search.noResults

search.searching

note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
to provide a free flow from one space to the next. Says Melanie: “Everything has basically been designed around 4 metre blocks. It flows very well – you don’t suddenly end up in a tiny room, and no-one is ‘shoved in a box room’.” An oversized red-painted aluminium front door is located at a 45 degree angle to the front facade – Mark explains: “The majority of the facade is glass, and we originally had a door in the middle of the glass, but we decided that was a stupid thing to do.” This then lets onto a spacious main hall and oak and glass staircase, and off it a snug study, understairs bathroom and downstairs accessible bathroom. Under the mezzanine are double doors leading to the dining room, next to the large rear window to the apex, and bifolds onto the patio with its retaining wall at the back. This is separated from the large kitchen by a wide breakfast bar, whereas to the left is the double-sized sitting room area. Upstairs, their master bedroom suite runs along the entirety of one side, with a balcony at the front, a dressing room in the middle and an en-suite at the rear. The main guest bedroom also has a balcony, en-suite, and walk-in wardrobe, and there is another bedroom with separate bathroom. This was part of the design’s future flexibility – the mezzanine level study could be converted to a bedroom and its occupant could access a bathroom without going through another bedroom first!


The flooring is engineered oak throughout, with granite slabs outside. With low maintenance as well as sustainability being Mark and Melanie’s watchwords, they opted


november/december 2017


“We like entertaining, so we wanted a house that would open up and lend itself to that” – Melanie Goldman


for no gloss paint, and simply stained wooden frames and floors (they did all the hard work themselves here). The colour scheme is generally pale for walls, and accents of purple here and there, picked up in the stair carpet. The Mackintosh kitchen is high-spec with modern glossy pale grey lacquered cupboard doors, two sinks, and granite worksurfaces. This leads onto the large utility room, which continues the finishes found in the kitchen, and contains the sustainable beating heart of the house, the ground-source heat pump.


GROUND SOURCE


Hidden discreetly in a cupboard in the utility room is a NIBE 12 kW heat pump, about the size of a normal fridge freezer. “You walk in and you’d never know anything was there,” says Mark. He says the “thing that gives it away is the pipework, which is quite impressive. When you first put it in, you think blimey, that’s a lot of pipes.”


A total of 650 metres of pipe needed to be buried a metre underground across the site, collecting heat from the earth for the house.


www.sbhonline.co.uk 21


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52