This page contains a Flash digital edition of a book.
news EXTRA CARE HOSUING DEVELOPMENT


Exemplary extra care facility provides ‘home from home’ for residents


them to connect to their home by providing consistency. The variation in colours and styles between floors, however, allows slight changes in the design so that each floor is unique; the signage for example varies slightly to dis- tinguish between floors. An extra special feature to the Haydon


Court development is the unique two floor wing dedicated to residents with early stage dementia, designed to meet their specific care needs. The West Wing has its own identity, evoking the memories of childhood, and holidays spent in local seaside towns Torquay and Paignton. The West Wing boasts ten apart-


Residents are now enjoying the comfort and peace of mind of a specially designed state of the art extra care housing development


in Newton Abbot


in South Devon, designed by LHC Architecture and Urbanism on behalf of Aster Homes. Haydon Court was designed by an


LHC Architecture and Urbanism team, led by Director Graham Devine and Principal Interior Designer Louise Noakes. Graham and his team worked closely with Aster Homes and developer Galliford Try to design the overall development, consisting of 50 one and two bedroom apartments. Louise provided interior design services directly to Aster, ensuring the finished housing would provide a ‘home from home’ envi- ronment for future residents whilst reflecting the local area and helping residents connect to their surroundings. The development offers residents


every convenience of extra care living, but with the choice to be as independent as they wish. The stunning apartments have all the comforts of home, with the added benefit of communal areas including the dining hall, landscaped gardens and lounge area, allowing


residents the space and freedom to spend time with friends or visiting family. Each apartment is big enough to allow space for wheelchair access and is equipped with a spacious wet room and a beautiful kitchen designed to make cooking simple. The development also boasts a number of first-class facilities including a hair salon, 24/7 emergency call system, treatment room, assisted bathrooms and mobility scooter charging room. The combination of private apart-


ments and communal facilities was integral to the concept of extra care, allowing residents the freedom to live independently, with the peace of mind that help is on hand in an emergency. The building offers maximum security with a secure entry system and two lifts to every floor, making access for residents, staff and visitors quick and convenient. Each floor has its own colourway and


identity, inspired by Newton Abbot’s heritage and the predominant colours of the locally made Aller Vale Pottery, known for the creation of art pottery at the end of the 19th Century. The uni- formity in style and layout of each floor aids way-finding for residents, helping


ments, each with a memory box outside the front door as well as a separate communal sitting and dining space which leads to its own garden. A resident’s kitchen has also been designed to allow for the therapeutic making of cakes and biscuits. The external design of the building


takes into consideration the local charac- ter of the picturesque market town. Taking inspiration from the surrounding area and ensuring the development com- plements the existing architecture; brick has been used as the predominant build- ing material. Architect, Graham Devine said:


“There were many considerations in the initial planning stages of this develop- ment. The end result had to be an extra care facility for the over 55s that offers them all the care and support they need for years to come. We wanted to create a comfortable environment that residents feel is an extension of their home, where friends and family are welcome. The communal areas were also key in ensur- ing that residents have comfortable space to spend time together, to get to know one another and form a community. The special dementia unit layout had to be well thought out, providing a space for those with early stage dementia, in a relaxing and calm environment.


www.architectsdatafile.co.uk


‘The development offers residents every convenience of extra care living, but with the choice to be as independent as they wish’


13


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52