This page contains a Flash digital edition of a book.
846 | WEEK 46-47 16 NOVEMBER 2016


Leren van fouten


Eind oktober was er een televisieprogramma waar artsen vertelden dat het uit moest zijn met het onder de tafel vegen van fouten in de ziekenhuizen. En ja, ook zij zelf hadden fouten gemaakt. Fouten met soms zeer ernstige gevolgen. Duidelijk moeilijk vonden zij het om voor heel Nederland voorbeelden te geven van hun falen. “Maar”, zeiden ze, “het is nodig om hier voor uit te komen anders leren we er niet van en kan er ook niets hersteld worden”. Moedig vond ik het, moedig en ook noodzakelijk.


Want sommige fouten hebben inderdaad heel grote gevolgen en wat doe je dan? Het is menselijk om het onder tafel te willen vegen, om er niet aan herinnerd te willen


worden en zelfs te ontkennen. Maar wie help je daarmee, behalve je eigen ego? De artsen zeiden dat als je zelf eerlijk en snel je fout toegeeſt (en probeert te herstellen waar het kan) de patiënt daar meestal heel positief op reageert.


Ik wil voorstellen dat dit voorbeeld navolging krijgt in onze binnenvaartsector, zodat de patiënt, ‘de diversiteit van de binnenvaartvloot’, alsnog de behandeling krijgt die hij verdient. Het helpt niets als er gezegd wordt dat anderen ook medeverantwoordelijk zijn of misschien zelfs medeschuldig (aan de invoering van de eindigheid van de CCR-overgangsbepalingen). Die patiënt zit daar niet op te wachten. Die wil gewoon dat duidelijk wordt wat er fout is gegaan en wat er gedaan kan worden om te redden wat er te redden valt.


Die patiënt de schuld geven omdat hij zelf niet goed opgelet zou hebben is niet aan de orde: wie kon weten welke impact de CCR- regelgeving zou hebben als de stukken voor nauwelijks iemand beschikbaar waren, en bovendien voor een leek niet leesbaar gezien alle berekeningen en formules? En zelfs dan is men tot op de dag van vandaag bezig met de vraag of sommige eisen wel KUNNEN (geluidseisen bijvoorbeeld). Ook diegenen die die regels zelf hebben vastgesteld komen er niet uit. Hoe vreemd is het als een dokter de patiënt verwijt dat die niet weet wat een ingreep precies inhoudt?


Hoe bizar wordt het bovendien als de patiënt de schuld krijgt van het feit dat hij de dokter op zijn blauwe ogen geloofd heeſt toen hij zei: “Met een goed doorgerepareerd schip is er niets aan de hand”. Mag men de particuliere schipper verwijten dat hij geloofd heeſt wat de experts, die er voor opgeleid zouden zijn, hebben verteld? Dat het zo’n vaart niet zou lopen?


En hoe lang moet het nog duren voor we allemaal zover zijn om te zeggen: “We hebben dat fout gedaan en we moeten nu snel kijken wat er nog te redden valt?” Die stap heeſt de ASV al 10 jaar geleden gemaakt. Ja, ook de ASV heeſt niet voorzien wat er op ons af zou komen. We kunnen ook nu weer verzachtende omstandigheden aanvoeren; we hebben veel te weinig inzicht gehad in de impact van datgene wat er stond te gebeuren. Aantoonbaar is hoe de particuliere schipper buiten de belangrijke overleggen is gehouden. Dus schrijf deze bewuste actie om tot een koude sanering van de binnenvaartvloot over te gaan niet op het conto van degenen die nu met de ellende zitten. En ja, ook de leden van de ASV waren wellicht bang over wat er zou gebeuren na het openstellen van de grenzen. Op zich trouwens helemaal geen gekke gedachte, maar het had nooit een leidend motief mogen zijn voor zulke vergaande maatregelen.


Maar de ASV geeſt dan ook al heel wat jaren toe dat dit een fout was met verstrekkende


gevolgen. Niet alleen voor de kleinere binnenvaart, zoals velen lang gedacht hebben, maar voor de hele sector.


Sindsdien heeſt de ASV alle denkbare stappen gezet om de fout zoveel mogelijk te herstellen. Een kleine greep uit de acties hieromtrent:


Jarenlang heeſt de ASV geprobeerd dit onderwerp door de ESO en de NTK (nautisch technische commissie) aan de orde te laten stellen. Toen daar niets gebeurde heeſt de ASV op eigen initiatief ervoor gezorgd dat hier vele vragen over gesteld zijn in de Europese Commissie (door Erik Meijer, SP).


De ASV heeſt diverse stukken geschreven voor de vakbladen om de schippers op de hoogte te stellen. Er is een pamflet verschenen, ‘Kleine binnenvaart de moeite waard’. Dit heeſt gezorgd voor aandacht vanuit de diverse provincies en de (landelijke) pers. Er is een petitie, ondertekend door meer dan duizend schippers, aangeboden aan de CCR en DG MOVE; er is een zwartboek aangeboden aan de Inspectie Leefomgeving en Transport waarin de misstanden zichtbaar werden; er is dankzij de ASV een hoorzitting in de Tweede Kamer tot stand gekomen waardoor de partijen in de Tweede Kamer eindelijk inzicht kregen in wat er zich afspeelde. Dit leidde zelfs tot het vragen om aſtreden van de secretaris-generaal van de CCR. Tenslotte zijn daar de moties uit voortgekomen ter bescherming van de (kleine) binnenvaart tegen de CCR-regels, die de minister nog steeds naast zich neerlegt.


Wat anderen wel of niet hebben gedaan, wel of niet geweten hebben en wel of niet aan meegewerkt hebben, daar willen we het niet over hebben. Maar de ASV is ervan overtuigd dat wij er alles aan gedaan hebben om onze ‘fout’ te herstellen. Een fout waarbij de ASV echt niet tot de chirurgen behoorde die de patiënt onder het mes namen; we waren hooguit de ziekenverzorgers die nu een medeplichtigheid in de schoenen geschoven krijgen en daar passen we voor. Wij passen daarvoor omdat het alleen maar afleidt van datgene waar het over zou moeten gaan, en dat is nu wel lang genoeg gebeurd. Want er kan wel weer gewezen worden, naar ons allemaal als ‘medeschuldigen’ maar daar schieten we toch niets mee op?


Dus wanneer houden we op met onze energie verspillen aan het wijzen naar de patiënt en komen de artsen, die het leven van de patiënt, ‘de diversiteit van de binnenvaartvloot’, kunnen redden, nu eindelijk eens in actie? Ik roep iedereen in deze sector op te stoppen met afleidingsmanoeuvres en pal te gaan staan voor deze sector. STOP met naar ons en elkaar te wijzen en kom met goede voorstellen. Dring aan op het uitvoeren van Kamerbreed aangenomen moties over het terugdringen van de CCR-eisen (waar de minister niets mee doet) ter bescherming van deze vloot. Als de politiek na jaren zover is toe te geven dat men moet terugkeren op een fout ingeslagen weg, dan zou iedereen die de sector een warm hart zegt toe te dragen dat toch zeker moeten doen. Dus red wat er te redden valt en doe het NU.


Sunniva Fluitsma Voorzitter ASV


Op vertoon van hun clubpas mogen Spetters tot en met 3 december gratis hun schoen zetten in het Maritiem Museum. Sinterklaas en Piet stoppen er ‘s nachts vast een leuke verrassing in! Dekzwabber heeſt zijn schoen alvast gezet.


Duurzaamheid lijkt op een ‘gezond virus’ dat zich als een ‘groene olievlek’ uitbreidt over de sector. Maandag 10 oktober, tijdens de Dag van de Duurzaamheid, presenteerde Netherlands Maritime Technology (NMT) een prachtig aan- tal (178!) duurzame maritieme oplossingen van Nederlandse bedrijven aan de Nederlandse over- heid, de pers en de maritieme sector. Op deze lijst onder meer het vissersschip MDV 1 Immanuel, dat tijdens het Maritime Awards Gala werd gekozen tot ‘Schip van het Jaar 2016’; de innovatieve Van der Velden FLEX Tunnel, waarbij de eerste resultaten van de Rhenus Duisburg nóg zuiniger zijn dan ver- wacht; en de elektronisch geregelde, hydraulisch aangedreven asgenerator, de EcoHySG50, waar- mee een nóg groener en kostenbesparender alter- natief wordt geboden.


En er zijn nog veel meer ‘toekomstmakers’ zoals u kunt lezen in de special Duurzaam Ondernemen. Zo wordt momenteel de Gouwenaar 2 gebouwd, een nieuw innovatief en zuinig containerschip met een volledig elektrische aandrijving en kan een continu monitoringssysteem binnenkort inzicht ge- ven in NOx- en CO2-uitstoot. Een catamaran is uit- gevonden om rivierdelta’s en zeeën van plastic te bevrijden. En er bestaan schroefassen die simpel- weg met water zijn te smeren.


POLL


Op 26 januari 2017 organiseert MARIN de tweede workshop ‘Optimaliseren is ook innoveren’. Vanwege grote belangstelling was de eerste snel vol. Vindt u het ge- wenst, om een eenduidig beeld te kunnen vormen over toepasbare innovaties, dat dit soort workshops op frequente basis worden georganiseerd?


o Ja o Nee


Geef uw mening op www.scheepvaartkrant.nl daar vindt u ook de tussenstand. De einduitslag volgt later.


EINDSTAND POLL Hoe investeert u in de toekomst en het imago van de binnenvaart?


8% Ik ben een erkend leerbedrijf en bied stageplekken aan 15% Ik laat via social media zien wat ik doe en waar ik vaar


0% Ik ben sponsor van de BVB. Samen zorgen we voor een beter imago en meer aandacht voor de sector 62% Ik ben lid van een branchevereniging, vanuit het collectief kun je een vuist maken 0% Ik geef gastcolleges op scholen 12% Ik ben ambassadeur van de binnenvaart in mijn sociale netwerk 4% Ik presenteer mijn schip/beroep op belangrijke evenementen 0% Ik neem regelmatig mensen mee aan boord


DEKZWABBER


7 INGE PRANGER Maritieme sector besmet met duurzaamheidsvirus


Een aantal Noord-Nederlandse partijen ontwik- kelt een dual fuel LNG-aangedreven baggerschip, de Ecodelta: een hypermodern schip dat de toon zet voor toekomstige schepen in dit segment. Daarnaast werkt MVO Nederland met een groep vooruitstrevende (MKB-)bedrijven uit de mari- tieme sector aan verduurzaming van de sector. Mieke Bakker, sectormanager van IMVO Maritiem, brengt de partijen bij elkaar met een besmette- lijk soort enthousiasme. En zo zijn er óók regelin- gen die schone binnenvaart en duurzame logistiek stimuleren.


“De maritieme sector heeſt duurzaamheid gelukkig steeds meer op de agenda staan”, ziet Ewald Vonk, sinds 2005 eigenaar van de sleepboot Berenzina. Hij heeſt de Berenzina ‘omgetoverd’ tot een ener- gieschip. Hij heeſt zich vanaf dag één ingespannen om via praktische en betaalbare oplossingen aan te tonen dat ook bestaande schepen energiezui- niger en schoner kunnen worden. Dat de binnen- vaartsector steeds duurzamer wordt en kan? De Berenzina is het levende bewijs van die verande- ring: van oude sleper die vroeger op kolen voer tot een aerodynamische uitgelijnd schip dat schone energie levert.


Laat u dus vooral niet inenten deze winter!


AVERECHTS


INGEZONDEN


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68