search.noResults

search.searching

note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
28


YSGOL BRO DINEFWR, LLANDEILO, WALES


ABOVE


As a result of the design and the glazing visitors are “wowed” by a light and welcoming ground-floor reception and a double-height first-floor learning area


oped enough for people to walk around, they could really get an idea of the quality they were going to get.”


Adapting the design


Lewis says: “This is a beautiful greenfield site right next to a river that is overlooked by National Trust land and close to the western edge of the Brecon Beacons National Park. There were aspects of the original scheme that were three storeys high and the way it was arranged made it appear bigger on the site that it needed to be.” To help the school fit into the landscape and get planning permission, the design would need the backing of the Design Commission for Wales, so ASL got to work making adjustments.


The collegiate-style arrangement of four pavilions – containing classrooms, learning resource centre, assembly hall and kitchens – around a central courtyard was retained. However, the structures were reduced to two-storey height and the sports hall and autistic unit were set a little distance away from the pavilions to further reduce the overall scale of the school. And to help it blend in against a background of woodland and hills, light colours and white render were replaced


Once it was developed enough for people to walk around, they could really get an idea of the quality they were going to get Andrew Lewis, lead architect


with earthy tones – mid-brown brick and dark grey aluminium standing seam roofs.


Let there be light


One of the other factors that informed the school’s design was the Eisteddfod, the Welsh language festival of literature, music and performance. Lewis explains: “The school’s senior management team and board of governors were very keen to have a large school hall that could accommodate as many people as possible for Eisteddfod- related theatrical productions or musical performances and a proper stage with proper lighting.” He continues: “We were also instructed to ensure the approach to the school had ‘wow factor' without being too ‘loud’ visually when seen from the road.” The


WWW.ARCHITECTSDATAFILE.CO.UK


ADF JUNE 2017


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52