This page contains a Flash digital edition of a book.
hotels special report


41


project bytes


Visit the website


www.architectsdatafile.co.uk and enter the reference


number for more information JW Marriott Venice


Resort & Spa named Best Hotel... Ref: 95096


Skanska wins $38m deal to convert... Ref: 86560


JOI-Design releases 101 Hotel Rooms... Ref: 22414


Artelia has appointed Mick Youens... Ref: 34582


for both materials – is stretched where needed, opened where useful, broken where forced.” The grand stair links Nishi Commercial to Nishi


Residential, a multi-storey apartment building housing two floors of hotel rooms, wrapped around a central courtyard and a light well. It was designed to function as a stage for performances and idle procrastination and, Jenga-like, is made up of heavy glue-laminated timber profiles stacked in an agglomeration to give a semi-random appearance. Each tread of the staircase comprises three different types of


glulam, the longer lengths protrude from the middle of the staircase to create an illuminated central balustrade. The timbers suspended in the air around the staircase


were positioned to create a “directional vortex” intended to lead visitors upwards and into the hotel spaces. The timbers form irregular patterns around the precast concrete pillars,


blurring boundaries between lobby areas, framing views outside and between interior spaces, and creating patterns of light and shade. "Freed to scatter up the walls and across the ceiling, the


suspended timber filters exterior light and views into and from internal spaces," said March Studio in a statement. "Spidery, pixellated shadows are cast on the floor and bare walls." The wood was installed in a variety of widths and lengths


and drilled with holes to accommodate many different widths and lengths of steel rods. The tricky and time consuming work was carried out by main contractor/carpenter CBD to adhere to March Studio’s master plan. Two walls, one made of concrete, one of stacked recycled


timber, snake around the entire perimeter of the project, creating areas to sit, areas at the bar, areas to work, and continuing outside to form a secret garden. Continued overleaf...


BUILDING PROJECTS


www.architectsdatafile.co.uk


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72  |  Page 73  |  Page 74  |  Page 75  |  Page 76  |  Page 77  |  Page 78  |  Page 79  |  Page 80  |  Page 81  |  Page 82  |  Page 83  |  Page 84