search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
871 | WEEK 44-45 01 NOVEMBER 2017


Overslag containers in haven Rotterdam blijſt sterk groeien


ROTTERDAM De overslag van containers in de Rotterdamse haven blijſt groeien. In de eerste negen maanden van 2017 steeg het aantal containers in vergelijking met dezelfde periode in 2016 met 10,1 procent tot 10,2 miljoen eenheden (TEU). De totale overslag steeg in dezelfde periode met 2 procent. Naast containers droegen vooral agribulk en breakbulk bij aan deze groei. Bij nat massagoed zoals minerale olieproducten was sprake van een afname. In totaal werd 351,5 miljoen ton overgeslagen tot en met september.


Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam: “Mede dankzij de 10 procent groei van de containeroverslag was het een mooi kwartaal voor onze havencijfers. Daar staat minder overslag in diverse andere sectoren tegenover. Zo daalde de kolenoverslag ten opzicht van vorig jaar door de sluiting van twee kolencen- trales in Rotterdam en toename van duurzame energieproductie. Ook blijſt de overslag van stookolie achter bij vorig jaar”.


De verwachting blijſt dat de overslag over heel 2017 1 tot 2 procent groeit ten opzichte van 2016. Castelein: “De uitdagingen voor de lange termijn, zoals de energietransitie, lijken gezien het recente regeerakkoord van het nieuwe kabinet meer aandacht te krijgen en kunnen op deelmarkten ingrijpende gevolgen hebben. Wij zijn blij met die ambitie van het nieuwe kabinet, die naar wij hopen zal leiden tot juiste regelgeving en financieringsmogelijkheden om ondernemingen te ondersteunen bij de transitie”.


Nat massagoed De overslag van nat massagoed is gedaald met 4,2 procent tot 161,5 miljoen ton. Hoewel er door hogere productie in de raffinage 3,5 procent meer ruwe olie werd overgeslagen, was er een verdere afname van minerale olie- producten. Dat is vooral veroorzaakt door een afname van de aan- en afvoer van stookolie. Rusland is het belangrijkste herkomstland van stookolie. Verhoging van de exportbelasting in Rusland leidde tot lagere productie en hier- mee minder export. De overslag van LNG bleef min of meer op niveau met 1,3 miljoen ton (3 procent minder dan een jaar eerder).


Droog massagoed De overslag van droog massagoed steeg met 1,4 procent tot 61,1 miljoen ton. Er was een sterke toename van 14,7 procent (tot 8,8 miljoen ton) in de overslag van agribulk ten opzichte van een jaar eerder, voornamelijk voor de toename van productie van biobrand-


stoffen door de herstart van een productiefaci- liteit voor deze brandstoffen. De overslag van ijzererts en schroot nam licht toe ( 0,7 procent tot 23,4 miljoen ton) door een toename van de export van schroot. De overslag van kolen daalde met 2,6 procent, onder meer door de sluiting van twee kolencentrales op de Maasvlakte.


Containers De overslag van containers is de eerste negen maanden van 2017 toegenomen met 10,1 procent in TEU en met 11,7 procent in ton. In totaal werd 10,2 miljoen TEU overgeslagen, met in totaal 105,9 miljoen ton. Dit komt met name doordat de overslag van volle contai- ners sterker toeneemt dan de overslag van lege containers.


Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017 was er sprake van 3,1 procent groei. Daarmee nam de groei nog verder toe ten opzichte van het recordniveau in het tweede kwartaal. Het marktaandeel van Rotterdam in de Hamburg - Le Havre range zal daardoor naar verwachting op z’n minst stabiel blijven op het hoogste niveau sinds 2001 (30,9 pro- cent in TEU).


De toename van de overslag van containers heeſt meerdere oorzaken. Goede autonome groei van volumes in Europa gecombineerd met marktaandeelwinst door een gunstige positie van Rotterdam in de nieuwe vaarsche- ma’s van de grote allianties, toename van de productiviteit en overslag van de terminals op Maasvlakte 2 en de toegenomen aantrekkelijk- heid van Rotterdam voor transhipment door schaalvergroting van schepen en relay/feeder mogelijkheden naar/vanuit andere Europese havens.


Breakbulk Het Roll-on/Roll-off volume (RoRo) nam verder toe en groeide ten opzicht van de eerste negen maanden van 2016 met 6,6 procent tot 17,9 miljoen ton. De toename is veroorzaakt door groei van deze goederenstroom op de meest dominante markt, het Verenigd Koninkrijk, maar ook door meer verkeer op nieuwe mark- ten als Portugal, IJsland en de Scandinavische landen. Overig stukgoed groeide in de eerste negen maanden van 2017 met 18,9 procent als gevolg van extra doorvoer van brammen voor de Duitse staalindustrie, met name in de eerste helſt van het jaar. In het derde kwartaal is deze extra doorvoer weer afgenomen in verband met het weer volledig in productie komen van staalfabrieken in Duitsland, na een periode van onderhoud en renovatie.


Rijkswaterstaat publiceert verbeterde vaarkaarten


COLUMN Ad Verdoorn


25


Drs. Ad Verdoorn FB Fiscalist en partner bij DRV Accountants & Adviseurs


Trapezium 150 3364 DL Sliedrecht e-mail : a.verdoorn@drv.nl tel : 0184-414766 www.drv.nl


Ad Verdoorn regelt al meer dan 25 jaar belastingzaken voor de binnenvaart. In zijn columns behandelt hij fiscale regelingen uit zijn dagelijkse praktijk waarmee binnenvaartschippers hun voordeel kunnen doen.


Regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’


Op dinsdag 10 oktober 2017 presenteerden de partijen VVD, CDA, D66 en CU hun regeerak- koord ‘Vertrouwen in de toekomst’. Het nieuwe kabinet wil de koopkracht voor de mid- denklasse verbeteren, werken meer lonend maken en de arbeidszekerheid vergroten. Dat leidt tot een groot aantal voorstellen voor wijzigingen in het belastingstelsel. Uiteraard geldt voor deze wijzigingen dat er nog wel wetsvoorstellen moeten worden gemaakt, die behandeld en goedgekeurd moeten worden in het parlement. In dit artikel brengen wij u op de hoogte van een aantal in het oog springende wijzigingen.


Sterke wijziging belastingtarieven Het kabinet streeſt naar een zogenoemde ‘vlaktaks’ in de inkomstenbelasting. Dit be- tekent dat box 1 van de inkomstenbelasting vanaf 2019 nog slechts uit twee belasting- schijven bestaat. (tabel 1) Evenals in de inkomstenbelasting worden ook de tarieven in de vennootschapsbelas- ting de komende jaren verlaagd. (tabel 2)


Beperking hypotheekrenteaſtrek en andere aſtrekposten In verband met de daling van de tarieven in de inkomstenbelasting, acht het kabinet het wenselijk dat het belastingvoordeel van de aſtrekposten in de inkomstenbelasting wordt beperkt. Aſtrekposten die vallen in de tweede schijf van 49,5 procent worden in aſtrek gebracht tegen het tarief dat geldt voor de hypotheekrente. Vanaf 1 januari 2020 wordt het tarief van de aſtrek jaarlijks verlaagd met 3 procent. (tabel 3)


Overigens wordt ter compensatie van de versnelde afbouw van de hypotheekrente- aſtrek het eigenwoningforfait verlaagd met 0,15 procent.


Verhoging tarief aanmerkelijk belang (box 2) Het tarief in box 2 wordt in 2020 verhoogd naar 27,3 procent en in 2021 naar 28,5 procent. Het huidige tarief bedraagt 25 pro- cent. Dit betekent dat de belastingheffing op inkomen uit aanmerkelijk belang, zoals dividenduitkeringen en resultaat bij verkoop van aanmerkelijkbelangaandelen, aanzien- lijk wordt verhoogd.


Tip: indien deze verhoging daadwerkelijk wordt goedgekeurd en u bent voornemens om dividend uit te keren; doet u dit dan ui- terlijk in 2019. Zo bent u bij een dividenduit- kering van bijvoorbeeld 100.000 euro in 2019 25.000 euro inkomstenbelasting verschul- digd en in 2020 maar liefst 27.300 euro.


Ten slotte Op onze website www.drv.nl treſt u een kennisdocument waarin een uitgebreid overzicht is opgenomen van alle voorstellen in het regeerakkoord.


Wilt u meer informatie over het regeerak- koord? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!


Tabel 1: Voorgesteld tarief inkomstenbelasting/ premies volksverzekeringen 2019 Belastbaar inkomen meer dan (euro) -


Eerste schijf Tweede schijf 66.601


36,93 49,5


Tabel 2: Voorsteltarief vennootschapsbelasting Resultaat Tot


Van -


200.001


200.000 -


maar niet meer dan Tarief 2019 (in procenten) 68.600 -


Tarief (in procenten) 2019 19 24


2020 17,5 22,5


46 procent 43 procent 40 procent 37 procent


2021 16 21


Tabel 3: Aſtrekbeperking aſtrekposten (zoals hypotheekrente en zorgkosten) 2020 2021 2022 2023


Meld u nu aan voor de nieuwsbrief RIS-workshop in Straatsburg


STRAATSBURG De centrale commissie voor de Rijnvaart (CCR) houdt op vrijdag 17 no- vember weer een RIS-workshop in Straats- burg.


Rijkswaterstaat heeſt nieuwe vaarkaarten ge- publiceerd. Deze Inland Electronic Navigati- onal Charts (IENC’s) zijn actueler en kwalita- tief hoogwaardiger, zo zegt Rijkswaterstaat.


Daardoor beschikt de binnenvaart over een beter beeld van de vaarweg met nog meer relevante kenmerken. Zo zijn in de nieuwe vaarkaarten onder andere autoafzetplaatsen, doorvaarthoogtes en permanent afgemeerde schepen te vinden.


Rijkswaterstaat gaat in de komende maanden in gedeeltes de nieuwe IENC’s publiceren van alle Rijksvaarwegen in Nederland van CEMT-klasse 5a en hoger (>110 m). De verwachting is dat alle bestaande vaarkaarten de komende maanden door een nieuwe versie vervangen zullen zijn.


Opmerkingen en verbeterpunten zullen daarna worden meegenomen in nieuwe versies. De IENC’s zijn gratis te downloaden via www.vaarweginformatie.nl.


De workshop is bedoeld voor iedereen die hiervoor belangstelling heeſt. Het programma biedt een panorama van alle RIS-activiteiten van de CCR over de afgelopen 20 jaar en men kijkt vooruit naar de toekomst. Er wordt onder meer een evaluatie gegeven van de uitrustings- en gebruiksverplichting van AIS en de elektronische kaart en CCR geeſt uitleg over de uitbreiding van de elektronische meldplicht.


Ook organisaties als DG MOVE en PIANC zullen vertellen wat hun ervaringen zijn met RIS. In de middag zal er een discussiepanel zijn met onder meer mensen uit de haven van Antwer- pen, dhr. Gern van GmbH en het afdelings- hoofd van DG MOVE.


Meedoen met de workshop kan, daarvoor wel even aanmelden. Dat moet vóór 1 november online bij de CCR. Deelname is gratis, maar het aantal plaatsen is wel beperkt.


De CCR ziet de terugkerende RIS-workshops als een goede gelegenheid om met het be- drijfsleven van gedachten te wisselen.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72  |  Page 73  |  Page 74  |  Page 75  |  Page 76  |  Page 77  |  Page 78  |  Page 79  |  Page 80  |  Page 81  |  Page 82  |  Page 83  |  Page 84  |  Page 85  |  Page 86  |  Page 87  |  Page 88  |  Page 89  |  Page 90  |  Page 91  |  Page 92