This page contains a Flash digital edition of a book.
846 | WEEK 46-47 16 NOVEMBER 2016


NEDCARGO GAAT VOOR KLIMAATNEUTRAAL


Bert van Grieken: “Wil je over vijf jaar iets bereiken, moet je nu al begonnen zijn”


Foto: Infographic Nedcargo


WADDINXVEEN Nedcargo wil in 2020 een kli- maatneutrale dienstverlener zijn. Een am- bitieuze doelstelling vindt ook Bert van Grieken, managing director van Nedcargo multimodal. “Samen met Heineken hebben wij de filosofie dat als je over vijf jaar iets wilt bereiken, je nu al begonnen moet zijn”. En begonnen is Nedcargo. Alle ontwikkelin- gen om zo snel mogelijk klimaatneutraal te zijn, zijn in volle gang. Zo wordt momenteel de Gouwenaar 2 gebouwd, een nieuw inno- vatief en zuinig containerschip met een vol- ledig elektrische aandrijving.


Wij willen die regelgeving voor zijn”.


Nedcargo is een logistieke dienstverlener in Nederland en België die opereert binnen drie divisies: logistics (opslag en distributie), for- warding (expeditie en internationaal trans- port) en multimodal (binnenscheepvaart en de exploitatie van binnenvaartterminals). Van Grieken: “Binnen de divisie multimodaal is binnenvaart de hoofdmodaliteit, we doen geen spoor. Als we vervoeren via de weg, dan is dat bijna altijd in combinatie met de bin- nenvaart”. Om CO2-neutraal te worden, zijn de activiteiten voor Heineken een goede duw in de rug. Via de Alpherium-terminal in Alphen aan den Rijn vervoert Heineken dagelijks con- tainers met exportbier vanuit de brouwerij in Zoeterwoude met binnenvaartschepen naar de zeehavens in Rotterdam en Antwerpen. Van Grieken: “Heineken zet zwaar in op duurzaam- heid en wil het hele traject klimaatneutraal (C02-neutraal) hebben. Dit voorjaar hebben we een nieuw contract ondertekend waarin we voor tenminste tien jaar weer met elkaar ver- der gaan. Wij kijken daarnaast naar de lokale emissies, zoals roet en NOx, die wij ook sterk willen reduceren. Er komt strengere regelge- ving aan op dit gebied. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe normeringen voor de Haven van Rotterdam, die emissiegrenzen gaat stellen.


Gouwenaar 2 Het schip de Gouwenaar 2, vernoemd naar het vaargebied de Gouwe, is in juni 2016 besteld en komt in juli 2017 in de vaart. Het is 90 me- ter lang en 10,50 breed. Het ontwerp is gebaseerd op de For-Ever (2012) van Nedcargo en wordt ge- bouwd door Concordia. Van Grieken: “Dit ontwerp is verder doorontwikkeld. De Gouwenaar 2 kan straks 104 TEU meenemen tegen- over een standaard schip dat 90 TEU kan meene- men. Dat is de eerste winst die behaald wordt met dit nieuwe schip. De volgende stap is het efficiënter ma- ken van het schip en daar- voor is het ontwerp aan- gepast. Bij het bestaande schip is weinig ruimte voor een voor- en ach- terschip. Voor een goede afstroom van het wa- ter heb je eigenlijk meer lengte nodig voor het achterschip. We hebben er daarom nu voor gekozen om achterin alleen een elektromo- tor te laten bouwen, zo kun je met een kleiner achterschip toe. Samen met MARIN is het lij- nenplan geoptimaliseerd voor een gunstiger rendement. Een hydrodynamisch onderwater- schip is het resultaat”.


De stroomvoorziening van het schip komt voorin. Hier bevinden zich twee dummy con- tainers die worden opgevoerd als machine- kamer. Drie dieselgeneratoren wekken de stroom op, twee kleine en een wat grotere. Op die manier kan volgens Van Grieken ge- kozen worden voor de optimale mix voor het vermogen. “Voor het eerste traject op de Gouwe kunnen we toe met een of twee klei- nere generatoren. Op grotere wateren kunnen


Nedcargo opent Benelux DC in Willebroek


WILLEBROEK Nedcargo opent in mei 2017 een mega Benelux Distributie Centrum(DC) in Willebroek(BE). Daarvoor is onlangs het contract gesloten met MG Real Estate uit Nevele(Be). Het distribu- tiecentrum is gelegen op het industrie- park de Hulst aan het Zeekanaal Brussel- Willebroek en wordt speciaal volgens de wensen van Nedcargo gebouwd.


Het distributiecentrum omhelst 40.000 m2 plus een optie op tot uitbreiding tot 60.000 m2 in 2019. Het DC zal voldoen aan de strengste eisen qua milieu, bevei- liging en veiligheid. De ligging naast een terminal aan het zeekanaal maakt het een goede duurzame logistieke locatie omdat de aan- en afvoer per binnenvaart kan ge- beuren. Zo kan er een extra slag geslagen worden wat betreſt milieuprestaties.


Directeur-eigenaar De la Houssaye zegt dat door de overname van levensmiddelen- distribiteur Eurobrokers uit Brussel, Nedcargo een Benelux oplossing voor haar klanten aanbiedt. “Ook de producenten zien de Benelux vaak als één markt en waar- door het centraliseren van de voorraad op Benelux niveau een steeds vaker gekozen oplossing is. De huur van het DC is een on- derdeel van de strategie van Nedcargo om de levensmiddelen voorraden te klusteren


in multimodaal ontsloten DCs en daardoor meer synergie te creëren in de distributie”. Frank van Steijvoort, directeur Nedcargo België is erg blij met de stap. “Het wordt een op onze klanten afgestemd warehouse dat voldoet aan de laatste veiligheids- en milieueisen. Daarnaast hebben we de mo- gelijkheid om flink uit te breiden en nieuwe klanten te bedienen. Dat het ook nog aan een terminal ligt maakt het helemaal een droom voor elke logistiek dienstverlener! Op dit moment slepen we duizenden con- tainers per vrachtwagen door Nederland en België naar onze DC’s omdat die niet ontslo- ten zijn door trein of binnenvaart”.


Concurreren met de zeehavens Nedcargo kiest voor een Benelux DC in Willebroek voor de duurdere producten als wijn, likeuren en specifieke A-merken. Voor deze producten ligt het zwaartepunt zui- delijker in de Benelux en daarnaast is deze plek goed voor producten van overzeese import. “Het ligt aan het zeekanaal en we kunnen een binnenvaartdienst direct op het DC starten. We openen dan ook markten als importeurs van levensmiddelen zoals rijst, zaden en andere agrarische grondstoffen. Wij zullen voornamelijk concurreren met de locaties in de zeehavens waar deze produc- ten traditiegetrouw behandeld en opgesla- gen worden”.


53


we de grote generator inschakelen. Dit le- vert winst op in het rendement. De gene- ratoren zijn daarbij uitgerust met de beste nabehandelingstechnieken”.


Het verbeterde schip is een goede stap rich- ting klimaatneutraal. “Maar”, gaat Van Grieken verder, “het schip draait nog steeds op die- sel. Een volgende stap waar we momenteel druk mee bezig zijn is het vervangen van de dieselgeneratoren door een waterstof cel. Zo kan de uitstoot van CO2 tot 0 procent terug- gedrongen worden. Technisch is dit haalbaar maar het moet ook economisch te doen zijn”. Van Grieken hoopt dat er over een paar jaar een eerste stap genomen kan worden. “We zijn hierover onder andere in overleg met het InnovationQuarter (de regionale ontwikke- lingsmaatschappij voor Zuid-Holland) en het Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart (EICB). Dit om te kijken hoe en wanneer we de volgende stap kunnen zetten”.


Biodiesel


Naast de bouw van een nieuw schip, loopt er bij Nedcargo tevens een pilot voor bestaan- de schepen op het Heineken-traject. Die be- ginnen met het gebruik van duurzame biodie- sel. “Er wordt bekeken wat de totale kostprijs is als we met deze biodiesel gaan varen. Voor deze pilot hebben we ook subsidie gekregen van het ministerie via het EICB. We hopen nog in november te beginnen met deze pilot op een van de schepen”.


Distributiecentrum Naast de transporten voor Heineken zijn de terugreizen naar het Alpherium steeds beter gevuld. Dit kan echter nog beter, aldus Van Grieken. “Daarvoor willen wij naast de containerhaven een distributiecentrum bouwen om de leegvaart op te vullen. Momenteel zijn we druk in gesprek met gemeente Alphen aan den Rijn voor de bouw. De plek is al bekend; Steekterport II”. De bedoeling is dat dit distributiecentrum zelfvoorzienend en natuurlijk klimaatneutraal wordt. Middels wind- en zonne-energie moet energie opgewekt worden voor de waterstof waarop de schepen in de toekomst gaan varen, maar ook voor de gemeente.


Tot slot is in september ook nog een nieuwe portaalkraan besteld. Van Grieken: “Deze kraan is sneller, energiezuiniger, slimmer en heeſt een grotere bedrijfszekerheid. Hiermee gaan we van diesel naar stroom. Het gebruik van deze nieuwe kraan levert ook CO2-winst op want we hoeven minder gebruik te maken van zwaar terminalmaterieel dat op diesel draait”.


Bij elkaar allemaal belangrijke stappen om uiteindelijk klimaatneutraal te gaan draaien. Van Grieken: “Duurzaamheid is heel belangrijk maar het mag geen kosten opdrijvend effect hebben, dat is een uitdaging”. Een uitdaging die Nedcargo blijkbaar met beide handen heeſt aangepakt.


OPTIMALISEREN VAN EEN BINNENVAARTSCHIP: WAT IS HET EN WAT HEB IK ERAAN


Marin organiseert workshop


‘Optimaliseren is ook innoveren’ WAGENINGEN Door een veelheid aan initia- tieven, platforms, praatgroepen en uiteen- lopende mediaberichten is het lastig voor de binnenvaart om een eenduidig beeld te vor- men over toepasbare innovaties. MARIN kan u inzicht geven in de belangrijkste vernieu- wingen voor de binnenvaart op het gebied van romp- en schroefontwerp en organiseert daarom op 26 januari van 9.30 tot 15.00 uur de gratis workshop ‘Optimaliseren is ook innoveren’.


Tijdens deze workshop wordt besproken, ge- illustreerd en gediscussieerd over de moge- lijkheden van scheepsoptimalisatie voor een


binnenvaartschip, vanuit het vakgebied van Marin: de scheepshydrodynamica. Ook wor- den er enkele voorbeelden van reeds geopti- maliseerde binnenvaartschepen doorgeno- men. En natuurlijk krijgt u een rondleiding langs de testfaciliteiten (de sleeptanks en proefbassins) en demonstreert Marin één van de simulatoren. Meer informatie over het pro- gramma is te vinden op www.marin.nl


Aanmelden U kunt zich aanmelden voor deze gratis work- shop door een mail te sturen naar Wytze de Boer, w.d.boer@marin.nl Vermeld ook de naam van een eventuele introducé.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68