This page contains a Flash digital edition of a book.
869 | WEEK 40-41 04 OKTOBER 2017


ONDERZOEK NAAR ONTWIKKELING DEN HELDER ‘Win-win voor haven en de waddennatuur’


DEN HELDER Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland starten een on- derzoek naar een natuurlijke ontwikkeling van de haven van Den Helder. Dit initiatief van het samenwerkingsprogramma De Kop Werkt! gaat niet om geld of wegen, maar naar hoe een veranderende haven zich kan schikken naar de natuur van de Waddenzee.


“We willen deze win-win voor haven en natuur bereiken door het principe van ‘building with nature’ toe te passen”, zegt voorzitter Edwin Krijns van De Kop Werkt! Bij deze werkwijze bouwt men mét de natuur in plaats van erin, om zo te zorgen voor meer evenwicht tussen economische ontwikkeling en ecologische ontwikkeling. De Kop Werkt! is een stimule- ringsprogramma van de vier ‘kopgemeenten’


Vervolg pagina 2-3


Ook in Nederland en België loopt lang niet alles van een leien dakje. Evens: “In Neder- land zijn overheidsdiensten meer en meer geprivatiseerd, bijvoorbeeld bij keuringen en verlenging van meetbrieven. Gevolg: extreme wachttijden, veel hogere tarieven en meer bureaucratie. In België heeſt de staatshervor- ming tot gevolg gehad dat de landelijke dien- sten aan gewestregeringen van Vlaanderen, Wallonië en Brussel werden toegewezen. Dat heeſt geresulteerd in een dramatisch verlies van deskundigheid en geleid tot personeels- problemen, waardoor documenten massaal zoek geraakten en/ of niet (tijdig) worden vernieuwd”.


“In Nederland ligt een Kamerbrede motie tevergeefs op behandeling te wachten, die de overheid verplicht om een proef te doen met een soort veilingsysteem (‘Agora’).”Hierdoor zou de broodnodige markttransparantie een feit kunnen worden, die de schippers inzicht verschaſt in de beschikbaarheid van lading en ledige scheepsruimte op de spotmarkt. De mi- nister weigert echter deze uit te voeren. Dat is tevens het geval met een motie, die beoogt de technische nieuwbouweisen voor bestaande schepen terug te brengen naar “toe te passen bij ombouw, verbouw of nieuwbouw”.


Worden de spitsenschippers wel genoeg gesteund door hun vakorganisaties, c.q. verenigingen? En hoe zit het met de administratieve rompslomp?


Evens: Spitsenvaart is, meer nog als de andere sectoren, een internatio- naal gebeuren, met minder uitstraling dan de in het oog springende plaatjes van moderne nieuwbouwschepen, hoe financieel catastrofaal die ook meestal waren. Dat boeit een landbouwgigant in Brazilië niet echt, en daarmee de bijbehorende lobby ook niet. Verladersorganisatie evofenedex roept keer op keer, dat men groot belang hecht aan vervoer over water tot in de kleinste haarva- ten, maar zwijgt in alle talen als er maar iets gedaan moet worden richting leden of over- heid, om dit in stand te houden. Vakorganisaties zoals CBRB en BLN concentre- ren zich voornamelijk op het meedenken met de overheid in haar beleid van schaalvergro- ting en modernisering. Het is vooral de ASV, die zich durſt hard te maken voor de bestaan- de vloot en de mensen, die daarop werken. Over de administratieve rompslomp wil ik er nog op wijzen, dat er steeds meer keuringen op onderdelen van het schip moeten worden gedaan, omdat zelfs de keuringsexperts het niet meer allemaal kunnen bijhouden. Dat maakt het allemaal steeds duurder en moei- lijker in te plannen. Verder valt het wel mee. Veel gebeurt online. Contacten met overheids-


instanties, de boekhouder, digitale facturen schrijven. Zaken waarin je als ondernemer mee moet groeien, maar die het allemaal wel meer belastend maken”.


Geen Seine-Nord Europe nodig Evens hamert tot slot op een belangrijke boodschap: “Door een spits te gebruiken, waarvoor hij bedoeld is, dat wil zeggen kleine- re partijen goederen op een milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde manier te vervoeren tot in de kleinste haarvaten, haal je voor elke 25 ton een vrachtwagen van de weg. Daarmee bespaar je de samenleving een hoop ellende, slechts voor een klein deel uit te drukken in geld (de zogeheten externe kosten) maar veel meer in doden en gewonden in het verkeer, file-ergernis, beslag op grond en na- tuur voor asfalt, COPD-aandoeningen, minder verbruik van fossiele brandstoff en, minder geluidsoverlast en nog meer voordelen voor het milieu. Ook voor de ontvanger van een lading is een spits eerder goedkoper dan duurder: In het VNF-France AgriMer had men berekend, dat 1 ton lading vervoeren over 350 km Freycinet- kanaal (inclusief voor- en natransport) 17euro per spits kostte, 21 euro per vrachtwagen en 22 euro per spoor. Puur economisch voordeel dus”.


Hij noemt een doorsnee internatio- naal varende spits een gemoder- niseerd schip van vóór 1972 (het gemiddelde bouwjaar van de droge lading sche- pen in de Rijnoeverstaten is 1965, bron BLN.). Aan reparatie, onderhoud en modernisering kan volgens hem aan een spits door toele- veringsbedrijven meer


verdiend worden dan aan een nieuwbouwschip (in een nieuwbouwschip van 3800 ton kun je 10 spitsen kwijt). Werklonen


zijn hetzelfde en een radar op een spits kost net zoveel als op een nieuwbouwer.


Voor spitsen hoeſt voor hem geen nieuwe Zuid-Noord verbinding (Seine-Nord Europe) gegraven te worden voor 7 miljard euro. “Met één miljard voor het upgraden van het huidige vaarwegennet komen we al in de zevende hemel en wordt het nutteloos uitgeven van geld aan lapmiddelen ook overbodig”. Evens sluit vervolgens af met: “Als er dan eens een politiek besluit wordt genomen, dat vervoer over water moet waar het kan, komen we mis- schien nog ooit in een situatie dat we tegen kostendekkende tarieven kunnen varen over een fatsoenlijke infrastructuur met opti- maal te benutten spitsen en kan er ook aan nieuwbouw gedacht worden. Wat dan weer economisch interessant is voor scheepsbouw en toeleveringsbedrijven”.


De Oostsluis is twee perioden gestremd voor het scheepvaartverkeer. Archieff oto gemeente Terneuzen


TERNEUZEN Rijkswaterstaat laat in oktober en november uitgebreid onderhoud uitvoe- ren aan de kolk van de Oostsluis in Terneuzen. Dit onderhoud is nodig om storingen te voor- komen en te zorgen dat de sluis goed blijſt werken.


Van zaterdag 21 tot donderdag 26 oktober werkt aannemer Heijmans aan de ebdeuren van het buitenhoofd van de Oostsluis; aan de Westerscheldezijde. De onderdraaipunten van de ebdeuren worden dan gerenoveerd. Deze onderdelen bevinden zich onder de deuren op de sluisbodem en zijn belangrijk voor het ope- nen en sluiten van de deuren.


Voor de werkzaamheden moeten de twee eb- deuren verwijderd worden. De deuren worden uitgehesen en op pontons gelegd. Na de werk- zaamheden plaatst de aannemer ze weer terug op de gerenoveerde onderdraaipunten. In een volgende periode van zaterdag 11 tot en met donderdag 16 november vindt hetzelfde


onderhoud plaats aan de ebdeuren van het bin- nenhoofd, aan de kanaalzijde. Ook dan is er een stremming voor de scheepvaart.


Volledig gestremd In verband met de genoemde werkzaamheden is de Oostsluis van zaterdag 21 oktober 6.00 uur tot donderdag 26 oktober 6.00 uur en van za- terdag 11 november 6.00 uur tot donderdag 16 november 6.00 uur volledig gestremd voor de scheepvaart. Om schippers te informeren worden Dynamische Route Informatiepanelen (DRIP’s) geplaatst langs het Kanaal van Gent naar Terneuzen, het sluizencomplex in Terneuzen en het Kanaal door Zuid-Beveland.


De onderdraaipunten van de vloeddeuren van de Oostsluis zijn nog niet aan renovatie toe. Deze sluisdeuren worden minder intensief ge- bruikt; alleen als tijdens het schutten de water- stand aan de Westerscheldezijde hoger is dan aan de kanaalzijde.


Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen en de provincie Noord-Holland met als doel een toekomstbestendige regio.


In de studie wordt bekeken hoe het eff iciënter inrichten van de haven goed kan samen- gaan met het verbeteren van de natuur in de Waddenzee. Voorzitter Krijns legt uit waarom hiervoor is gekozen: “De haven zit nu wat onlogisch en krap in zijn jas, zeker als we meer bedrijven en werkgelegenheid willen aantrek- ken. Zomaar kades aanbouwen en uitbreiden, kan natuurlijk niet. De Waddenzee is een ecosysteem met kansen om te groeien en ook daar heeſt de overheid een verantwoordelijk- heid. Ook gaan we hiermee de kosten van het jaarlijkse baggeren verminderen”.


Tegendraads


reageren Staand in een overvolle zweterige streekbus die zelf ook nog eens stilstaat in een file op de snelweg, is het goed een verkeerde keuze te overdenken. Als foute reactie op een paar regendruppels staat half Nederland vandaag weer collectief in de file. En precies op deze tijd vertrekt namelijk mijn veel goedkopere veerpontje voor een veel kortere route op mijn gezondere fiets naar het werk, terwijl het ook nog eens is opgehouden met rege- nen! Onze waterwegen kennen geen files en aan boord is het altijd formidabel.


Dat is wellicht de crux in ons veel te drukke Nederlandje: we moeten vaker tegendraads leren reageren. In elk geval ánders dan de massa doet. Niet toevallig heet immers ook deze rubriek zo: averechts gaan denken. Dus bij bloedheet strandweer juist op museum- bezoek gaan of langs bij de schoonfamilie. Verzin een aanleiding om zomaar een dagje in eigen tuin te blijven hangen. En pak de fiets eens; ook als het vandaag misschien een beetje gaat regenen. Want anders loopt het leven op de wal onherroepelijk vast. B ijkomend voordeel van een gespreid gebruik


7 MARK VAN DIJK


is dat de beperkte beschikbare ruimte in ons overbevolkte land beter wordt benut. Dat hebben bijvoorbeeld de vaste koopzondagen voor de winkelcentra in de grote steden al wel uitgewezen.


In tegenstelling tot theoretische examen- vragen zijn er in de gangbare praktijk veelal meerdere goede antwoorden te verzinnen op doorsnee uitdagingen. Wie zich spitsvondig weet te onderscheiden en gedragen, hoeſt dan geen last te hebben van congestie, om er maar eens een actuele haventerm doorheen te gooien. Met een beetje ‘omdenken’ moet toch ook de steeds drukkere container- vaart uit de slow motion kunnen worden geholpen? Het is in elk geval tijd voor een tegendraadse oplossing, geachte haven van Rotterdam.


Onderhoud aan Oostsluis


AVERECHTS


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46