This page contains a Flash digital edition of a book.
844 | WEEK 42-43 19 OKTOBER 2016


SCHULTZ: ‘ALLEEN MET INITIATIEVEN ALS WATERTRUCK+ IS ER EEN PLAATS VOOR DE KLEINE BINNENVAART’


Minister van I&M ziet Watertruck+ niet als oneerlijke concurrentie


DEN HAAG “De Europese Commissie beoogt met de bijdrage van 11,5 miljoen euro ter ondersteuning van het Watertruck-project+ (totale kosten 23 miljoen euro) niet om de vervoerscapaciteit te reguleren”. Dat stelt minister Schulz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) op 14 oktober in een brief aan de Tweede Kamer. Hiermee geeſt zij antwoord op vragen van Kamerlid Lutz Jacobi (PvdA), waaronder de vraag waarom de Europese Commissie (EC) ingrijpen in de markt nu wel toegestaan acht, terwijl bij de door de bin- nenvaart gevraagde maatregelen altijd ge- steld wordt dat de EC niet mag ingrijpen in de markt.


Schultz van Haegen: “De EC ondersteunt een project dat gericht is op innovatie van de binnenvaart door de introductie van een nieuw vervoersconcept voor kleine schepen, vanuit de vaststelling dat de markt achterblijſt in investeringen in dit segment”.


Op de vraag of zij de mening deelt van de schippers dat het hier gaat om oneerlijke concurrentie ten opzichte van een sector die het al moeilijk heeſt, citeert de minister een passage uit een brief van de EC aan een Nederlandse binnenvaartorganisatie van 5 september 2016: “Even if any public subsidy inevitable causes some market interference, we consider that this interference is acceptable in view of the potential gains the project can bring to the inland waterway sector. It should be noted that the project targets new markets which were not served by inland waterway transport when the project was conceived. We consider that the potential gains of opening up new markets for inland navigation outweighs the risk of interference with the existing trades carried by inland waterway”. Terzijde merk ik nog op dat de financieel-economische problemen in de binnenvaart zich concentreren in het segment jonge, grote schepen. Op oude,


VDSI-VOORZITTER DR. WOLFGANG CIESLIK “Steenkolen voorlopig niet weg te denken uit Duitse energiemix”


DUISBURG In een heſtig pleidooi voor ‘re- latief schone’ steenkolencentrales verge- zeld van een even heſtige afkeur voor sub- sidies op duurzame energie schildert de voorzitter van de Duitse Vereniging van Steenkolenimporteuren, Wolfgang Cieslik, een licht-roze toekomst voor het ‘zwarte goud’ in zijn land. Tussen de regels door klinkt echter een ander verhaal. De markt neemt af. Maar in 2050 zal er in Duitsland in ieder geval nog met steenkolen worden gestookt.


zullen “in ieder geval” de jongste blokeenhe- den nog draaien. Deze acht locaties die tus- sen 2013 en 2015 aan het net zijn gegaan, lig- gen allemaal aan het water. Dus, concludeert Cieslik, tot 2050 zullen zij ook nog per binnen- schip met steenkolen moeten worden bele- verd. En presenteert een geruststelling. (Nu staan er 14 grote centrales met meerdere een- heden. JS)


Op 6 oktober jongstleden vond de jaarver- gadering van de Vereniging voor Europese Binnenvaart en Waterwegen (VBW) – een be- langenbehartiger van de ‘natte economie’ – in Duisburg plaats. En die wordt nu al vier jaren achterheen afgesloten met een lezing door een prominente spreker en lekker eten. Dit jaar viel de eer aan Dr. Wolfgang Cieslik. Hij is behal- ve voorzitter van de belangenvereniging van Duitse steenkolenimporteuren, de vereniging van Europese steenkolenimporteuren ook be- stuurslid van de STEAG. STEAG is een grote ener- gieproducent in Duitsland, en is in handen van stedelijke energiebedrijven in het Roergebied. STEAG is met zijn tien steenkolencentrales in Duitsland en drie in het buitenland één van de grotere steenkolengebruikers ter wereld.


De Duitse branchevertegenwoordiger komt met “harde cijfers, met feiten”, zoals hij tijdens zijn lezing zal blijven herhalen. Die harde cij- fers laten een groei van de steenkolenmarkt zien. Daarbij blijkt het om een groei in landen


Dr. Wolfgang Cieslik, voorzitter VDSi.


als India, Afrika, Turkije en andere opkomen- de markten te gaan. Niet om de Europese Unie en ook niet om Duitsland. Daar tonen de “harde cijfers” een krimp, nu drie jaar achter- een. In 2015 was het een krimp van 1,4 mil- joen ton kolen. In de afgelopen drie jaar im- porteerde Duitsland 3,3 miljoen ton kolen minder. Deels ligt dat aan de groei in duur- zame energie, deels ook aan de afname van staalproductie. Maar wat de cijfers laten zien, zo Cieslik, is dat voorlopig de “met veel emo- ties gedreven discussie over decarbonisatie”, in tegenstelling tot zijn op-harde-feiten-re- laas, niet plaatsvindt. ‘Decarbonisatie’ bete- kent minder of geheel geen gebruik van kool- stoffen meer. Dat wil onder andere zeggen geen verbranding van fossiele brandstoffen meer. Maar ook Cieslik vertelt dat jaar om jaar steenkolencentrales worden gesloten. Voor 2050, aldus één van zijn laatste grafieken,


Steenkolen schoner dan gas Voor een toekomstscenario met meer dan acht steenkoleneenheden gebruikt Cieslik een an- der argument. Hier gaat het om de positie van steenkolencentrales ten opzichte van gascen- trales. Zijn vereniging heeſt een studie laten uitvoeren naar de emissies van verschillen- de types centrales. Daarin worden de emis- sies langs de hele leverantieketen mee op- genomen, dus inclusief winning, transport, verstoken enzovoorts. Hier worden de nieuw- ste steenkolencentrales vergeleken met zoge- noemde ‘open’ gasturbines enerzijds en warm- te-kracht-koppelingscentrales anderzijds. Kijk je puur naar de emissie uit de schoorsteen, dan scoren kolencentrales het slechtst. Maar kijk je naar het totale plaatje, en neem je voor- al de aardgaslekkages bij het transport in het rekensommetje op én het verbruik in deel-last- modus (zie hier onder), dan scoren de moder- ne steenkolencentrales veel beter dan de open gasturbines. De wkk-centrales op gas blijven echter ook dan de schoonste versie aan fos- siele elektriciteitsopwekking. Ook hier moet je weten dat open gasturbines van het oude soort zijn, terwijl moderne gascentrales op WKK-basis zijn gebouwd.


Vollast of deel last Cieslik beweert in zijn gas-steenkolen vergelij- king dat steenkolencentrales niet alleen scho- ner zijn dan de meeste gascentrales, maar


ook dat ze beter geschikt zijn voor deel-last- gebruik. Dat wil zeggen dat ze met beperk- te capaciteit kunnen draaien, en vooral snel hoog en snel laag gedraaid kunnen worden. Dit is nu al, en wordt in de toekomst met nog veel meer grillige duurzame energie uit zon en wind, een belangrijke functie van fossiele centrales. Hoe die toekomst eruit ziet, en wat de rol van steenkolencentrales zal zijn, is po- litiek en milieutechnisch nog totaal ongewis. Het gaat om vragen als hoeveel reserves het Europese net moet hebben als back-up voor het duurzame energienet. Over hoe snel zulke back-up centrales pieken en dalen kunnen op- vangen. En ook hoe de afbouw van de huidige installaties politiek wordt gesteund. Maar de conclusie kan niet anders zijn: in de toekomst draaien kolencentrales niet meer op volle toe- ren. Ze zullen dus ook minder steenkolen ver- bruiken dan het maximum mogelijke – op lange termijn.


Niet investeren in nieuwbouw Op korte termijn (tot 2026) verwacht Cieslik een stabiele vraag van 40 miljoen ton steen- kolen. Met name vanwege de afbouw van alle kerncentrales in Duitsland (tot 2022). Dan moeten kolencentrales een deel van de vraag opvangen. Voor na die tijd valt er geen leuk toekomstplaatje te schilderen. De bouw van wind, zon en (batterij-)opslag zal verder gaan. De toekomst rooskleuriger te schetsen dan dat ze hoogstwaarschijnlijk zal zijn, is daarom ver- keerd. De binnenvaart, de havens, de scheeps- eigenaren moeten kunnen plannen. En hoe Cieslik bij praktische dingen de toekomst ziet, bleek het duidelijkst uit zijn eigen mond. Op een vraag uit het publiek of hij een schipper kan aanbevelen in een nieuw schip voor steen- kolen te investeren, schudt Cieslik zonder ook maar een moment te hoeven nadenken het hoofd: “Nee, zou ik niet aanbevelen”.


kleine schepen rusten veel lagere financieringslasten”. Zij zegt zich in de positie te stellen van de Vlaamse overheid (bijdrage 2 miljoen euro), en de EC, die verwachten met het project nieuwe kansen te creëren in een markt die nu vooral wordt bediend door wegtransport. “Hiermee kan de totale markt voor de binnenvaart vergroot worden”.


Ook wilde Jacobi weten in hoeverre deze bakken innovatief zijn. “En in hoeverre is vervoer via deze bakken groener dan de bestaande binnenvaart?” Schultz van Haegen: “Het project beoogt in meerdere opzichten innovatief te zijn. Door de standaardisatie van materieel is een flexibele inzet van eenheden mogelijk. Door het loskoppelen van duweenheden en bakken is een substantiële kostenverlaging te bereiken, die de concurrentiepositie van de binnenvaart ten opzichte van wegvervoer kan versterken (geen wooneenheden meer aan boord en minder bemanning). Ten opzichte van bestaande schepen zijn de bakken op meerdere punten geoptimaliseerd voor gebruik op kleine vaarwegen. De schepen zullen voorts


aanzienlijk minder uitstoot leveren van schadelijke luchtverontreinigende stoffen, omdat de eis gesteld wordt dat deze voldoen aan de strenge milieunormen die vanaf 2020 zullen gelden voor nieuwe motoren voor binnenvaartschepen. In het algemeen kan ik het belang van initiatieven zoals deze, gericht op de ontwikkeling van nieuwe concepten voor de kleine binnenvaart, slechts onderstrepen. Alleen met dergelijke initiatieven is er in de toekomst een plaats voor de kleine binnenvaart”.


3


ONNODIG STILLIGGEN KOST GELD Bel van Andel 010 4293316


• Topkwaliteit tractieaccu’s, scheepsaccu’s en dynamo’s • Uit voorraad geleverd en vakkundig gemonteerd • Dealer voor Mastervolt en Victron omvormers en lader


Van Andel zorgt al ruim 85 jaar voor de juiste spanning aan boord!


www.vanandel-rotterdam.nl | info@vanandel-rotterdam.nl


WAALHAVEN PIER 8 ROTTERDAM 010-4290888 Dwarshellinglengte 90 m. WWW.HOOGERWAARD.COM


Een gebruikte ballastpomp?


24/7 STORINGSDIENST WIJ INSTALLEREN AAN BOORD!


CCRII GENERATOREN HATZ - JOHN DEERE - FPT IVECO


HAVEN 138 ANTWERPEN T +32 3 546 40 83 WWW.SERVICEELECTRO.BE


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56