search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
30 INTERNATIONALE VERENIGING OMARMT VERANDERINGEN EN MODERNISEERT IVR staat klaar voor nieuwe uitdagingen


WÜRZBURG De IVR hield op 1 en 2 juni in Würzburg haar jaarlijkse congres. Naast ver- gaderen en het aanbieden van interessante workshops, greep de traditierijke vereniging haar congres ook aan om zich als moderne organisatie te presenteren, berekend op de uitdagingen en veranderingen in het werk- terrein, waarin zij opereert.


WILFRIED VELDHUIJZEN


De IVR had haar leden en genodigden voor dit congres naar Würzburg uitgenodigd. Deze stad met congrescentrum direct aan de Main was mede gekozen om stil te staan bij het 25-jarig bestaan van het Main-Donaukanaal. Nadat vooraf reeds de juridische commissie en de schadepreventiecommissie bijeen wa- ren gekomen en het bestuur en het dagelijks bestuur van de vereniging hadden vergaderd, was het donderdagmiddag aan IVR-voorzitter Klaus Weber om de meer dan 215 aanwezige leden en gasten welkom te heten en het con- gres te openen.


Peter Ros


Mensen staan vaak afwijzend tegenover verandering, maar op den duur wil niemand meer terug


Workshops vol informatie Die middag stonden een aantal workshops op het programma. Het spits werd afgebeten door ‘out of the box’-gastspreker Peter Ros. Zijn motivatiespeech stond in het teken van ‘change’, verandering en wat dit bij mensen en organisaties teweegbrengt. Volgens Ros


staan mensen vaak afwijzend tegenover ver- andering. “En diegenen die het wel aandurven krijgen eerst te horen dat het niet kan”, voeg- de hij er aan toe. Als beeldend voorbeeld haalde hij de ‘Fosburyflop’ aan. Iedereen dacht dat je niet achterover kon hoogspringen, totdat Dick Fosbury in 1968 liet zien dat het wel kon en nu springt geen hoogspringer meer anders. Ros gaf nog een rij aan voorbeelden, doorspekt met humor, waaruit blijkt dat we eerst aarze- lend tegenover veranderingen staan, maar op den duur wil niemand meer terug. En passant deelde hij de laatste ontwikkelingen op het gebied van innovatie, digitalisering en kunst- matige intelligentie met de aanwezigen.


Emissienormen en containerinhoud Daarna volgde een tweetal praktijkworkshops. De eerste betrof innovatie in de binnenvaart en uitdagingen ten aanzien van nieuwe emis- siestandaards. De Europese Unie heeſt vo- rig jaar Verordening (EU) 2016/1628 uitgege- ven, met daarin nieuwe emissiestandaards voor onder andere binnenschepen. Deze zo- genoemde NRMM-verordening heeſt als doel strikte EURO VI normen voor nieuwe motoren vast te stellen, welke naar verwachting zwaar op de bedrijfstak zullen drukken.


uitstoot moeten voldoen. Mevrouw Luijten lichtte toe dat het ministerie van I & M onlangs opdracht heeſt gegeven voor een studie naar


Een panel onder leiding van ir. Lucia Luijten, hoofd afdeling binnenvaart van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu ging in op de de- tails en consequenties van deze verandering. Philippe Troppmann (DG Onderneming en Industrie) en zijn collega Marta Wolska (DG MOVE) van de Europese Commissie legden uit dat motoren met een vermogen van meer dan 300 kW die nieuw op de markt worden gebracht vanaf 1 januari 2020 aan de nieuwe stringente voorschriſten inzake NOx


- en PM-


de uitstootprestaties van de bestaande vloot met het oog op de NRMM-voorschriſten en de uitwerking ervan op de sector. Een van de be- langrijkste uitkomsten is de verwachting dat vanwege de verwachte hoge kosten en bijko- mende nabehandelingskosten veel scheeps- eigenaren zullen besluiten om hun bestaan- de motoren te reviseren of de oude motoren te vervangen door een nieuwe CCNR 2 motor voordat de nieuwe regeling in werking treedt. Daarmee zou tegemoet worden gekomen aan de nieuwe milieuregels van het Havenbedrijf Rotterdam ingaande 2025. De EC/functiona- rissen en Jan Vogelaar (CBRB) en Khalid Tachi (EICB) gingen aansluitend de discussie aan met de zaal over de voor- en nadelen van de nieuwe regelgeving.


Theresia Hacksteiner


Internationale instellingen moeten nauwer samenwerken in het belang van de verdere ontwikkeling van de binnenvaart


In het tweede gedeelte van de workshops werd ingegaan op gewicht en inhoud van containers en hoe de binnenvaartvervoerder zich tegen onbekende risico’s kan afdekken. Torbjorn Claesson, van The Standard Club Europe gaf in zijn presentatie met pakkende beelden een aantal voorbeelden van wat er al- lemaal mis kan gaan als de inhoud van contai- ners niet juist of niet duidelijk is aangegeven. De advocaat Dr. Johannes Trost uit Hamburg, ging niet alleen in op de veiligheidsaspec- ten, maar ook op de aansprakelijkheid en


verzekering van dergelijke risico’s. Na deze middag boordevol informatie werden de congresgasten onthaald op een diner in de wijnkelders van de Staatliche Hofkeller, waar al sinds 1128 wijn wordt geproduceerd. Voor de leden een prima avond om in ongedwon- gen sfeer oude contacten aan te halen en nieuwe aan te knopen, hetgeen zeker ook een van de doelstellingen van de IVR is.


Jaarrede algemeen secretaris De volgende ochtend vond de 76ste


Algemene


Vergadering van de IVR plaats. Na de opening door voorzitter Klaus Weber en de gebruikelij- ke agendapunten stelde Weber de nieuwe vi- ce-voorzitter van IVR, Norbert Plancher, voor. Daarna was het woord aan de algemeen se- cretaris van de IVR, mr. Theresia Hacksteiner voor haar jaarrede. De algemeen secretaris begon met een te- rugblik op de geschiedenis van de organisa- ties en regelgeving in de binnenvaart en in- formeerde de deelnemers over het belang van het institutionele kader voor de binnen- vaart. “De Akte van Mannheim, die volgend jaar 150 jaar bestaat, heeſt bijgedragen aan de industriële ontwikkeling en welvaart van de Rijnoeverstaten”, zo gaf zij aan. Zij riep de in- ternationale instellingen met verantwoorde- lijkheden op het gebied van de binnenvaart, met name de Europese Commissie en de Centrale Commissie voor de Rijnvaart, op om nauwer samen te werken in het belang van de verdere ontwikkeling van de binnenvaart. Met name vroeg zij aandacht voor het onderhou- den en uitbouwen van de infrastructuur.


IVR vervult veel taken Mevrouw Hacksteiner ging in haar jaarrede ook in op de belangrijke rol die IVR vervult. Nu, 143 jaar na de oprichting in 1874, streeſt IVR nog steeds naar een sterk raamwerk van technische regelgeving om het verzekeraars mogelijk te maken de schepen op basis van de


861 | WEEK 24-25 14 JUNI 2017


Duizenden schippers tekenen ASV-petitie tegen ‘klopjacht’


ROTTERDAM De ASV-petitie ‘Stop de Klopjacht, stop onredelijk boetebeleid bin- nenvaart’ is vorige week afgesloten met 2.135 handtekeningen. Het is de bedoeling dat de petitie over wantoestanden bij con- troles en handhaving met megaboetes wordt aangeboden aan de Tweede Kamer, maar een datum is hiervoor nog niet bekend.


“Een geweldig resultaat”, zo laat de Algemeene Schippers Vereeniging alvast we- ten over de steun voor de eigen protestactie. De petitie is 16 maart gestart, omdat de ASV destijds werd overstelpt met klachten vanuit de binnenvaart over een vermeende klopjacht van politie te water, Rijkswaterstaat, de ha- venbedrijven en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op de binnenvaartschippers.


Zwartboek Om de klachten over de strenge handhaving op de binnenwateren beter te kunnen onder- bouwen, heeſt de ASV tevens een zwartboek in het leven geroepen. Het is de bedoeling dat dit zwartboek tijdens de najaarsvergadering van de ASV wordt overhandigd aan vertegen- woordigers van de ILT.


Genomineerden Maritime Innovation Award bekend


ROTTERDAM De genomineerden voor de Maritime Innovation Award 2017 zijn be- kend. Na een presentatieronde voor de vak- jury zijn Aqua-Logic, Kotug International en het project CoVadem genomineerd. De uit- eindelijke winnaar zal tijdens het Maritime Awards Gala op 6 november 2017 in Rotterdam bekend worden gemaakt.


Dit jaar was er een record aantal inzendingen voor de Maritime Innovation Award, zo meldt de organisatie. Uit maar liefst 24 inzendingen zijn de drie kanshebbers, afkomstig van Aqua- Logic, Kotug International en CoVadem gese- lecteerd voor een presentatie voor de jury.


Het genomineerde Aqua-Logic heeſt een schroefwater-accelerator ontwikkeld (door


middel van het bernuilli-, coanda- en ventu- rie-effect). Kotug International bedacht een warmte-recycling systeem (voor de eigen schepen), terwijl CoVadem streeſt naar grens- overschrijdende, continu beschikbare, actuele en voorspelde waterdieptegegevens voor de binnenvaart.


De genomineerden dingen met hun innova- ties mee naar de prijs voor het meest vernieu- wende product, proces of dienst voor de ma- ritiem-technologische sector. Het Maritime Awards Gala wordt komend najaar gehouden in De Onderzeebootloods van de voormalige RDM-werf in Rotterdam. Meer informatie op www.maritime-awards.nl.


Subsidieregeling voor praktijkleren


DEN HAAG Sinds 2 juni staat de subsidie- regeling praktijkleren weer open voor het huidige studiejaar 2016-2017. Het minis- terie van onderwijs stimuleert werkgevers hiermee om praktijkleerplekken en werk- leerplaatsen aan te bieden.


Met de subsidieregeling kan men compen- satie krijgen voor de kosten voor bege- leiding van leerlingen binnen een onder- neming. Voor een aanvraag is nodig: een kopie van de praktijkleerovereenkomst,


ondertekend door alle partijen en het aan- tal weken waarin de leerling daadwerkelijk begeleiding heeſt gehad. De sluitingsdatum van de regeling is nog niet bekend.


Werkgevers kunnen de subsidie zelf aan- vragen of via hun loonadministrateur. Deze subsidie wordt verstrekt via RVO en aanvragen lopen via het e-loket of via de aanvraag- en verantwoordingsportal Praktijkleren-Online.


Destatis: Binnenvaart verliest terrein


DÜSSELDORF Februari 2017 was een slech- te maand voor het transport over de Duitse binnenwateren. Volgens de cij- fers van het Duitse bureau voor de statis- tiek (Destatis) werd 5,5 procent minder vracht vervoerd, in totaal 17,89 miljoen ton. In tonnenkilometers ging het ver- voer relatief nog verder achteruit, name- lijk met 13,5 procent naar 4,1 miljoen tkm. Vergelijkingen zijn met februari een jaar eerder.


Over de hele linie verloren de schepen vracht, of het nu om fossiele grondstof- fen, landbouwproducten of bouwmateri- aal ging. Het containertransport ondervond een terugval van 6,9 procent naar totaal 190.000 vervoerde teu. Terwijl het export- verkeer nog toenam (plus 6,1 procent), za- gen het binnenlands vervoer (-7,6 procent) en het import- (-5,6 procent) en transitver- keer (-32,8 procent) forse krimp.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48