This page contains a Flash digital edition of a book.
WEEK 18-19 4 MEI 2016


AO Scheepvaart: SP en PvdA willen samenwerken op gebied van transparantie


DEN HAAG Tijdens het Algemeen Overleg (AO) Scheepvaart dat plaatsvond op 21 april hebben de diverse partijen weer hun best gedaan diverse binnenvaartzaken op de agenda van de minister van Infrastructuur en Milieu ( I en M) te krijgen. Zo pleitte Lutz Jacobi (PvdA) onder andere voor meer markttransparantie, waar ook Eric Smaling (SP) zich in kon vinden. Smaling gaf dan ook aan samen met Jacobi te willen bekijken hoe bijvoorbeeld ‘een transparante veiling’ verder uitgewerkt kan worden.


Hij ziet niet dat er concrete stappen worden genomen. Hij wilde van de minister weten of zij bereid is die stappen te gaan nemen. Sma- ling sprak tevens over het gebrek aan ligplaat- sen en de ‘wildgroei aan borden waar staat dat je niet langer dan 3 x 24 uur mag stilligen’. Hierdoor is er volgens Smaling onnodig veel leegvaart. Volgens de minister van I en M zijn de tekorten aan ligplaatsen inmiddels goed in beeld gebracht.


Tijdens het AO Scheepvaart was er veel aan- dacht voor duurzaamheid. Voordat het over- leg begon, bekeken de leden de documentaire ‘Sea Blind’ over de milieueffecten van de zeevaart. Jacobi gaf aan dat zij er onder ande- re tijdens een werkbezoek aan de binnenvaart was achter gekomen dat er technisch gezien al heel veel mogelijk is op het gebied van duurzaamheid. Smaling (SP) gaf onder andere aan dat hij de modal shiſt naar de binnenvaart nog niet erg ziet loskomen.


“Terwijl de binnenvaart een van de meest duurzame vormen van transport is”. Daar- naast kaartte hij de ‘extreem lage vrachtprij- zen’ aan, evenals de ‘absurde nieuwbouwei- sen’.


Duidelijk is dus waar er problemen zijn. Wat het lastig maakt, aldus de minister, is dat er vaak veel maatschappelijke weerstand is tegen ligplaatsen binnen een gemeente. Wat betreſt de lage vrachtprijzen wilde collega Betty de Boer (VVD) graag van Smaling weten wat hij nu precies aan de lage tarieven zou willen doen. “Dat is toch een vorm van markt- werking. Wilt u dan minimale tarieven, en hoe wilt u dit doen?” Smaling had niet direct de oplossing maar vindt wel dat er iets moet gebeuren om de sector voldoende ‘power’ te kunnen geven. Een ander punt dat onder an- dere door Martijn van Helvert (CDA) onder de aandacht werd gebracht, was het onredelijk handhaven van de ILT (Inspectie Leefomge- ving en Transport). “Schieten we hier het doel niet voorbij? Wordt er niet alleen gehandhaafd om de kas te spekken?” Schultz van Haegeni is van mening dat er strenge boetes moeten zijn “anders heeſt handhaven geen nut”. Ze vindt echter wel dat de boetes ‘passend’ moeten zijn. “ILT is ermee bezig”.


Volgens de minister van I en M, Melanie Schultz van Haegen, is er binnen de Kamer aandacht voor de positie van de binnenvaart. Onder andere de CCR-eisen zijn veelvuldig


besproken. Gevraagd naar de omvang van de financiële problemen, gaf Schultz aan dat de exacte schuldenstand haar niet bekend is. Wel gaf zij aan banken op te roepen om binnen- vaartondernemers financiële ruimte te bieden voor innovaties. Wat betreſt de lage vrachtprij- zen vond Schultz van Haegen dat dit vooral bundeling van krachten in de sector vergt. “Betere samenwerking kan leiden tot een be- tere positie, het vergt wel een cultuuromslag in de sector”, aldus de minister. Dit antwoord stemde de Kamerleden niet tevreden. Smaling vindt immers dat er moet worden ingegrepen waar nodig.


“Kijk eens met een andere bril naar deze sec- tor. Alleen zeggen dat de markt zijn werk moet doen, werkt hier niet”. Over de modal shiſt van weg naar water was Schultz van Haegen duidelijk: “Als Rijk stimuleren wij alle vormen van vervoer. Wij hebben geen specifiek modal shiſt beleid, dus wij zeggen niet dat er een bepaald percentage van het vervoer over het water moet plaatsvinden”.


Sluis- en brugbediening De versobering van de sluis- en brugbediening kreeg tevens de aandacht. “We moeten nu eenmaal bezuinigingsmaatregelen nemen”, aldus Schultz van Haegen. “We hebben ge- probeerd om dit te doen met zo min mogelijk gevolgen”. De nieuwe situatie wordt gemoni- tord en volgens de minister lijkt het goed te gaan. “Als dit niet zo is, is er altijd ruimte voor overleg”.


Boek: De oceaanfietser


Om aandacht te vragen voor zijn droom - een wereld zonder grenzen – besloot de Perzische Nederlander Ebrahim Hemmatnia om de wereld rond te fietsen, over land en over zee. De eerste etappe is achter de rug. Hemmatnia fietste van Dakar in Senegal naar Sao Paolo in Brazilië. Het was een barre, nooit eerder door een mens ondernomen tocht, waarin hij ternauwernood ontsnapte aan de dood.


In zijn rijk geïllustreerde boek ‘De oceaan- fietser’, dat op 11 april is verschenen, vertelt hij hoe zijn krankzinnige plan werd geboren en hoe hij heeſt doorgezet, ook al verklaarde iedereen hem voor gek. Hij wist steeds meer supporters te verzamelen die wél in zijn project geloofden. En zo werd de bootfiets ontworpen en gebouwd, en fietste Ebrahim ermee naar Zuid-Amerika. Drieduizend kilo- meter over de oceaan. Hij kwam ermee in het Guiness Book of World Records.


Nationaal Kamp Hattem bereidt zich voor op de toekomst


HATTEM Met een historie van bijna zestig Nationaal Kampjaren bereidt de kampstaf, met onder meer tien actief varende schip- pers aan boord, zich voor op de veranderen- de wereld. De bakens zijn verzet. Stichting Nationaal Kamp voor Schipperskinderen is niet meer. Wel zijn er nu Stichting De Zandkreek én Stichting Bosavontuur. Zij zijn de visualisatie van de verandering op weg naar 2050. De missie en de passie zijn onveranderd, de mogelijkheden verruimd.


Ondanks de veranderingen gaat de huidige kampgedachte, als het aan de Kampstaf ligt, nóg minstens zestig jaar mee. ‘De stip die nu op de horizon staat is om, náást de Kampweek, nieuwe activiteiten te ontplooi- en waar nóg meer schoolkinderen aan mee zouden kunnen doen. Uitvalsbasis hierbij blijſt Kampgebouw De Zandkreek en gebaseerd op onze huidige missie die onverminderd wordt gedragen door de vele vrijwilligers’, aldus Cor Spek, voorzitter van Stichting de Zandkreek (voorheen dus Stichting Nationaal Kamp voor Schipperskinderen). Om dat mogelijk te maken is een juridische aanpassing gepleegd. Stichting De Zandkreek


werd de beheerstichting en Stichting Bos- avontuur is nu de bundeling van enthousiaste vrijwilligers die de Kampweek de komende decennia blijſt organiseren. Twee stichtingen die samen de ‘Kampkar’ trekken. De grond- slag is dan weliswaar juridisch veranderd, en men ontvangt straks een brief/factuur met een andere naam en een ander logo maar de missie, visie en ambitie van het traditionele bosavontuur zijn en blijven onveranderd. De bordjes zijn verhangen, maar de Kampweek gaat onverminderd verder. Dit jaar worden zelfs 21 nieuwe schipperskinderen ontvangen.


Nieuw bestuur Inmiddels is ook het nieuwe bestuur aange- treden. Voor Stichting Bosavontuur, die de Kampweek blijſt organiseren, is de voorzitter nu Renske Schut, de penningmeester Vincent van Hiele en secretaris is Marco de Jongh. Cor


Spek, is voorzitter van de beheerstichting De Zandkreek, Wim van Zijl de secretaris / pen- ningmeester en Anton Korporaal algemeen bestuurslid en sinds jaar en dag de beheerder van het Kampgebouw. Stuk voor stuk mensen die al decennia lang hun schouders zetten onder de organisatie van de week vol kinder- avonturen. En die dat voorlopig ook blijven doen.


Cor Spek: “Op deze manier ligt de toekomst van ons Kampwerk beter verankerd en kunnen nog heel veel kinderen meer een on- vergetelijk avontuur beleven in de bossen van Hattem! Wij hopen u ook dan aan boord van dat Kampschip te mogen blijven begroeten”. Rond de zestigste Kampweek in 2017, wordt de geboorte van deze twee stichtingen uitge- breid gevierd.


De oceaanfietser vertelt over het avontuur en trekt er wijze lessen uit over dromen, durven en samenwerken. “Als je echt iets wilt, is niets onmogelijk”, leert hij iedereen die hij op zijn reis ontmoet. Ebrahim Hemmatnia vluchtte begin deze eeuw uit Iran naar Ne- derland. Hij vindt dat de vrijheid en vreed- zaamheid waarin we in Europa leven alleen een toekomst hebben als mensen wereldwijd leren elkaar te begrijpen en te respecteren. Onderwijs is daarvoor cruciaal.


In het actuele vluchtelingendebat pleit hij voor een hardere opstelling van de over- heid om de instroom te beperken. “Ik heb veel respect voor iedereen die naar Europa vlucht. Ik heb het zelf ook gedaan. Maar ik weet ook dat veel vluchtelingen niet hebben geleerd om met vrijheid om te gaan. En dat houdt een risico in voor hen en voor het gast- land. Alle vluchtelingen moeten hulp krijgen, maar bij voorkeur in de regio in safe zones”.


Achterin het boek vertellen allerlei suppor- ters van Ebrahim over hun eigen droom. ‘De oceaanfietser’ inspireert daarmee om je droom te ontdekken en om een eerste stap te durven zetten. De opbrengst van het boek gaat naar de stichting WillPowered. Ebrahim Hemmatnia hoopt daarmee het vervolg van zijn reis te kunnen financieren.


De oceaanfietser Ebrahim Hemmatnia 120 blz, full colour, 19,95 euro Met een voorwoord van Melanie Schultz – Van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu ISBN 9789491757266


Data deling zorgt voor veilige en efficiënte binnenvaart


Samenwerking tussen logistieke partijen zorgt voor veiliger en efficiënter transport van binnenvaartschepen met olieproducten in de Amsterdamse haven. Het beschikbaar maken van real-time data afkomstig van voertuigen, infrastructuur en bedrijfssyste- men draagt bij aan het realiseren van innovatieve toepassingen voor logistiek vervoer. TNO is een project gestart om de veiligheid en efficiëntie van binnenvaart- schepen met olieproducten in de Amster- damse Haven te verhogen. Eén van de belangrijkste stappen om deze voordelen te realiseren is dat partijen in de logistieke keten data gaan delen.


In Amsterdam hebben schippers (Bugro b.v. m.t.s Hanna), bevrachters (UniBarge,


Somtrans, TankMatch, Interstream Barging), surveyors (SGS, Saybolt), terminals (Vopak, Eurotank, Oiltanking), Havenbedrijf Amster- dam, de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstel- land, de branchevereniging BLN-Schuttevaer, UAB-Online (Advisor Soſtware Solutions) en TNO de handen ineen geslagen om een demonstrator te ontwikkelen. Deze door TNO te ontwikkelen demonstrator richt zich op de logistieke keten van binnen- vaartschepen met olieproducten, onder ande- re de zogeheten ‘kegelschepen’, die aankomen bij terminals in de havenregio Amsterdam. In deze logistieke keten is winst te behalen in de vorm van kostenbesparing, serviceverhoging en duurzaamheid terwijl er tegelijkertijd ook een optimalisering van veiligheid en risicobe- heer gerealiseerd kan worden.


Demonstrator voorspelt aankomsttijden en ligplaatsen De te ontwikkelen demonstrator combineert informatie over lading, positie en route van kegelschepen met de gestelde veiligheids- eisen. Aan de hand van slimme algoritmes kan de demonstrator voorspellen en visueel maken wat de verwachte aankomsttijd op de steigers van de terminals en ligplaatsen is. Daarbij wordt rekening gehouden met bij- zondere veiligheidseisen die voor kegelsche- pen gelden. Op die manier kan er efficiëntie behaald worden in het sturen en plannen van terminals, ligplaatsen en vaarroutes/snelhe- den van kegelschepen. Daarnaast is deze informatie ook interessant voor Veiligheidsregio’s in het kader van een real-time risicobeoordeling. Dit heeſt als voor-


delen dat de efficiëntie, het service niveau en de veiligheid in de Amsterdamse havenregio verhoogd worden.


Bovenstaand initiatief vormt een onderdeel van het project ‘Slim Datagebruik voor Logis- tieke Innovaties’.


Het totale project bestaat uit vier initiatieven die zich richten op het ontwikkelen van de- monstrators waarmee de voordelen van data delen aangetoond worden. Het project vindt plaats in het kader van het Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) Dinalog.


Bent u geïnteresseerd in dit initiatief en wilt u hier meer over weten? Neem contact op met Jannette de Bes, 088-866 31 36.


17


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60