search.noResults

search.searching

dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
24 MAGGIE’S BARTS, LONDON


All photographs © Iwan Baan PROJECT FACTFILE


Building area: 607 m2 Architect: Steven Holl Architects Associate architects: JM Architects Structural engineers: Arup Glass consultant: Arup Glass manufacturer: Okalux


not be tempered, as McVoy notes: “You can’t heat-strengthen it because it would crack, so it’s laminated for safety.” In collaboration with Okalux, the architects experimented with various means of getting the colour into the glass, which concluded with a method consisting of placing film between two layers of the material. “We loved that because the colour at the edges of the film begins to blur because of the ‘straws’; the blur changes depending on the angle you’re looking at it,” remarks McVoy. “We worked very hard to develop that with them.”


The centre also benefits from the insulating properties of the glass, which helped the building meet its energy goals. There are also two patches of clear glass on the centre’s facade; one at the James Gibbs Square entrance, which appears to lift the ‘musical stave’ from underneath as it slopes upwards around the envelope, and one on the roof – looking onto the roof terrace.


Boundless light


Openable windows are dotted around the building at regular intervals, allowing patients and staff to manually ventilate spaces, and space-saving sliding doors have been installed. In addition, staff and patients can slide the rooftop door open to let the outside in, and are free to move the seating and tables if needed. All of these features give users just that little bit more agency in contrast to the neighbouring hospital, where furniture is fixed, rooms


WWW.ARCHITECTSDATAFILE.CO.UK


usually have closed doors, and windows cannot be opened by users.


Diffusing through the glass skin comes “boundless, glowing light,” comments McVoy, with the bamboo “giving a warmness that complements the concrete” on the interior, conjuring an overall calm feel for users. Another key feature for user wellness is how acoustics are controlled in the design of the building’s atrium, meaning that even when the centre is at maximum capacity, users can still easily hear the person they’re talking to, while also feeling enveloped in comforting background sound. Laura Lee, chief executive of Maggie’s


tells ADF about the effect of the charity’s newest building: “Our visitors always comment on how uplifting the centre is from the moment you walk in. The light and different areas and floors give people the option of sitting with other visitors at places like the kitchen table, or on the rooftop, or sitting alone in one of the armchairs to read or take a moment to reflect.”


Summing up the utility of the facade


design, Lee says: “The soft grey frosted glass blends into the surrounding buildings, but the modern design allows the centre to be recognisable enough for people who are looking to visit.” It’s this sensitivity to both the site context and intended users which makes Stephen Holl Architects’ building a worthy, and appropriately distinctive, addition to the much-praised collection of Maggie’s Centres. 


ADF FEBRUARY 2019


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36