This page contains a Flash digital edition of a book.
WEEK 14-15 01.04.2015


21


Renteswapschadeclaim niet eens met AFM conclusies Bijzonder Beheer


ROTTERDAM De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeſt een verkennend onderzoek gedaan bij de bijzonder beheerafdelingen van banken, die kredieten voor het midden- en kleinbedrijf behandelen. Uit deze verkenning komen geen aanwijzingen naar voren dat banken mkb’ers in bijzonder beheer structureel benadelen. Wel schiet de informatie over het bijzonder be- heertraject van banken vaak tekort, waardoor ondernemers onvoldoende weten wat hen te wachten staat. De stichting Renteswapschade- claim is zeer verbaasd over deze conclusie en herkent dit beeld totaal niet.


Uit het rapport van AFM blijkt dat het mkb’ers niet altijd duidelijk is hoe een bank rekening houdt met hun belangen bij het nemen van maatregelen. De verwachtingen van de klant en de bank over het doel van Bijzonder Beheer lopen uiteen.


Signalen Aanleiding voor de verkenning waren de vele signalen die de AFM van ondernemers heeſt ontvangen. Ondernemers zijn ontevreden over de overdracht naar Bijzonder Beheer, de maatregelen die Bijzonder Beheer neemt, de manier waarop ze worden benaderd en de mate waarin de bank bereid is financiering te (blijven) verstrekken, zo blijkt uit deze meldingen. De AFM wilde met haar onderzoek vaststellen in hoeverre deze signalen representatief zijn voor


de dagelijkse gang van zaken. De AFM heeſt niet kunnen vaststellen dat banken te snel overgaan tot overdracht van kredieten aan Bijzonder Be- heer, het opzeggen van de kredietrelatie of dat zij op een faillissement aansturen. In de onder- zochte dossiers heeſt de AFM geen onredelijke maatregelen aangetroffen, zoals disproportio- nele risico-opslagen. De AFM constateert dat de verwachtingen van klanten over het doel van Bijzonder Beheer vaak niet aansluiten bij wat zij in de praktijk ervaren. Banken gebruiken de af- deling vooral om het kredietrisico te beheersen. De (voor de ondernemer kostenverhogende) maatregelen die zij hiervoor nemen, ervaren on- dernemers als belemmerend en onterecht. De AFM vindt begrijpelijk dat de bank maatregelen neemt om het kredietrisico te beperken. Het is echter van groot belang dat ze daarbij rekening houdt met de herstelmogelijkheden voor de on- derneming. Een bank is niet verplicht om extra krediet te verstrekken, maar als dit bijdraagt aan een reële kans op herstel, kan dit wel in het gezamenlijke belang van bank en klant zijn.


Betere communicatie Duidelijke communicatie helpt volgens AFM misverstanden voorkomen. Goede informatie- verstrekking en communicatie is daarom in het belang van de klant en van de bank. ‘Banken moeten een mogelijke overdracht naar bijzon- der beheer eerder aankondigen en de redenen beter onderbouwen. Ook na overdracht kan de


CBS: Binnenvaart vervoert meer goederen in 2014, omzet blijſt achter


ROTTERDAM Het goederenvervoer over de Nederlandse binnenwateren is in 2014 met 3 procent gestegen. De omzetten nemen toe, maar zijn nog niet op het niveau van vóór de crisis. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs bekend.


Het vervoer over de Nederlandse binnenwate- ren is in 2014 met 3 procent gestegen. In totaal is er ruim 365 miljoen ton goederen met een binnenvaartschip vervoerd. Dat is een derde van al het goederenvervoer over Nederlands grondgebied. Bijna 80 procent daarvan wordt door Nederlandse schippers vervoerd. De groei is bij bijna alle productgroepen zicht- baar. De grootste stijgers zijn het vervoer van zand en grind, andere bouwmaterialen en het containervervoer. Het vervoer van kolen voor energiecentrales en ijzererts daalt en drukt de totale groei.


Overcapaciteit Ondanks de toename van de hoeveelheid goederen die is vervoerd, stijgt de omzet niet of nauwelijks. In de jaren 2009, 2010 en 2011 zijn er veel nieuwe en vooral grotere schepen op de markt gekomen. Die waren al besteld toen


in 2008 de crisis uitbrak. De verwachte groei van het ladingsaanbod bleef uit. De overcapa- citeit heeſt geleid tot lagere vervoersprijzen. Het is vooral de ontstane overcapaciteit die de omzet drukt. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat ook andere factoren een rol spelen bij het bepalen van de vervoersprijs zoals waterstanden in rivieren. De hogere omzet in 2011 kwam door extreem lage waterstanden. Bij lage waterstanden geldt er een laagwater- toeslag en per rit konden schippers minder goederen meenemen. Daardoor steeg ook de prijs per lading.


Schaalvergroting Het totale laadvermogen van de droge bulk schepen is sinds 2012 aan het dalen. De daling komt doordat vooral kleinere schepen uit de vaart zijn genomen. Het gemiddelde laadver- mogen per binnenvaartschip groeit daardoor nog steeds. Deze schaalvergroting is zowel bij de binnenvaart als bij de zeevaart te zien. Bij de vloeibare bulkschepen zit er nog steeds een groei in zowel het aantal schepen als het totale laadvermogen. De groei wordt wel kleiner. Een gemiddeld binnenvaartschip heeſt net zoveel laadvermogen als vijſtig vrachtwagens.


bank haar klant beter voorbereiden door een goede uitleg van het doel en de werkwijze van bijzonder beheer. Helder moet zijn welke keuzes de bank op verschillende momenten maakt en hoe de klant daar invloed op kan uitoefenen’, aldus AFM. Er ligt volgens de autoriteit een grote verantwoordelijkheid bij banken om ook in Bijzonder Beheer rekening te houden met het belang van ondernemers. Bij ondernemers ligt echter ook een verantwoordelijkheid. Van de klant mag worden verwacht dat hij de bank in staat stelt passend maatwerk te leveren, aldus de AFM. ‘Dit betekent dat hij zich verdiept in de voorwaarden van de kredietovereenkomst, zorgt voor een goede administratie en adequate managementinformatie, eventuele problemen tijdig meldt, zelf een plan van aanpak voor herstel van zijn bedrijfsvoering maakt en bereik- baar is voor de bank. Daarnaast kan het voor de klant verstandig zijn afspraken met de bank zelf ook vast te leggen en mogelijke klachten te melden bij de bank en de AFM’. De betrokken banken hebben aangegeven met deze punten aan de slag te gaan. De AFM verwacht dat de banken vaart maken met het doorvoeren van de benodigde verbeteringen en zal de voortgang monitoren.


Renteswapschadeclaim De stichting Renteswapschadeclaim is zeer ver- baasd over deze conclusie en herkent dit beeld totaal niet. “Het aantal incidenten veroorzaakt


door Bijzonder Beheer is namelijk onredelijk groot en buitengewoon schadelijk, dat het on- geloofwaardig is dat de AFM deze gemist heeſt”, aldus Pieter Lijesen. Complicerende factor is volgens hem wel dat veruit de meeste onderne- mers vanwege de bestaande kredietrelatie met de bank niet willen meewerken aan een klacht bij de AFM. “Gezien enorme aantal misstanden lijkt het er op dat de AFM ziende blind is en daardoor mogelijk aansprakelijk is vanwege falend toezicht”.


De stichting Renteswapschadeclaim vertegen- woordigt inmiddels meer dan 500 ondernemers die door toedoen van de bank in grote proble- men zijn gekomen. De verkoop van renteswaps en het optreden van Bijzonder Beheer speelt hierbij een voorname rol. Vanwege de be- staande kredietrelatie heeſt de stichting geen van deze dossiers neergelegd bij de AFM. Maar de AFM heeſt ook nagelaten met de stichting contact op te nemen, terwijl de AFM op de hoogte is van het feit dat de stichting een groot aantal ondernemers vertegenwoordigt die bij Bijzonder Beheer zitten. Bovendien gaat de AFM volledig voorbij aan het feit dat ‘begeleiding’ door Bijzonder Beheer gepaard gaat met extra kosten, waaronder extra kosten voor tussentijd- se cijfers en taxaties, extra bankkosten voor de bijzonder beheer en renteopslagen. Hierdoor komt de ondernemer vanwege de oplopende lasten steeds verder in de problemen.


Maritieme sector presenteert LNG projecten aan koningspaar


V.l.n.r.: senator Frank Hoch, Koning Willem Alexander, Hartmut Rosowski (NBSO), Hans Voorneveld (Netherlands Maritime Technolology). Foto: Sebastian Hartz voor NBSO


HAMBURG In de Fischauktionhalle te Ham- burg vond op vrijdagochtend 20 maart de conferentie ‘LNG, full speed ahead’ plaats. De opening werd verricht in bijzijn van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima en minister Lili- anne Ploumen (ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Zij bezochten de conferentie als onderdeel van een werkbezoek aan de Duitse deelstaten Sleeswijk-Holstein en Hamburg.


Seizoen binnenvaartcruises in Gentse haven van start


GENT Het eerste binnenvaartcruiseschip van het seizoen, de Zwitserse ‘Avalon Illumination’, is dinsdag 24 maart aan het Grootdok in de Gentse haven gearriveerd. Het belooſt de komende maanden weer druk te worden aan de Rigakaai, want 228 schepen hebben zich al ingeschreven voor dit jaar en in de loop van het seizoen kun- nen er zelfs nog bijkomen.


De laatste jaren heeſt de Gentse haven de


traditie opgebouwd dat heel wat binnen- vaartcruiseschepen er halt houden. Op tien jaar tijd is dit aantal meer dan verdrie- voudigd. Het merendeel komt, nog steeds, uit Duitsland en Zwitserland. Het hoogste aantal aankomsten ooit werd net tijdens het voorbije seizoen 2014 genoteerd. Toen kwa- men er 266 cruiseschepen in Gent toe, zij het ietwat minder dan de eerder 300 verwachte schepen. De cruises brachten in 2014 bijna 29.000 passagiers tot in Gent.


Het werkbezoek van de koning, koningin en minister had als doel het verdiepen van de handels- en investeringsrelaties en het bevor- deren van de samenwerking in onder andere de maritieme sector. Op vrijdagochtend 20 maart werd dieper ingegaan op de toepassing en mogelijkheden van liquefied natural gas (LNG). De inzet van LNG als milieuvriendelijke brandstof voor schepen kan bijdragen aan de vermindering van emissies in de scheepvaart en de verbetering van de luchtkwaliteit van havensteden. Ook biedt het kansen voor de duurzame exploitatie en het onderhoud van toekomstige windparken op zee.


Innovation Area De manier waarop Nederlandse en Duit- se partijen samenwerken aan de toepassing van LNG werd tijdens de conferentie geïllustreerd in de zogehe- ten Innovation Area. Na de opening van de conferentie werd deze Innovation Area bezocht door de koning, koningin, minister en andere


hoogwaardigheidsbekleders. Bij verschil- lende thematafels toonden Nederlandse en Duitse bedrijven alle facetten van de transitie naar scheepsvoortstuwing op LNG. Zoals de benodigde kennis, eerste gerealiseerde pro- jecten, beleid- en regelgeving en toekomstige ontwikkelingen. Hans Voorneveld, vicevoorzit- ter Netherlands Maritime Technology, leidde koning Willem Alexander en senator Frank Horch (Senator van Economie, Transport en Innovatie van Hamburg) langs twee themata- fels waar de scheepsbouw en toeleveranciers vertegenwoordigd waren. Koningin Máxima en minister Ploumen werden aan de andere tafels voorgelicht over lopende projecten, door onder andere Anthony Veder en Rederij Doeksen, de regelgeving en de kennisontwik- keling op het gebied van LNG.


De Noordelijke onderwijsinstellingen NHL en de Rijksuniversiteit Groningen onder- streepten het belang van samenwerking over de grenzen op het gebied van kennis- ontwikkeling. Het Duitse Center of Mari- time Technologies (CMT) benoemde de leidende positie van Nederlandse en Duitse partijen in Europese maritieme research & development projecten.


WAALHAVEN PIER 8 ROTTERDAM 010-4290888 Dwarshellinglengte 90 m. WWW.HOOGERWAARD.COM


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34