This page contains a Flash digital edition of a book.
WEEK 51-01 16 DEC 2015


ALLEEN SAMEN STAAN WE STERK! Thecla Bodewes: Doen, Durven, Doorzetten!


MEPPEL Waar de scheepsbouw in Nederland moeilijke tijden doormaakt slaagt één dame erin haar bedrijf stabiel te houden en zelfs enigszins te laten groeien. Die groei is niet een doel op zich maar een gevolg van de kansen die zich aandienen en de vraag uit de markt naar grotere schepen. Thecla Bodewes grijpt de kansen om die bouw mogelijk te maken en verder te moderniseren.


JAN DOUWE TIEMERSMA Ook over het afgelopen jaar zijn er weer diverse ontwikkelingen te melden over de werven van mevrouw Bodewes en haar team. Begin dit jaar neemt zij de inboedel van de failliete werf Peters in Kampen over. Veel van de apparatuur voor scheepsnieuwbouw wordt overgebracht naar ‘De Kaap’ in Meppel. In november wordt bekend dat de werf zelf ook overgenomen wordt door het groeiende familiebedrijf.


Scheepsbouwersfamilie Thecla Bodewes stamt uit een familie van scheepsbouwers en werfeigenaren. Zij is zich haar historie ook bewust en wil die ook bewar- en. In 1812 begon in Hoogezand de Scheep- swerven Gebr. G & H Bodewes. Van daar heeſt de familie haar vleugels uitgeslagen naar onder andere Millingen en Hasselt. Die laatste werf heeſt nog steeds de oorspronkelijke naam. Ook de historische documenten reizen mee naar de werf van haar opa en vader in Hasselt. Inmid- dels zijn die ondergebracht in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen. Nog steeds is er een Bodewes werf actief in Hoogezand. “Nu wij de mogelijkheid hebben ook in de zeevaart grotere nieuwbouw te leveren, zullen wij goed over de naamgeving van onze werven moeten nadenken”, overpeinst Thecla: “Er moet in ieder geval goed onderscheid te maken zijn tussen de werf van mijn familie aan het Winschoter Diep en onze werven”. In 1998 zet Thecla Bodewes de werf in Hasselt voort na het overlijden van haar vader. Bij zijn leven nog adviseert hij haar niet in de historie te blijven hangen maar verder te ki- jken. Zelf is ze daar tijdens haar werk voor onder andere Bureau Veritas ook al van overtuigd ger- aakt. “Toch is groei niet direct de drijfveer om andere scheepswerven over te nemen”, zegt de inmiddels succesvolle zakenvrouw. ”Het is meer de kans grijpen als die zich aandient”. Zodoende neemt ze, als zich de kans voordoet, Scheep- swerf De Kaap in Meppel over van de familie van der Werf. Daar ziet zij mogelijkheden voor uitbreiding van de nieuwbouwactiviteiten. “Die overname heeſt het mogelijk gemaakt om de werf in Hasselt te moderniseren”, concludeert de ondernemende werfeigenaresse achteraf. Een paar jaar geleden heeſt Bodewes Meppel gebouwen van de buurman erbij gekocht als voorbewerkingshal voor de nieuwbouwafdeling. Komend jaar wordt die afdeling weer verplaatst naar de voormalige werf van Peters. Met de aankoop van de werf in Kampen ontstaat er een wat duidelijkere scheiding tussen nieuwbouw en reparatie. ”Die machines kunnen voor het grootste deel weer naar Kampen overgebracht worden. Het kantoor verhuist daar ook naartoe, daarom staan hier ook overal verhuisdozen. Deze gebouwen worden in januari door Scania in gebruik genomen”, zo vertelt Thecla. De werf in Meppel krimpt daardoor weer naar haar oor- spronkelijke afmetingen en wordt hoofdzakelijk reparatiewerf onder leiding van Wil Habers, net als de werf in Hasselt.


Synergie nieuwbouw/reparatie De werven in Harlingen en Kampen worden de door Pier Meinderts geleide nieuwbouwwer- ven binnen de Bodewes groep, die verder nog bestaat uit Koseq in Ridderkerk, een bedrijf dat veegarmen voor de oliebestrijding bouwt en


Thecla Bodewes


Geboren in Zwolle Moeder van Niek (17), Pien (16) & Julie (15)


1998 overname werf Gebr. G & H Bodewes Hasselt (reparatie) 2003 overname Scheepswerf ëDe Kaapî Meppel nu Bodewes Meppel (reparatie) 2007 oprichting Maritima Green Technology 2011 Zakenvrouw van het Jaar (die titel gebruikt zij om onder meer de binnenvaart te promoten) 2013 overname van Koseq in Ridderkerk van Kampers uit Puttershoek 2013 overname Volharding Shipyard in Harlingen nu Bodewes Harlingen (nieuwbouw) 2015 overname Shipyard Peters in Kampen nu Bodewes Kampen (nieuwbouw)


37


Thecla Bodewes op de werf Bodewes Meppel. Foto: Bram Paetreus


onderhoudt en de reparatiewerven in Meppel en Gebr. G & H Bodewes in Hasselt. In Meppel is ook Maritima Green Technologies gevestigd; dé broedplaats voor innovaties binnen de groep. Elke nieuwbouw vergt een voortraject of het nu om een heel innovatief of een conventioneel vaartuig gaat. Ook al is de opdracht binnen, dan kunnen de staalwerkers nog niet direct los. “Daarom kan in mijn visie een werf die zich bezighoudt met nieuwbouw niet zonder een reparatie-afdeling; al zijn het twee héél verschil- lende disciplines”, meent mevrouw Bodewes: “Nieuwbouwers zijn meer gestructureerd en hebben er graag een tekening bij. Reparateurs zijn wat flexibeler en pakken meer direct aan. Zelfs op een feestje bijvoorbeeld als mijn jon- gens schoon en in hun nette kleren zijn, kan ik zo zien wie in welke discipline werkzaam is”. In de reparatie kan het vaak ook niet anders; sterk- er nog, het wordt door schipper-eigenaren zeer gewaardeerd. Het is één van de redenen om een volgende keer weer naar deze werf terug te


SAMENWERKEN ZOU DE NEDERLANDSE BINNENVAART OOK EEN STUK STERKER KUNNEN MAKEN


komen. Andere redenen zijn bijvoorbeeld dat de werf alle voorkomende werkzaamheden als platen snijden en zetten, (schroef-)assen draa- ien en frezen enzovoorts in eigen beheer kan uitvoeren. Dat zorgt voor korte (communicatie-) lijnen. Bij reparatie aan bijvoorbeeld overheids- vaartuigen of rederijschepen is juist weer wat meer voorwerk nodig. Als het in de nieuwbouw even iets minder druk is, worden die mensen ingezet in het reparatiedeel en andersom geldt dat ook. Die flexibiliteit hebben de medewerk- ers ook, al was het alleen al uit betrokkenheid met het bedrijf.


Betrokken Bedrijfsleider Die betrokkenheid is wederkerig. Niet alleen van de werknemers naar de werf maar ook van Thecla Bodewes naar ‘haar jongens’ toe. Tijdens het interview geeſt zij meerdere malen nadrukkelijk aan dat alle resultaten het gevolg


zijn van de inzet van alle medewerkers. Veel daarvan zijn al jaren voor het bedrijf werkzaam en vaak ook in eigen huis opgeleid. Leerlingen van de verschillende Regionale Opleidings Centra (ROC’s), zoals in Zwolle, Leeuwarden en Hoogeveen, werken tijdens hun stageperiode bij de werven van Bodewes. Van de in totaal honderdtien medewerkers is één vijfde deel nog in opleiding. Thecla Bodewes: “Ik vind het héél belangrijk dat wij de jongere gener- aties meenemen in ons werk. Om die reden hebben wij altijd stagiairs van MBO en HBO/ TU op de werven aan het werk. En het liefst laten we ze allemaal beginnen in de overall op de werkvloer. Dat vergroot het begrip voor de praktijk en verkleint de afstand er naar toe als ze later op kantoor werken”. Met het toenemen van de opdrachten uit het buitenland zijn ook de internationale contacten toegenomen. Zodoende zijn er momenteel ook Griekse en Spaanse stagiairs werkzaam evenals een jongedame uit Paraguay. De leerlingen komen vanuit diverse disciplines naar de werf om te leren. “Momenteel hebben wij een industrieel vormgever in opleiding bij ons aan het werk. Die kijkt bijvoorbeeld met heel andere ogen naar het scheepsinterieur en geeſt daar een heel eigen gezicht aan. Ook maakt hij van nieuwbouwprojecten mooie ‘artist impres- sions’. Zo krijgt de opdrachtgever een beter beeld van zijn nieuwbouw schip als hij die in de eigen omgeving voor zich ziet. Maar zo’n jonge ingenieur met een andere vakdiscipline brengt een heel andere kijk op de zaken met zich mee”, aldus de onderzoekende ondern- eemster die niet bang is voor veranderingen en enige controverse. “Wie geen tegenspraak wil, komt ook niet vooruit”, klinkt haar motto. Wil Habers, die bij het gesprek aanwezig is, bevestigt dat er af en toe stevig van mening verschild wordt. “Het fijne is dat we daar altijd in harmonie weer uitkomen; de ene keer heeſt zij gelijk, de andere keer wij, maar daar hoor je haar dan verder ook niet meer over”, zegt hij. “Met tegenslagen werkt dat precies hetzelfde: accepteren en weer doorgaan. Dat maakt het samenwerken wel heel prettig”. Samenwerken doet mevrouw Bodewes ook bewust met andere scheepswerven. “Niemand leeſt op een eiland; ook niet in de scheepsbouw”, zegt zij. “Wij hebben elkaar nodig. Uiteraard is er con- currentie maar als een opdracht te groot is om alleen aan te kunnen, moet je een deel aan je collega’s gunnen. Alleen samen staan we sterk. Wij zijn allemaal even trots op dat wat we met elkaar als Nederlandse Scheepsbouw prest- eren, dat is wat ons verbindt. Die manier van samenwerken zou de Nederlandse binnenvaart ook een stuk sterker kunnen maken; verder kijken dan je eigen geusje door een gezamenli- jke aanpak. Wil Habers is het roerend met zijn werkgeefster eens. “Soms kun je leren van de aanpak van een ander”.


Maatschappelijke betrokkenheid Mevrouw Bodewes heeſt dat aan den lijve ervaren. Het kan heel verfrissend zijn om ook eens buiten je eigen leefwereld te treden. Bij de werf in Hasselt ligt het schip van de Stichting ‘Schipper mag ik ook eens varen’. Met onder-


steuning van de werf wordt dit schip daar door vrijwilligers verbouwd tot vakantieschip voor mensen met een beperking. Dit alles is voortgekomen uit het sociaal Café in Zwolle die Thecla Bodewes indertijd gevraagd hebben als toezichthouder. “Alle vooroordelen die ik ten opzichte van het vrijwilligerswerk had, bleken onjuist”, zegt zij daarover. “Er wordt absoluut professioneel gewerkt en goed geprognoti- seerd hoe met de toegekende subsidies zo veel mogelijk voor de gemeenschap kan worden gedaan. Toen zij het idee hadden een vakanti- eschip voor gehandicapten te bouwen, hebben zij mij gevraagd of ik mijn expertise ter beschik- king wilde stellen en dat heb ik gedaan”.


Naast deze stichting heeſt Thecla Bodewes nog enkele onbetaalde toezichthoudersfuncties bij non profit organisaties. Dat is een bewuste keuze van haar. Iets terugdoen voor de samen- leving die haar zoveel kansen heeſt geboden en nog steeds biedt.


WIJ ZIJN ALLEMAAL EVEN TROTS OP HETGEEN WIJ MET ELKAAR ALS NEDERLANDSE SCHEEPSBOUW PRESTEREN, DAT IS WAT ONS VERBINDT


Innovatie als uitdaging


Thecla Bodewes ziet innovatie als een belangrijke uitdaging. In 2007 is hiervoor Maritima Green Technology opgericht. Een aantal innovaties die hier gebouwd zijn, zijn de Paris Etoile, een hybride aangedreven rondvaartboot varend op de Seine in Parijs, de dieselelektrische Kaap Green Tanker Copenhagen en de dieselelektrisch aangedreven Rijngaande coaster Tharsis. Recent hebben zij vier ëdronesí voor seismisch onderzoek op zee gebouwd. Onbemande vaartuigjes die in onderlinge afstemming met een seismi- sche-kabel de zeebodem systematisch in kaart brengen. Met de overname van de werf in Kampen is ook het concept van de LNG aangedreven Green Stream Tankers net als de innovatieve series met zeesche- pen in het bezit gekomen van de Bodewes werven. Verder is de Thecla Bodewes Groep gespecialiseerd in het bouwen van lichtgewicht schepen die goed dragen. Het idee erachter is zoveel mogelijk ton- nen meenemen, ook op ondiep water.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72