search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
CASE STUDY


BEFORE


GREEN SHOOTS OF RECOVERY


When Mark Rainforth bought a dark and dated bungalow on the outskirts of Sheffield, he wanted to work out a way of creating an eco-home befitting the beautiful location, but achieving it was not without its construction woes


TEXT HEATHER DIXON IMAGES HEATHER DIXON & MARK RAINFORTH T


he first time Mark Rainforth viewed his house on the outskirts of Sheffield, he dismissed it as a non-starter.


The exterior design of the 1960s bungalow was uninspiring, but the interior was so badly designed that the back of the property was in permanent semi-darkness. But the more Mark searched, the more he


kept returning to the dated property. “The place itself was pretty dreadful, but the


location was exactly what I was looking for,” he says. “I realised the only way I would get the house I wanted in the location I wanted was to buy this one and renovate it.”


22 www.sbhonline.co.uk He was particularly attracted by the wide,


open views from the back of the house which borders the Peak District – a significant plus point for Mark, who is a keen walker. It is also on a bus route into Sheffield city centre, where he works as a Professor of Material Sciences at the University of Sheffield, a field which fed into his ambition to lead a more eco-friendly lifestyle. For the previous 18 years Mark had been


living in a large, six bedroom 1930s house which was often cold and damp in the winter, and costly to run. When his marriage broke down he spent nine months searching for a place to live, but the old stone houses of Sheffield, with their


may/june 2021


BEFORE The roof of the bungalow was wedge-shaped, rendering the attic largely unusable


AFTER


A new roof with zinc detailing, plus the new front door and new windows, completely transform the look and balance of the house


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72  |  Page 73  |  Page 74  |  Page 75  |  Page 76  |  Page 77  |  Page 78  |  Page 79  |  Page 80  |  Page 81  |  Page 82  |  Page 83  |  Page 84