search.noResults

search.searching

note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
14 SITE LINES


x 950 mm deep, and is divided into three glazed sections comprising two side opening windows and one fixed window to the front. The unit comprises of a European manufactured composite wood and aluminium thermally broken frame with high performance triple glazed units. To adhere to Passivhaus requirements for reduced thermal bridging, the ‘future home’ bay window is formed from two independent steel sub frames. An inner frame is mechanically fixed onto the thermally broken concrete upstand and secured back to the CLT structure; this supports the composite window frames and supports an insulated timber roof cassette. A 240 mm layer of rigid Alumasc insulation is laid on top of the roof cassette and is then waterproofed, creating a warm roof that forms a sealed, airtight and watertight enclosure. Independent of this, a second, outer sub frame is mechanically fixed to the concrete footing which supports the reconstituted stone and forms the cold part of the structure. It’s also worth mentioning here that the external brickwork to the elevations of the townhouses are restrained to the CLT structure using wall ties. Typically, when building a brickwork


The houses demonstrate that good passive design does not have to be a supplement to architectural design, but can be a process integrated with it and which is free to respond to its context


cavity wall the inner leaf is tied to the outer leaf. However this method creates too great a cold bridge and wouldn’t comply with Passivhaus. The solution involved using Basalt fibre wall ties, which have a lower conductivity and can be drilled into the CLT inner wall, therefore tying together the inner and outer leaf to provide stability.


of passive design measures have been incorporated in the project


to ensure energy demand and associated CO2 emissions are minimised, including clean and zero or low carbon energy technologies are proposed, including connection to the CHP-powered Heygate Masterplan District Heating Network.


Design challenge & solution


The larger the thermal envelope, the more challenging it becomes to keep the heat in the building. Projections and recesses like bay windows increase the thermal envelope of a building which in turn increases the potential for it to lose heat. This is why they are gener- ally discouraged in Passivhaus design. As a result, on this project higher target U-values were set when compared to a standard Passivhaus to compensate for the increased envelope, and particular care had to be taken to avoid cold bridges.


The houses demonstrate that good passive design does not have to be an attachment or supplement to architectural design, but can be a process that is integrated with it and which is free to respond to its context.


Each bay window measures 3200 mm tall x 3000 mm wide


The reconstituted stone pillars that sit between the three sections of the window come to site in several pieces and are supported off the reconstituted stone plinth which rests on the concrete footing. The stone mullion is tied back to the outer steel frame along with the lower and upper panels and attached with stainless steel bracketry and pins. Once the stone is embedded into place the joints are mortared.


The reconstituted stone lid or roof to the bay is the largest, arriving on site in one single piece and providing the ground surface to the balcony above. It acts as the primary water stopping layer draining any water falling on top of the bay. The reconstituted stone mullions, positioned on either side of the window, are profiled with narrow vertical flutes to direct the water down to the ground to reduce staining. In contrast, a conventional bay would have more connections made through it and would probably incorporate one frame. An inner skin would probably be made from the CLT and smaller individual steel brackets would be fixed through the insulation and the reconstituted stone would be hung off the CLT.


Gavin Finnan is an associate director at MaccreanorLavington


WWW.ARCHITECTSDATAFILE.CO.UK


ADF FEBRUARY 2018


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36