search.noResults

search.searching

note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
project profile


Frilford’s new £1.5m sustainable building and golfing experience, delivered by MEB Design, is set to serve the golf club well into the future.


Frilford Heath Golf Club


previously tucked around the back together with an inaccessible reception. Relocating these facilities together with the club’s administrative and executive offices to the new building were key drivers. The first floor terrace also provides an


outdoor multi-use space and a first floor, five hole putting green for members to test and boost sales of putters. The resident professionals can also coach technique and members can test new clubs with the option to play at any golf course in the world using the indoor performance centre booths. The project including the specialist shop fit-out was delivered to the client for £1.35m. The site is on the edge of the Green Belt, and


REGARDED as one of the best golf venues in the South of England, Frilford Heath Golf Club offers three championship golf courses set within 500 acres of undulating heath-land with a woodland backdrop. MEB Design was appointed by the club


following successfully winning an architectural design competition to provide their new club shop, reception, performance centre, admin offices and terrace at first floor. MEB Design’s brief was to create a new


information and welcome centre, forward facing shop and reception, with training and golf club testing facilities to improve the members golfing experience. The competition-winning design concept


was based on the form of a golf ‘driver’ in plan and ‘wedge’ in section, and the site geometry is derived from diagrams/modelling of the ‘golf swing’.


natural materials The new golf shop and reception facilities have been relocated from the main club house,


32 pactfacilities.co.uk


in the Conservation Area, so the tree-like glulam columns supporting the end of the extended terrace, and creating a covered colonnade, all sit comfortably within the landscape. The shape and location of the building is designed to assist with way-finding from the car park to the main club house, with some accessory and clothing shopping on the way. Natural materials were essential for this building given its setting and a cross laminated timber (CLT) superstructure made perfect sense visually and sustainably. CLT was hence considered from the outset


with the added advantage that low air leakage results could be expected with this form of construction, assisting with regulatory compliance and life-cycle energy savings due to minimal heat loss through the building fabric.


reducing energy consumption Low carbon design principles were a key driver in the development of the design philosophy of the environmental services. The strategy was developed in three key stages. The initial stage implemented passive design principles where reductions in energy demand were explored. The second stage implemented active design measures to meet the reduced demand more efficiently and further reduce energy consumption and carbon dioxide emissions. To conclude this exercise, a feasibility assessment of Low and Zero Carbon (LZC) technologies


was completed to identify the most suitable LZC technology for the development. Passive measures were reviewed to reduce


the building’s heating demand by insulating well with solar gain and daylight through the north facing windows - all reducing the use of artificial lighting during the day. A natural ventilation strategy was developed with dynamic thermal simulation to evaluate the thermal comfort within the occupied spaces. Active measures include low energy LED


lighting throughout with controls and low energy mechanical extract ventilation to serve WCs and kitchen areas. Air Source Heat Pump (ASHP) technology is


used to provide low carbon space heating. ASHP heats the water for underfloor heating above the thickened reinforced solid concrete raft foundation assisting with the thermal mass. A future design provision allows for solar PV


on the roof and surface water is carried away to SUDS compliant attenuation crates before soaking away into the soil under the buggy park. Responsible sourcing of materials was a


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43