search.noResults

search.searching

note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
YSGOL BRO DINEFWR, LLANDEILO, WALES


29


answer to these conflicting goals is a main entrance facade that makes extensive contemporary use of glass.


The transparency of the glazing means visitors are indeed wowed by a light and welcoming ground-floor reception and the double-height first-floor learning resource “It's confident and bold, yet inviting, and immediately says this is a place of learning,” says Lewis.


Another change ASL made to the concept designs was in circulation. “The original scheme had a lot of the classrooms spilling out onto external decks, but we brought the circulation back in inside,” explained Lewis. “Rather than having a standard central corridor, we have this double-height space which runs through the centre of every pavilion. That brings in light from high up and illuminates the ground floor level of the circulation space, making the space more pleasant to walk through.”


Hybrid ventilation


The light Lewis refers to permeates through windows that are part of the distinctive roof design of the pavilions. Rather than a classic apex-pitch roof, the pavilions boast an angled step shape and the glazing is positioned in the vertical aspect of the step.


Closed and opened by electrical motors, the windows are also an intrinsic feature of the natural and passive ventilation strat- egy”for the school. Lewis explains: “Within classrooms, teachers and pupils simply open windows to allow fresh air in. Hot air is drawn out of the classroom through grills in the corridor walls, up through the double-height corridor space and out through the glazing in the roof.” He adds: "It's a very simple but proven approach without having to force air through air handling units. The all-the- bells-and-whistles systems have often been shown to be too complicated for users. Simple and intuitive is more effective.” The passive ventilation system is just one way in which Ysgol Bro Dinefwr is designed to achieve BREEAM Excellent and be awarded an Energy Performance Certificate A rating – standards that any new school in Wales must now attain.


Sustainability gains


Environmental sustainability has been a key driver in the design of the school. Lewis says: “Passive measures like the right orien- tation of the building, the right specification and amount of glazing, overhangs and louvre panels to offer solar protection, good


ABOVE


In classrooms, teachers and pupils are able to open windows to let fresh air in as part of the designers’ passive ventilation strategy


ADF JUNE 2017


WWW.ARCHITECTSDATAFILE.CO.UK


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52