This page contains a Flash digital edition of a book.
54 ASBESTSLACHTOFFERS VERENIGING NEDERLAND Als u wordt geconfronteerd met een asbestziekte


Asbestslachtoffers Vereniging Nederland (AVN) is een patiëntenvereniging voor asbestslachtoffers en hun naasten. De informatie die deze vereniging biedt is voor iedereen toegankelijk. Asbestslachtoffers Vereniging Nederland is er om u terzijde te staan, om uw vragen te beantwoorden en om u een luisterend oor te bieden. Daar- naast kunnen de leden bij deze vereniging terecht om in contact te komen met lotge- noten of voor juridische begeleiding. AVN is een patiëntenvereniging aangesloten bij de organisatie Levenmetkanker en wordt mede gesubsidieerd door KWF Kankerbestrijding.


Vragen voor slachtoffers en hun naasten Wanneer u geconfronteerd bent met een asbestziekte roept dat veel vragen op. U heeſt wellicht al het een en ander gehoord en gelezen over de ziekten. Op de website heeſt de vereniging veel informatie opgenomen over onderwerpen als oorzaak, symptomen, vormen van asbestziekten en behandeling. Als gevolg van blootstelling aan asbest worden er nu nog jaarlijks bij 500 tot 1.000 mensen asbestziekten geconstateerd. Het gaat dan om de ziekten maligne mesotheli- oom, asbestose en asbest gerelateerde long-, darm- en slokdarmkanker.


Lotgenotencontact Contact met lotgenoten kan vaak emotionele


steun bieden. Het is fijn om met iemand te kunnen praten die begrijpt wat u meemaakt en hoe u zich voelt. Dit geldt niet alleen voor de mensen die een asbestziekte hebben opgelopen, maar ook voor familie, vrien- den en nabestaanden. AVN kan u helpen in contact te komen met lotgenoten. AVN heeſt hiervoor verschillende regionale steunpunten verspreid door heel Nederland. Deze steun- punten kunnen u in contact brengen met iemand uit uw regio die hetzelfde doormaakt als u. Daarnaast organiseren zij regionale bijeenkomsten waar u terecht kunt met al uw vragen en waar u ook andere mensen zal ontmoeten die geconfronteerd zijn met een asbestziekte.


Juridische begeleiding Asbestziekte ontstaat als het gevolg van contact met asbest. In een belangrijk aantal van de gevallen is het contact ontstaan via de werksituatie of de werksituatie van een naaste. De werkgever kan hiervoor aanspra- kelijk worden gesteld. Om te voorkomen dat asbestslachtoffers een lange juridische strijd aan moeten gaan tegen deze werkgever is het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) opgericht. Het IAS adviseert, bemiddelt en geeſt namens de overheid voorlichting over de schade- vergoeding die aangevraagd kan worden. Wanneer iemand in aanraking komt met een asbestziekte zal het juridische aspect


VVTB over de ontwikkelingen


in de asbestbranche: “HET STREVEN IS EEN GELIJK SPEELVELD IN EEN VEILIGE BRANCHE!”


In de media verschijnen regelmatig berich- ten over de verwijdering van asbest, waarbij het een en ander fout gaat. Zonder afbreuk te doen aan de ernst van deze incidenten strookt het algemene beeld dat geschetst wordt niet altijd met de werkelijkheid. Een mooi moment dus voor opheldering en stel- lingname van dé branchevereniging voor as- best verwijderende bedrijven in Nederland, de VVTB (Vereniging voor Verwijdering van Toxische en gevaarlijke Bouwmaterialen).


Door de dialoog op gang te houden en met alle betrokken partijen aan tafel te blijven hoopt de VVTB een van haar belangrijkste am- bities te zien uitkomen: een gelijk speelveld voor serieuze bedrijven in de asbestverwijde- ring door een eenduidige wet- en regelgeving, goede handhaving en nauwe samenwerking door de ketenpartners. VVTB zet haar doel- stellingen graag even voor u op een rij: - Onafhankelijk gecertificeerde asbestverwij- dering.


- Goede en praktische kwaliteitsnorm: duide- lijk, eenvoudig en werkbaar. - Eenduidige handhaving en efficiënte samen- werking tussen en met handhavende partijen. - Samenwerkende keten: opdrachtgevers, le- veranciers, partners, handhavers en overheid. - De landelijke gesprekspartner voor kennis en kunde m.b.t. asbestverwijdering. - Goede kennisuitwisseling tussen partijen en ondernemers in de asbestverwijderingsbran- che. - Branchebreed draagvlak in de asbestbran- che.


…dus alle serieuze, goede, vakkundige, innovatieve, welwillende asbestverwijderings- bedrijven zijn van harte welkom op de beurs Asbestos 2015, standnrs. 3.04 en 3.06 om vrij- blijvend kennis te maken met bestuursleden, leden en partners van de VVTB. Voor goede duidelijke wetgeving, eerlijke handhaving en een gelijk speelveld in een veilige branche: doe mee, denk mee en kom aan boord!


Samenwerking en minimaliseren risico’s De VVTB concludeert dat vele serieuze gecer- tificeerde kwaliteitsbedrijven dagelijks veel zorg besteden aan het vakkundig verwijderen van asbest. Zij worden regelmatig getoetst middels werkaudits en stellen alles in het werk om de kans op blootstelling voor mens


en milieu te minimaliseren. De VVTB streeſt naar duidelijke wet- en regelgeving (geen on- doorzichtige kluwen met meer uitzonderingen dan regels) en eenduidige handhaving (niet gebaseerd op angst en sancties) in de vorm van samenwerking en gericht op het optima- liseren van de veiligheid en het minimaliseren van de risico’s.


Handhaving nu versnipperd In Nederland zijn ruim 400 instanties betrokken bij de handhaving van wet- en regelgeving op het gebied van de verwijdering van asbest. Zowel de aanpak als de sancties lopen sterk uiteen per regio of zelfs per gemeente. Het is niet altijd duidelijk welke rol een bepaalde par- tij heeſt en welke regelgeving van toepassing is. Hierin ligt een duidelijke opdracht voor de politiek en de overheid.


Wanneer de opdracht, taakverdeling en criteria voor de verschillende instanties eenvoudiger en helder wordt neergezet, zal dit de weg effenen naar een gelijk speelveld voor alle asbest ver- wijderende bedrijven. Bij een goed, snel en ade- quaat functionerende, eenduidige handhaving zal het kaf van het koren gescheiden worden en zullen malafide saneerders niet meer kunnen opereren. Ook de CKI’s kunnen daarin hun ver- antwoordelijkheid nemen. Het waarborgen van de financiële onafhankelijkheid zou daartoe kunnen bijdragen.


Certificering verbeteren Dat het huidige stelsel niet alle mazen in de wet dicht vindt overeenstemming bij alle deskun- digen. In nauw overleg werken branchepartijen samen aan de verbetering van de eenduidig- heid en de praktische werkbaarheid van de wet- en regelgeving. Dat is een hele klus. De VVTB wil graag blijvend haar verantwoordelijkheid nemen, samen met overheden en ketenpart- ners. De opdracht is duidelijk, aan de slag!


niet gelijk de eerste prioriteit krijgen. Toch is het belangrijk dat slachtoffers zich zo snel mogelijk aanmelden bij IAS om zo hun rech- ten veilig te stellen.AVN kan u helpen bij het invullen van het aanvraagformulier dat bij IAS ingediend moet worden. Leden van AVN kun- nen daarnaast ook hulp krijgen bij het maken van een uitgebreid dossier waarin onder andere de arbeidshistorie en de asbestbloot- stelling in beeld wordt gezet. Hiermee wordt de schadevergoedingsprocedure verkort en kan er gekeken worden of u recht heeſt op een hogere vergoeding dan het normbedrag. Ook nabestaanden van een asbestslachtoffer kunnen in aanmerking komen voor een scha- devergoeding. In een juridisch proces tegen de werkgever kunnen (ex)collega’s elkaar vaak helpen. Samen weet u zich altijd meer te herinneren dan alleen.


Van missie naar doelstellingen De missie van AVN is vertaald in de volgende doelstellingen: - Voorlichting: Het verbeteren van de beschikbaarheid en toegankelijkheid van informatie over de asbestziekten en de gevolgen, de mogelijkhe- den op juridisch gebied en de ontwikkelingen op zowel medisch als juridisch vlak. Aandacht besteden aan nieuwe medicijnen - Lotgenotencontact: Het bieden van emotionele ondersteuning


door middel van lotgenotencontact. - Juridische begeleiding: Juridische begeleiding bieden aan mesot- helioompatiënten en hun nabestaanden die aanspraak willen maken op een uitkering volgens de overheidsregelingen en/of een schadevergoeding willen indienen. - Belangenbehartiging: Het verbeteren van de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg en de maat- schappelijke positie van de mensen met een asbestziekte. -Eigen website: www.asbestslachtoffer.nl: Het onderhouden van een eigen website gekoppeld aan Kanker.nl en Instituut Asbest- slachtoffers.


Meer informatie vindt u op de website www. asbestslachtoffer.nl of bezoek de Asbest- slachtoffers Vereniging Nederland op stand 11.03


WEEK 12-13 18.03.2015


VVTB about the developments


in the asbestos branch: ‘WE ARE STRIVING FOR AN EQUAL PLAYING FIELD IN A SAFE BRANCH!’


The media regularly publish articles about the removal of asbestos where things have gone wrong. Without denigrating the seriousness of these incidents, the general image that is created does not always agree with reality. High time, therefore, for the branch organisation for asbestos clear-up companies in the Netherlands, the association for the removal of toxic and hazardous building materials VVTB (Vereniging voor Verwijdering van Toxische en gevaarlijke Bouwmaterialen) to clarify matters and take a stand.


To maintain a dialogue with all parties involved, the VVTB aims to achieve one of its most important ambitions, which is to reali- se an equal playing field for serious asbestos clear-up companies by means of univocal laws and regulations, good enforcement, and close collaboration throughout the chain. VVTB will list its objectives for you: - Independent certified removal of asbestos. - A sound and practical quality standard: clear, simple and practicable - Unambiguous enforcement and efficient collaboration among enforcing parties. - Collaboration within the chain: clients, suppliers, partners, enforcers, and authori- ties.


- The national interlocutor for knowledge and skills regarding asbestos removal. - Good knowledge exchange among parties and companies in the asbestos clearing branch.


- Support across the full width of the asbe- stos branch.


…in short, all serious, sound, skilled, innovative, sympathetic asbestos clear-up companies are warmly welcomed at the As- bestos 2015 exhibition, booth numbers 3.04 and 3.06, to meet board members, members


and partners of the VVTB. For sound and clear laws and regulations, honest enforce- ment, and an equal playing field in a safe branch: come and join us! Welcome aboard!


Collaboration and minimisation of risks The VVTB has concluded that many serious, certified and highly qualified companies are involved in the careful and skilled removal of asbestos on a daily basis. They are regu- larly assessed by means of work audits and endeavour to minimise the risk of exposure and hence protect public health and the environment. The VVTB aims to achieve clear rules and regulations, rather than an incredible amount of red tape, and unam- biguous enforcement, which is not based on fear and sanctions. The objective is to optimise safety while minimising the risks. The key word is collaboration.


Enforcement is currently haphazard and incidental In the Netherlands, some 400 bodies are involved in the enforcement of laws and regulations in the area of asbestos removal. Both the approach and the sanctions vary from one region to the next, and sometimes even from one municipality to the next. It is not always clear which part is played by which party, and which regulations apply. Herein lies a clear message for politics and authorities. When the message, the tasks, and the criteria are made simple and clear for the different organisations, this will clear the way to an equal playing field for asbe- stos-clearing companies. And when enforce- ment is good, fast and adequate, this will se- parate the sheep from the goats - preventing fraudulent companies from operating an longer. Also, certifying bodies may take their responsibility in this. Guaranteeing financial independence may contribute to this.


Improving certification Experts agree that the current system does not close all loopholes in the law. Branch parties collaborate closely to remove un- ambiguity from and improve practicality of laws and regulations. That is quite a job. The VVTB intends to take its responsibility on a permanent basis, together with au- thorities and partners within the chain. The message is clear. Let’s get down to it!


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56