This page contains a Flash digital edition of a book.
WEEK 34-35 19 AUG 2015


31 Proefvaart eerste Van der Velden® FLEX Tunnel succesvol verlopen


Rhenus Duisburg, FLEX Tunnel uitgeklapt.


KRIMPEN AAN DE LEK De proefvaart van het koppelverband “Rhenus - Duisburg”, met aan boord de eerste geïnstalleerde Van der Velden® FLEX Tunnel is in de laatste week van juli succesvol uitgevoerd. De FLEX Tunnel maakt het mogelijk, in te- genstelling tot vaste tunnels zoals toegepast op de meeste binnenvaartschepen, zonder tunnels te varen indien de diepgang en wa- terdiepte dit toestaan. Dit levert direct een forse weerstand vermindering op, hetgeen resulteert in een gunstiger brandstofver- bruik.


Onderzoek heeſt aangetoond dat binnen- vaartschepen gemiddeld 80 procent van de vaartijd zonder tunnels kunnen varen. Het schip is dan geladen en vaart in relatief diep water, zoals bijvoorbeeld het ARA gebied. Alleen bij een leeg varend schip of wanneer het schip op zeer ondiep water vaart, wordt de Van der Velden® FLEX Tunnel ingezet om er voor te zorgen dat er voldoende water, zonder lucht, naar de schroeven wordt gebracht.


Rhenus Duisburg, FLEX Tunnel half uitgeklapt.


Deze situatie is niet anders dan dat er wordt gevaren met een vaste tunnel, echter met dit verschil dat de FLEX Tunnel luchtdicht afsluit op de straalbuizen waardoor grotere schroef- diameters kunnen worden toegepast. Immers door de luchtdichte afsluiting ontstaat er een onderdruk in de FLEX Tunnel waardoor het waterniveau in de tunnel stijgt en zo de rela- tief ver boven de waterlijn uitstekende schroef toch van voldoende water voorziet. Zo is een effectieve werking van de schroef gewaar- borgd. Doordat de scheepsromp niet meer is voorzien van vaste tunnels kan het onderwa- terschip anders worden vormgegeven, feitelijk hydrodynamisch worden geoptimaliseerd. Dit biedt de mogelijkheid om schroeven met een grotere diameter (dan gebruikelijk in de bin- nenvaart) toe te passen. Hierdoor verbetert de efficiency van de voortstuwing, wat direct resulteert in verminderd brandstofverbruik. Door toepassing van de FLEX Tunnel kan het volledige scheepsontwerp beter worden afge- stemd op het operationele profiel en vaarge- bied van het schip.


Rhenus Duisburg, FLEX Tunnel ingeklapt.


Koppelverband Rederij Rhenus PartnerShip heeſt DST (De- velopment Centre for Ship Technology and Transport Systems) in Duisburg opdracht gegeven een koppelverband te ontwikkelen voor het varen van kolen van Rotterdam naar Lünen (Duitsland). Het schip dient niet alleen met een of meerdere gekoppelde duwbakken te varen, maar moet op de Rijn ook twee extra duwbakken langszij kunnen nemen. Het ge- hele konvooi gaat geladen te berg en in flash door het Wesel-Datteln-Kanaal. Een vaarpro- fiel waarbij zowel geladen als leeg in ballast op diep en ondiep water wordt gevaren. Bij dit vaarprofiel komt de Van der Velden® FLEX Tunnel volledig tot zijn recht. Tijdens de proefvaarten is de functionaliteit van de FLEX Tunnel uitvoerig getest en er is uitge- breid onderzoek gedaan naar vermindering van de weerstand van het schip wanneer de FLEX Tunnel wordt ingeklapt. Op diep water varend, met het volledige konvooi in geladen toestand, resulteerde dit in circa 10 procent minder brandstofverbruik. Naast de toepas-


sing van de FLEX Tunnel en het geoptimali- seerde onderwaterschip is ook gekozen voor het toepassen van de weerstand verminde- rende Van der Velden DOLPHIN XR++ roeren in combinatie met de DOLPHIN XR spoilers en afstromingsplaat. Verdere testen met het schip geladen in flash op ondiep water en leeg in ballast varend op ondiep en diep water zullen de komende maanden worden uitgevoerd om een totaal beeld van het effect en de functionaliteit van de FLEX Tunnel te krijgen. Inmiddels is wel duidelijk dat de werking van de Van der Velden FLEX Tunnel ruimschoots aan de verwachtingen voldoet. Daarnaast is ook gebleken dat rederij Rhenus PartnerShip mede door de samenwerking met DST een zeer effectief koppelverband heeſt ontwikkeld dat optimaal is afgestemd op het vaarprofiel. Van der Velden Marine Systems B.V. feliciteert rederij Rhenus PartnerShip dan ook met dit uiterst moderne en innovatieve schip en wenst de rederij en bemanningsleden veel succes met de Rhenus Duisburg!


Boek: ‘Een vrouw van staal’


HILVERSUM Het boek ‘Een vrouw van staal’ van Corine Nijenhuis is op 18 augustus verschenen. Aan de hand van de geschiede- nis van Nijenhuis’ schip het ms. Henriëtte, vertelt ze in een mengeling van non-fictie en fictie de geschiedenis van het ruim honderd jaar oude schip. Deze geschiedenis loopt parallel aan de geschiedenis van de binnen- vaart en zelfs aan de hoogte- en dieptepun- ten van de Nederlandse geschiedenis.


TINA REINDERS


“Wat ik heb gedaan is grote delen die waar- gebeurd zijn, gecombineerd met verhalen uit honderd jaar binnenvaart. Van de wilde zeil- vaart tot het varen van vaste trajec-


Klipper “In 2006 kochten mijn vriend en ik de Hen- riëtte van cementschipper Leen de Jong uit Koudekerk aan den Rijn. Ik wilde geen klipper, maar dit schip lag bij een betoncentrale en leek in eerste instantie geen klipper omdat er een andere kop op zat. Ik vond het meteen een prachtig schip”. Corine Nijenhuis en haar vriend Jaap waren al enige tijd op zoek naar een varend schip om op te wonen. Schipper Leen de Jong was dol op zijn schip en had haar perfect onderhouden. Hij verkocht het schip omdat de regelgeving teveel aanpas- singen eiste voor een schip van 33 meter. Hij vertelde de nieuwe eigenaren alles wat hij wist en introduceerde hen bij de vorige eigenares: Maria van Utrecht- Beije. Zij had het schip indertijd overgenomen van haar ouders en noemde het Marjan: Maria en Jan. De Jong had het schip toen hij het van haar kocht omgedoopt en naar zijn vrouw, Henriëtte, genoemd. Nijenhuis nam contact op met Maria van Utrecht bij wie het schip sinds 1923 in de familie was. Aanvankelijk verliep het contact niet soepel: zij was toch het meisje van de wal dat niet alles snapte. Vriend Jaap stamde echter uit een familie met een kotter, dus dat ging beter. Toen bleek dat de belangstelling oprecht was, vertelde Maria van Utrecht alles wat zij zich herinnerde over het schip en het leven aan boord. Hoe meer Corine Nijenhuis over haar schip hoorde, hoe meer ze wilde weten. Dat was niet altijd een- voudig, maar het Maritiem Museum in


ten. Ik heb vanaf 1923 verhalen over het schip van mensen die nu nog leven. Daarnaast heb ik heel veel research gedaan en veel gelezen”. Het boek ‘Een vrouw van staal’ werd een historisch verhaal dat leest als een roman en gaat over armoede, ingevroren winters, de macht van bevrachters, de oorlog, zout en zoet water en de wederopbouw van Neder- land. Het is de geschiedenis van een schip tegen een achtergrond van een veranderende binnenvaart.


Corine Nijenhuis. Foto Tina Reinders


Rotterdam bood uitkomst: Nijenhuis ontdekte dat haar schip in 1901 gebouwd was door Adrianus Vermeulen uit Roosendaal. Het was van dik staal gebouwd, een Zeeuwse klipper met de standaard Roosendaalse maat, ge- schikt voor de sluizen Beneden Sas en Boven Sas. De eerste naam van het schip was Alfons Marie. Adrianus was 68 jaar oud toen hij het liet bouwen en zijn zoon Johannes erfde het schip in 1914 nadat Adrianus aan boord was gestorven. “Ik ontdekte dat Adrianus in 1906 graan laadde bij de Amsterdamse graansilo, waar wij nu op uitkijken. Ze voeren dan de Waal op, maar daar liepen veel schepen vast met laagwater. Ik wilde weten hoe het er op de rivier uit zag met al die vastgelopen sche- pen”. Ook hoorde Nijenhuis over hoe het schip in Zeeland droogviel, in de mist lag en hoe er op een gegeven moment een misthoorn klonk. Deze beelden heeſt Nijenhuis omgezet in een spannend verhaal dat de beelden weer tot leven roept.


Geschiedenis Het ms Henriëtte begon haar leven als 23 meter lange zeilklipper die in 1938 een motor


kreeg en later met tien meter verlengd werd. Voordat het schip in 1943 in Papendrecht door de Duitsers geconfisqueerd werd, had het redelijk probleemloos rondgevaren. Onder de Duitsers voer de Henriëtte als patrouille- boot met als gevolg dat het schip in 1945 in Den Helder teruggevonden werd, geschil- derd in camouflagekleuren. Na de oorlog kreeg het schip behalve een schilderbeurt, ook de nieuwe kop die uiteindelijk maakte dat Nijenhuis het schip kocht. De weder- opbouw van Nederland en de rol van de binnenvaart komt tot leven wanneer blijkt dat in het schip precies de hoeveelheid cement past die nodig is voor één pijler van de Zeelandbrug. Ook delen van de Afsluit- dijk zijn vervoerd met het ms Henriëtte.


Alfons Marie


Inmiddels is de Henriëtte een comfortabel woonschip dat nog steeds regelmatig vaart, maar een vaste ligplaats heeſt in de Am- sterdamse Houthaven. Nog één belangrijke gebeurtenis staat het schip te wachten: het zal terug gedoopt worden tot de oorspron- kelijke naam: Alfons Marie.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34