This page contains a Flash digital edition of a book.
20 The Spire Manchester Hospital


Away from clinical areas, high-quality materials that are more commonly seen in high-end hotels are being used


outside to be a random pattern but which suits the internal arrangements of the building.” While the education centre-level exterior is fully glazed and


boasts a balcony with a glazed balustrade, the rest of the hospital is partially covered with metallic and ceramic cladding – some of which is white to fit in with neighbouring Sir William Siemens House.


Input from medical staff


Internally, design decisions are just as important and Phil reveals there has been step-by-step input from medical staff at Spire Manchester Hospital on the layout and palette of materials and colours. He says: “Away from clinical areas like operating theatres,


i.e. the public spaces and bedrooms, we’re trying to include high-quality materials that you would more likely see in high-end hotels than a hospital. We’re trying to incorporate natural materials like timber into the building, which is not something that happens often in hospitals. “The design is very carefully thought out so the environ-


ment isn’t overly sterile unless it needs to be. So, for example, the new hospital will feature consulting rooms that are sepa- rate from examination rooms. Only the latter really need to feel clinical.” He goes on: “Our challenge is to get the balance right between introducing new materials and a more design-


BUILDING PROJECTS


www.architectsdatafile.co.uk





oriented hotel-style in some areas while also designing for clinical areas to take into account infection control and hygiene requirements, like using seamless materials that are easy to clean.”


Wayfinding carefully analysed


Just as there has been much thought put into creating light and airy spaces inside, getting around the building has been “very carefully analysed” and worked through to make sure it meets Spire Healthcare’s requirements for patient flow, says Phil. “We’ve been very carefully analysing wayfinding so that people don’t have to walk too far and that they always have a good idea of where they are in the building.” The building will be fully air-conditioned – not just


operating theatres and other treatment rooms but consultation rooms, inpatient bedrooms and offices as well. A sophisticated building management system will control the environment and it won’t be possible to open windows, which is a set-up that deals not only with hygiene concerns but pollution and sound from nearby roads. Another important consideration for the design team was


to deliver a building with strong sustainability credentials and a BREEAM rating target of Very Good. The envelope is


designed to minimise energy usage and CO2 emissions and the scheme will feature sedum and wildflower roofs, high-performance glazing and a large number of photovoltaic


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52