This page contains a Flash digital edition of a book.
Lanarkshire Beatson satellite radiotherapy centre


27


‘We constructed the building from the garden area outwards due to limited site space, storage


and access’ David Morrison, project Architect


 


Coloured steel sections form a vibrant border to part of the central garden area





quick and easy access to all patient facilities and entrances to the radiotherapy mazes. “Everything radiates out from this area and at the same time


it provides a visual and physical connection to the L-shaped and pleasantly landscaped garden – thanks to the provision of substantial levels of glazing,” says David. “It’s lit from above by roof lights, and we also ensured no corridors are dead-end and all of them benefit from natural daylight.” On two sides of the garden a series of striking, brightly


coloured vertical steel sections rise from the ground to form what is effectively a perimeter fence – albeit one you can see through – closing a gap in the perimeter of the c-shaped building. “This feature sits on the former construction site entrance,”


explains Morrison. “We constructed the building from the garden area outwards due to limited site space, storage and access, with materials delivered on a just-in-time basis.” Patient activity is concentrated on the ground floor, ensur-


ing step-free accessibility for those with mobility needs. Staff accommodation is located on the first floor with good vertical links making it easy to reach all treatment areas and there’s also a link to the existing hospital.


Interior design


Morrison adds: “In the central area timber paneling softens the walls and also underside the main staircase to the first floor, and we've used porcelein floor tiling. The high ceiling and clear glass balustrades on the staircase add to the feeling of spaciousness. “When people walk in we’ve tried to make it feel more like


the relaxed lobby of a hotel or high-quality office building and make people feel they are part of something bigger. “The furniture used is an important element of that. For


example we’ve avoided traditional vinyl-backed chairs and used colourful, cafe style seats and coffee tables to enhance the overall feel and appearance of the waiting areas.” As part of the NHS art-strategy paintings by Glasgow-


based colourist artist Archie Forrest have been scanned and printed onto laminate panels displayed around the building. His images, based on Scottish landscape imagery and open foliage, complement Keppie Design’s subtle colour palette, itself referencing Scotland’s natural environment. Forrest’s images are used in the maze corridors to make the


walk to the radiation therapy areas more pleasant. They also appear in the sub-waiting areas, the link corridor, on doors


Continued overleaf...


BUILDING PROJECTS


www.architectsdatafile.co.uk


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52