search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
846 | WEEK 46-47 16 NOVEMBER 2016


Pleitnota Varend Erfgoed naar Tweede Kamer


ROTTERDAM De Binnenvaartwet moet reke- ning houden met de aparte positie van histo- rische schepen. VVD-Kamerlid Betty de Boer kreeg op 29 oktober, tijdens een zeiltocht op een historische klipper op het IJsselmeer, een pleitnota met die strekking aangeboden door vertegenwoordigers van de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN).


De pleitnota vraagt om in de Binnenvaartwet rekening te houden met varend erfgoed. Dat kan door voor historische schepen aparte ei- sen te stellen, die enerzijds de veiligheid waar- borgen, maar anderzijds ook rekening houden met de cultuurhistorische waarde. Nu gebeurt dat niet en moeten historische schepen gro- ter dan 20 meter aan dezelfde regels voldoen als moderne binnenvaartschepen. Dit jaagt eigenaren op hoge kosten, tast de historische waarde aan en is in een aantal gevallen tech- nisch niet mogelijk. Hierdoor verdwijnen his- torische schepen naar het buitenland of naar de sloop.


Aparte status De FVEN pleit ervoor om in de komen- de herziening van de Europese Richtlijn EU 2006/87 een hoofdstuk op te nemen over historische schepen. Ook de Europese koe- pelorganisatie European Maritime Heritage (EMH) ijvert hiervoor. Kamerlid Betty de Boer begrijpt de zorgen van de Federatie Varend Erfgoed Nederland en de European Maritime Heritage. Zij neemt de pleitnota mee naar het parlementair rondetafelgesprek over de bin- nenvaart op 30 november.


Mogelijk watergebonden distributiecentrum in Gent op komst


GENT De stad Gent en Waterwegen en Zeekanaal NV bespreken de mogelijkheid van de oprichting van een watergebonden distributiecentrum. De bedoeling is te komen tot duurzame stadsdistributie. Dit antwoordde Vlaams minister Ben Weyts van Mobiliteit onlangs op parlementaire vragen van Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens over het beleidskader stedelijke logistiek.


Ook andere mogelijke opportuniteiten worden volgens de minister besproken. Het doel is te zoeken naar mogelijkheden om het vervoer van goederen in de stad via de binnenvaart te laten toenemen. Eerder liet minister Weyts weten dat er over het Vlaamse beleidskader stedelijke distributie een visie zou worden geformuleerd, afgestemd met de stakeholders, opdat de prioriteiten duidelijk zouden worden. Deze prioriteiten moeten de basis vormen van het beleidskader stedelijke logistiek en worden vertaald naar acties. Maertens wilde weten hoe het daar mee staat.


Volgens minister Weyts is het overleg met de verschillende stakeholders volop aan de gang. Weyts: “Op 14 juni 2016 werd een bespreking gehouden met onder andere beleidsdomeinen van de Vlaamse Overheid en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. Dit najaar wordt verder afgestemd met lokale besturen, sectororganisaties en belangenverenigingen om zo te kunnen evolueren naar een relevant beleidskader stedelijke logistiek”.


De stad Gent en Waterwegen en Zeekanaal NV willen volgens de minister ‘stadsdistributie’ in een structurele overeenkomst onderbrengen. Weyts: “Dit vanuit de visie Water in de stad Gent, waarbij stedelijke distributie en stadsbevoorrading als wezenlijke pijler opgenomen is in de lange termijnvisie voor de Gentse binnenwateren”.


De mogelijkheden van watergebonden stadsdistributie en watergebonden bevoorrading in de stad Brugge zijn ook in verkennende gesprekken toegelicht, maar er zijn nog geen vervolgstappen gepland”, laat Weyts weten. Op dit moment worden door de waterwegbeheerders geen verdere intentieovereenkomsten met betrekking tot stadsdistributie met andere steden of gemeenten uitgewerkt.


Pilot bediening Calandbrug Rotterdam


ROTTERDAM In de periode van 1 januari 2017 tot 1 april 2017 geldt er voor de Calandbrug een voormeldingstijd van 20 minuten. Dit houdt in dat er 20 minuten voor een opening van de Calandbrug een passagetijd moet worden doorgegeven aan de brugwachter Calandbrug (VHF 22).


Deze aanpassing in de bediening wordt door Rijkswaterstaat, ProRail en Havenbedrijf Rotterdam ingesteld als pilot om te komen tot een betere afstemming tussen weg-, trein- en scheepvaartverkeer. De bevindingen worden in het kader van het project ‘Blauwe Golf Verbindend’ verwerkt waarbij het wegverkeer via een app of een navigatiesysteem de brug kan mijden wanneer deze geopend wordt. Wanneer er door bijzondere omstandigheden gevaar dreigt voor de scheepvaart kan van deze maatregel worden afgeweken.


Meer informatie over deze pilot? Neem dan contact op met: Verkeerscentrale Hoek van Holland, tel: 010 -252 28 01 of VHF kanaal 11; Haven Coördinatie Centrum, tel: 010 -252 10 00 of VHF kanaal 11.


Maritiem Museum digitaliseert scheepsmetingsregister


ROTTERDAM De handgeschreven registerboe- ken van de Scheepsmetingsdienst uit de col- lectie van de bibliotheek van het Maritiem Museum Rotterdam zijn sinds kort digitaal raadpleegbaar via de site http://scheepsme- tingregister.maritiemmuseum.nl. Met de di- gitalisatie van dit register is een lang ver- wachte wens van het museum in vervulling gegaan om deze metingen van 1899 tot en met 1989 voor een groot publiek online toe- gankelijk te maken en de informatie te be- houden voor toekomstige generaties.


Het Maritiem Museum Rotterdam is blij met de mijlpaal die de digitalisering van het Scheepsmetingsregister betekent voor het museum dat door kenners wordt gezien als een internationaal kennisinstituut op ma- ritiem gebied. Hoofd informatiebeheer Ben Min: “Door de digitalisering is deze belangrij- ke bron over de binnenvaart voor iedereen via het internet toegankelijk. De boeken hoeven nu niet meer fysiek nageslagen te worden, wat het behoud van deze historische bron, ten goe- de komt”.


Online zoekmachine Aan de hand van het nummer van de meet- brief, het liggernummer, kan men de


betreffende handgeschreven meting terugvin- den. In de liggers kan men lezen waar en wan- neer een schip gebouwd is, wie de eigenaren waren en of het schip in de tijd nog verlengd of verkort is dan wel gesloopt. De brandmerk- boeken geven weer een ingang om de ligger- nummers van het betreffende schip te vinden.


Oudste collectie De bibliotheek van het Maritiem Museum is de oudste en meest omvattende collectie op maritiem gebied in Nederland. De bibliotheek bestaat sinds 1857. Toen was het nog een klei- ne boekenverzameling in de modellenkamer van de Koninklijke Nederlandsche Yacht-Club. Inmiddels is de bibliotheek uitgegroeid tot een omvangrijke wetenschappelijke en waar- devolle collectie. Behalve internationale lite- ratuur over scheepvaart, scheepsbouw, haven en offshore beheert de museumbibliotheek een aantal omvangrijke boeken- en tijd- schriſtencollecties, waaronder de collec- tie oude drukken van de Rotterdamse verzamelaar dr.W.A. Engelbrecht. In 2008 is het handgeschreven register van de Scheepsmetingsdienst overgedragen aan het Nationaal Archief en in langdurige bruik- leen gegeven aan het Maritiem Museum Rotterdam.


Vervoerovereenkomst voor één reis vast te leggen via BV 2016


ROTTERDAM Onder de naam ‘BV 2016’ in- troduceren EVO, CBRB en Koninklijke BLN- Schuttevaer de algemene voorwaarden be- treffende het met één reis vervoeren van goederen over binnenwateren.


De BV 2016 zijn tweezijdig tot stand gekomen, mede aan de hand van een aantal consultatie- besprekingen met mensen uit de praktijk en betrokken koepelorganisaties. De BV 2016 bestaan uit algemene voor- waarden plus een charterformulier voor het vastleggen van de specifiek ladingen- en trajectgegevens en overige commercië- le en operationele afspraken. Het ingevulde charterformulier en de algemene voorwaar- den vormen samen de vervoerovereenkomst. Het gebruik van de BV 2016 levert belangrij- ke voordelen op voor bevrachters, schippers


en handelaren en producenten, omdat het charter en de voorwaarden samen een com- pleet model voor een vervoerovereenkomst voor binnenvaart bieden, waarin alle nood- zakelijke elementen zijn opgenomen. De BV 2016 zijn zowel voor binnenlands als voor in- ternationaal vervoer toepasbaar. Met name het charterformulier zal de tot- standkoming van een vervoerovereenkomst vereenvoudigen. Invullen van het (niet vorm- vast voorgeschreven) charterformulier werkt namelijk als een checklist. De BV 2016 zijn in beheer gegeven bij de Stichting Vervoeradres. De BV 2016 zijn in te zien en te downloaden op www.sva.nl/BV2016. Hier is tevens een digitaal formulier te vinden en een uitgebreide toe- lichting op de voorwaarden. De BV 2016 zijn beschikbaar in het Nederlands, Engels, Frans en Duits.


Hoge onderscheiding voor Thedo Fruithof


ENKHUIZEN Thedo Fruithof is zaterdag 29 ok- tober benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Jan Baas van Enkhuizen reikte hem tijdens een druk- bezochte, feestelijke bijeenkomst in het Zuiderzeemuseum de bijbehorende versier- selen uit.


Fruithof heeſt decennia- lang gewerkt aan het zichtbaar en beleefbaar maken van het maritiem erfgoed. Hij was naast conservator van het Zuiderzeemuseum ook de grondleg- ger van de Klassieke Schepenbeurs. Hij zit in tal van besturen, waaronder de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) en de European Maritime Heritage (EMH). Hij was en is een spin in het web van het Nederlandse en Europese varend erfgoed. Een web dat nu flink vertakt is en een schat aan kennis en ervaring herbergt. In zijn reactie roept Fruithof alle medevoorvechters van het varend erfgoed dan ook op om goed voor dit web te blijven zorgen: “Want varend erfgoed kan alleen behouden blijven als alle betrokken partijen blijven samenwerken”.


Nieuw systeem drinkwatertappunten Rotterdamse Pionierkade en Schaardijk


ROTTERDAM Vanaf 1 november treedt een nieuw systeem in werking voor het afnemen van water op de Rotterdamse Pionierkade en aan de Schaardijk. Het Havenbedrijf Rotterdam sluit hiervoor aan bij het landelij- ke platform van Park-line Aqua voor het ver- zorgen van walstroom.


De schippers die geregistreerd zijn bij Park- line Aqua kunnen gebruikmaken van de fa- ciliteiten door op dezelfde manier als bij het afnemen van walstroom gebruik te ma- ken van de app, IVR, sms en/of website. Als men zich nog niet geregistreerd heeſt bij Park-line Aqua moet men dat eerst doen via www.parkline.nl/water.


Kosten Binnenvaartschepen die het Havenbedrijf Rotterdam havengeld betalen hoeven over de eerste zes m3


len. Indien de schipper meer dan 6 m3


13


Thedo Fruithof en zijn vrouw Felicia. Foto Stephan Kraan


per dag geen vergoeding te beta- wil af-


nemen is dat ook mogelijk door de transactie door te laten lopen. De kosten hiervoor bedra- gen 1,37 euro per m3


delijks achteraf plaats op basis van het daad- werkelijke verbruik boven de 6 m3


informatie en voorwaarden verwijzen wij u naar www.parkline.nl/water.


Helpdesk-app voor schippers, circus en kermis


NIJMEGEN Per 1 november beschikt het Landelijk Pastoraat voor binnenschippers, circus en kermis en de stichting KSCC over een eigen helpdesk-app.


De app biedt directe toegang tot de helpdesk- telefoonnummers van: • RK Sociaal werk KSCC • RK Parochie Binnenvaart, Kermis, Circus • Protestants Schipperspastoraat • Steunpunt Binnenvaart • En als extra service: 112 Alarmnummer.


Het betreffende noodnummer kan direct ge- beld worden. 24 uur per dag, 7 dagen per week en geeſt zo snel toegang tot sociale en pastorale zorg. Ook kan de app push-berich- ten van de parochie of stichting ontvangen. De ontvanger blijſt zo van de laatste ontwikke- lingen op de hoogte. De app is te downloaden via de website www.kscc.nl/social-helpdesk.


. Verrekening vindt maan- . Voor meer


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68