search.noResults

search.searching

note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
TEMPLEMAN LIBRARY, CANTERBURY


21


a concept that is strong, that sticks through the rest of the project”.


There were a plethora of underlying issues associated with the building’s outdated pre-existing concrete construction. The cold-bridging of spalling concrete leading to damp had been aggravated further by poor ventilation, dark central spaces, narrow staircases, and a lack of level access, plus inadequate furnishings and furniture, were just some of the problems which the university was keen to solve. In terms of the site and location, the objective was “to pick up on the existing masterplan and create another new contem- porary wing to the library,” says Winstanley. An important guiding principle for the architects was that the extension needed to be something that could be “woven into the old building,” so it was “respectful and sympathetic to the old, but also tried to lift and rejuvenate it.” She continues: “We wanted to create a counterpoint to the


ADF FEBRUARY 2018


We wanted to weave a language of lightness into the existing brutalist building


existing heaviness of the brutalist building.” There were two further practical focal points for Penoyre & Prasad’s response. Firstly, Winstanley says, “They really needed more space.” The original building was designed for 6,000 students – a fraction of the 15,000 students currently using the hilltop campus. Secondly, it was crucial to support the fast-changing habits of library-dwelling students. Winstanley says that the architects had noticed an evolution occurring during a 2017 project for Portsmouth University: “Libraries’ use is widening, not only are they storing books and media, they are also becoming the place where students work


WWW.ARCHITECTSDATAFILE.CO.UK


INVERSION


Precast fins provide shading and also invert the forms of brick ‘buttresses’ to the existing building


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36