search.noResults

search.searching

note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
MIDDLESEX UNIVERSITY, HENDON, LONDON


17


rooms or open plan spaces. First floor beams have been structurally


over-sized to allow potential future creation of double height spaces. Externally, the Ritterman is clad in a curtain walling system which contained the glazed green brick slips as part of the panels. The large areas of green tiles were sheets of brick slips which were attached to the blockwork wall construction at a lower level. Viewing the Ritterman from most angles shows small cantilevered sections overhang- ing to break up the line of the building and held up by columns. These are also made from in-situ concrete with the overhanging sections supported by beams.


The first cantilevered section is supported by the three columns and a protruding beam that extends past the end of the floor, while the floor above has a beam in the central section that adjoins the central columns.


There is a basement, ground floor and three upper floors, ending in a flat roof. Smaller roof spaces on the cantilevered sections provide green roofs, part of a sustainability system which is among the Ritterman’s main features. Its flat roof is


split over two levels and collects rainwater, which feeds both the living walls installed on some sections of the building and the internal toilets. There are also photovoltaic cells on the roof to generate energy.


Space redefined


Inside, fine art occupies the lower ground floor level, designed with large spaces and high ceilings to provide students artistic freedom as they create their works. Transport logistics have been addressed through the creation of a large doorway onto an adjacent road which allows for easy delivery of materials. Similarly, double-height rehearsal room with adjunct changing rooms is designed for dance students on the upper ground floor. Interior architecture students, which occupy the second floor, can also benefit from double-height studio spaces on the building’s north side, which provides the best light for drawing. Moreover, art and interior architecture studios have folding walls to enable them to be adapted to different class sizes.


Science and technology can be found on all floors including facilities such as a fabri- cation laboratory and the mechatronics and


ABOVE LEFT & ABOVE RIGHT


Rainwater is collected and feeds both the living walls installed


BOTTOM RIGHT


The lower ground floor level spaces are large with high ceilings to provide students artistic freedom


ADF JUNE 2017


WWW.ARCHITECTSDATAFILE.CO.UK


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52