlane & Associates, Glen Macfarlane, noted that the contemporary granite aggre-


he stunning new Queen Elizabeth II (QEII) Hospital in Welwyn Garden City, Hertfordshire, has opened its


occasional vehicular overrun.” The Tobermore products also suited Marfarlane & Associates concept design for the grounds. Macfarlane & Associates additionally


praised the service provided by the Tobermore South East Sales force: “Working with the team is a great experience, as you are knowledgably guided through the product range from specification to installation.” Now in full operation, the QEII hospital


gate finish of Sienna block paving and Mayfair Flags was perfect for the modern QEII building. Glen explained more on the landscape architects decision to specify Tobermore products: “Sienna and Mayfair Flags were both reliable and cost effective. We knew the products would work on front of the QEII building to create a visible attractive entrance to the hospital, as well as simultaneously being a hard-wearing material capable of withstanding a large amount of footfall and


benefits the local district immensely with the latest technologies and treatment facilities available. The hospital offers an Urgent Care Centre which is open 24 hours a day, general outpatient services, a purpose-built area for children’s outpatient services, diagnostic tests, day treatments procedures, GP out of hour’s services, physiotherapy and rehabilitation units, as well as cancer and ante-natal care services.


0844 800 5736 www.tobermore.co.uk


Photo: Alastair Carew-Cox Copper in the Park Abet shelters the rescuers


Abet Laminati’s MEG exterior grade laminate has been used to clad the exterior of the new offices and crew rooms of the RNLI Station in Brighton Marina. Designed and supplied by Aliva UK, MEG 414 was chosen to match the ceramic facades of the surrounding buildings and was face fixed with colour coded rivets. The cladding envelopes the Station, keeping staff and crew warm and dry in the harshest of weathers. This scheme is a perfect example of high performance MEG in action where the need for incredibly high performance and durabil- ity is married up with low life-cycle costs and aesthetic design. Carrying a BBA Agrément Certificate, MEG is a self-supporting high pressure laminate (HPL) for cladding the exterior of buildings, balconies and other applications. It features high resistance to temper- ature, climate shock, weathering, UV light and impact.


www.uk.abetlaminati.com


Distinctive Nordic Brown Light pre-oxidised copper cladding from Aurubis plays a unifying role in Glancy Nicholls Architects’ competition- winning design of the Chamberlain Hall complex for the University of Birmingham. Set in a ‘listed’ historic park, the new complex replaces 20th century buildings that proved unsuitable for modern, sustainable student accommodation and unfeasible to improve. Conceived as a landmark tower with three adjacent, linear ‘finger’ wings, the complex provides 726 student rooms, split into five and six en-suite bedroomed clusters and one bedroom studios. Communal facilities including a bar, restaurant and conference space are provided in the ground floor of the tower. The footprint of the new complex sits within the perimeter of the previous buildings, minimising impact on the surrounding parkland. The architects’ ambition was to create a cohesive concept using materials and building forms to tie together the development as a whole. On the three ‘finger’ wings, brickwork matching local buildings acts as a ‘grounding’ material at low level with Nordic Brown Light pre-oxidised copper cladding as a striking, robust and high-quality finish above. The ends of the wings overlooking the park are highlighted by copper frames projecting out to add solar shading.


01875 812144 www.aurubis.com/finland/architectural www.buildingconstructiondesign.co.uk 19


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26