ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Να μην κινδυνεύσουν ζωές και π
! εριουσίες
Η προστασία της ανθρώπινης ζω- ής, της περιουσίας και του περι- βάλλοντος, αλλά και η εκπαίδευση των πυροσβεστών µαζί µε τη βελτί- ωση των συνθηκών εργασίας τους, αποτελούν τις βασικές προτεραιό- τητες του νέου Περι- φερειακού ∆ιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ∆υτικής Ελλάδας, αρχιπύραρ- χου Κωνσταντίνου Κυριακόπουλου, ο οποίος ανέλαβε κα- θήκοντα στις αρχές της εβδοµάδας, µετά τις κρίσεις στο Πυρο- σβεστικό Σώµα. Ο κ. Κυριακόπουλος ήταν µέχρι πρότινος, ∆ιοικητής της 6ης ΕΜΑΚ, ενώ έχει υπηρετήσει στην Π.Υ. της ΒΙ- ΠΕ Πατρών και σε άλλες µάχιµες υπηρεσίες, όπως στην Ηλεία, την Αττική κ.ά. Η ανάληψη των καθηκόντων του συνέπεσε µε την µεγάλη πυρκαγιά στο ιστορικό µοναστήρι της Πανα- γίας της Βαρνάκοβας στη Φωκίδα, όπου ανέλαβε τον συντονισµό της επιχείρησης της Π.Υ. Το έργο των πυροσβεστών ήταν πολύ δύσκολο, αλλά το ευτύχηµα ήταν ότι σώθηκε µε τις υπεράνθρωπες προσπάθει- ές τους το κύριο µέρος της Μονής. Τόσο ο ίδιος όσο και το σύνολο των πυροσβεστών δέχθηκαν τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστί- ες από τον Μητροπολίτη Φωκί- δος Θεόκλητο όσο και από τους άρχοντες της περιοχής και της πε- ριφέρειάς µας, καθώς για µια ακόµη φορά αποδείχθηκε το υψη- λό αίσθηµα ευθύνης των πυροσβεστών.
Νέος Διοικητής
στην 6η ΥΠΕ Θέµα ηµερών είναι να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στην 6η Υγειονοµική Περιφέρεια Πελοπον- νήσου - Ιονίων Νήσων-Ηπείρου & ∆υτικής Ελλάδας που εδρεύει στην Πάτρα, ο γιατρός – ακτινολόγος του νοσοκοµείου Πρέβεζας Τάκης Νι- κολόπουλος. Ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος έχει µακρόχρονη πολιτική πορεία στον
Ν. Κοντοές για υδατο-
δρόµιο: «Είναι αδιανόητο να χρειάζεται η παρέµ- βαση υπουργού για ένα θέµα που θα µπορούσαν να λύσουν σε δύο λεπτά ανθρώποι µέσης ευφυ- ΐας». Καταγράψαµε το σχόλιο στην κοπή πίτας του ΟΛΠΑ.
Αντίθετη η Ε.Ι.Ε.Τ. στο barcode
Την αντίθεση της στην καθιέρωση ειδικού barcode στις εφηµερίδες εξέφρασε η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου µε επιστολή της προς τον Γενικό Γραµµατέα Ενηµέρωσης - Επικοινωνίας κ. Λευτέρη Κρέτσο. Όπως επισηµαίνει η Ε.Ι.Ε.Τ., η καθιέρωση ειδικού barcode »είναι αδύ- νατον να εφαρµοστεί στις εβδοµαδιαίες περιφερειακές εφηµερίδες, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι συνδροµητικές και διακινούνται µε διανοµείς των ίδιων των εφηµερίδων και όχι µέσω των πρακτορείων τύ- που». Για το λόγο αυτό η Ε.Ι.Ε.Τ. ζητά την εξαίρεση των εβδοµαδιαίων περιφερειακών εφηµερίδων από το µέτρο αυτό.
ΣΥΡΙΖΑ, έχει γνώση των προβλη- µάτων της υγείας, είχε θητεύσει ως πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκοµει- ακών Γιατρών της περιοχής του και είναι µέλος στην Εκτελεστική Γραµ- µατεία της ΟΕΝΓΕ. Την περασµένη εβδοµάδα πέρα- σε από ακρόαση στη Βουλή, όπου εξέφρασε την βούλη- σή του να προσφέρει µε τις γνώσεις, την εµπειρία και όλες του τις δυνάµεις προκει- µένου να λειτουργή- σουν καλύτερα τα δη- µόσια νοσοκοµεία της περιφέρειάς µας προς όφελος των ασθενών.
O κ. Κωνσταντίνο Κυρια
κόπο ς υλο ς Πρωτόγνωρ η;
Γενικότερο προβλη- µατισµό προκάλε-
O κ. Τά κης Νικολόπουλο
σε η καταγγελία (µέσω επιστολής στην “Πελοπόννησο”) του επίτι- µου προέδρου Εφετών ∆ιοικητι- κών ∆ικαστηρίων και Περιφερεια- κού Συµπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, Γεώργιου Φαλ- τσέτου για τις συνθήκες νοσηλεί- ας του στο ΠΓΝΠ. Στους σκληρούς χαρακτηρισµούς που συνοψίζονται στη φράση «…όταν χρειάστηκα για πρώτη φορά στη ζωή µου την κά- λυψη του ΕΣΥ ένοιωσα σαν πετα- µένος στον σκουπιδοτενεκέ», απά- ντησε η ∆ιοίκηση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσο- κοµείου µε επιστολή τους προς τα ΜΜΕ. Στην απάντηση εκφράζεται η «απορία γιατί ο κ. Φαλτσέτος δεν απευθύνθηκε ποτέ στο Νοσοκοµείο για έκφραση παραπό- νων» και αφού περι- γράφεται αναλυτικά η πορεία της νοσηλεί- ας του αντιτείνουν ότι «…είµαστε διατεθειµέ- νοι ακόµη και τώρα να συζητήσουµε τα προ- βλήµατα που θέτει ο κ. Φαλτσέτος και σε κάθε περίπτωση που υπάρ- χει περιθώριο και δυ- νατότητα βελτίωσης αυτή να πραγµατοποι-
ς
ηθεί. Σε καµία όµως περίπτωση η εικόνα του ΠΓΝΠ δεν είναι η εικό- να του τριτοκοσµικού νοσοκοµείου που δόθηκε». Θεωρούµε ότι ο κ. Φαλτσέτος κατα- γράφει, µέσω της προσωπικής του εµπειρίας στο ΕΣΥ (πρωτόγνωρης όπως αναγνωρίζει) µια πραγµατικό-
τητα που ζουν καθηµερινά χιλιάδες πολίτες. Από αυτήν την πλευρά η επιστολή του συµβάλλει στο να ανα- δειχθεί πιο έντονα αυτή η πραγµα- τικότητα, κάτι που φυσικά δεν αρκεί για την ουσιαστική αλλαγή των συν- θηκών νοσηλείας στα νοσοκοµεία, επωνύµων και ανωνύµων. Η απορία µας βέβαια, µετά από όλον αυτόν το θόρυβο είναι για το χρονικό σηµείο που κατανόησε το πρόβληµα στο ΕΣΥ ο ανώτερος δι- καστικός, µε ενεργό σηµερινό ρό- λο στις διαµαρτυρίες των πολιτών. ∆εν υπήρχαν µέχρι τώρα αντίστοι- χες καταστάσεις συµπολιτών που οδηγούσαν σε δηµόσια καταγγε- λία (και περαιτέρω ενέργειες µέσω του θεσµικού µανδύα του Συµπα- ραστάτη);
Να μειωθούν οι εισακτέοι Mείωση στον αριθµό των εισα-
κτέων έως και 50% σε σχέση µε αυτόν που έδωσε το υπουργείο Παιδείας για το τρέχον ακαδη- µαϊκό έτος ζητούν οι πρυτάνεις κεντρικών πανεπιστηµίων, µε- ταξύ αυτών και το Πανεπιστήµιο Πατρών. Σύµφωνα µε δηµοσίευ- µα του Έθνους, που επικαλείται δηλώσεις πρυτάνεων, οι περικο- πές ζητούνται εξ αιτίας της υπο- χρηµατοδότησης των τελευταί- ων ετών, του µεγάλου αριθµού συνταξιοδοτήσεων σε διδακτικό προσωπικό που δεν αναπληρώ- θηκαν, της έλλειψης υποδοµών αλλά και του πρόσθετου αριθµού φοιτητών που αναγκάζονται να εκπαιδεύσουν λόγω και των µε- τεγγραφών.
‘‘
3 Φεβρουαρίου 2017 Eπωνύμως
Η εξοικονομηση ως εναλλακτικη λύση
του Αθανάσιου Κατή ‘‘
Έτσι το κλειδί, στον τοµέα της ενέργειας, παραµένει η µείωση της κατανάλωσης που, πέρα από την ανταγωνιστικότητα, δηµιουργεί και συνθήκες προστασίας του περιβάλ- λοντος και µείωσης του ενεργειακού
αποτυπώµατος των επιχειρήσεων. Η Ευρωπαϊκή Eνωση, η Ευρωπαϊκή
Κεντρική Τράπεζα και το ∆ΝΤ ασχολού- νται µε το να καταστρέψουν την Ελλά- δα και υπάρχει σχέδιο για αυτό. Προ- τείνουν πολιτικές οι οποίες δεν οδηγούν στην οικονοµική ανάπτυξη και στη λύση του προβλήµατος και γι’ αυτό όσο προ- χωρούν τα µέτρα θα φέρνουν λιγότερη ελπίδα και άρα µεγαλύτερη απελπισία στον κόσµο» επισηµαίνει ο κορυφαίος Αµερικανός διανοητής Νόαµ Τσόµσκι σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Η χώρα είχε, έχει και πιθανόν θα έχει για µεγάλο διάστηµα ακόµη πολύ υψηλό κόστος ενέργειας σε όλες της τις µορφές. Όλοι µας, πολίτες, επιχειρήσεις, δηµόσιο, καλούµα- στε να λειτουργήσουµε κάτω από αυτό το καθεστώς που µάλλον δεν µπορούµε να επηρεάσουµε. Ο επιχειρηµατικός δε κλάδος είναι υποχρεωµένος, πέραν των άλλων, να βρει τρόπους να µειώσει τις καταναλισκόµενες ποσότητες ενέργειας ή να βρει εναλλακτικές µορφές ενέργειας αφού το κόστος αγο- ράς της δεν µπορεί να το επηρεάσει. Έτσι το κλειδί, στον τοµέα της ενέργειας, παραµένει η µείωση της κατανάλωσης που, πέρα από την αντα- γωνιστικότητα, δηµιουργεί και συνθήκες προστασί- ας του περιβάλλοντος και µείωσης του ενεργειακού αποτυπώµατος των επιχειρήσεων. Η ΕΕ και η πολιτεία έχουν στις πρώτες τους προ- τεραιότητες την ενίσχυση των επιχειρήσεων στον τοµέα αυτό. Σε όλα τα προγράµµατα που αναµένονται θα υπάρ- χουν επιδοτήσεις για δαπάνες εξοικονόµησης ενέρ- γειας ή και υποκατάστασης της από άλλες πηγές. Έτσι η επιχειρηµατική κοινότητα στους σχεδιασµούς θα πρέπει να εντάξει άµεσα και σοβαρά τη µείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε όλες τις δραστηριό- τητες της. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός απαιτείται σωστή ανάλυση των σηµερινών δεδοµένων και σχεδια- σµός και υλοποίηση επενδύσεων και ενεργειών που θα αλλάζουν ενεργοβόρες διαδικασίες µε όλες οικο- νοµικότερες. Είναι εύκολο αυτό; Η απάντηση είναι ναι αρκεί η προσπάθεια να γίνει µεθοδικά και µε τη χρήση ειδικών για την µελέτη της υπάρχουσας κατάστασης και την πρόταση νέων εναλλακτικών λύσεων. Αυτό σηµαίνει σοβαρή ανάλυση όλων των σηµείων κατανάλωσης ενέργειας και προτάσεων για αλλαγές. Αλλαγές που θα µπορούν να ενσωµατωθούν και στις επενδυτικές προτάσεις των επιχειρήσεων στα προ- γράµµατα του νέου ΕΣΠΑ αλλά και των αναπτυξια- κών νόµων και να επιδοτηθούν. Αυτού του είδους οι δαπάνες δίνουν επιπλέον βαθµολογία στις προτά- σεις και άρα είναι και όχηµα επιτυχούς επιδότησης των επιχειρηµατικών σχεδίων. Η ευθύνη λοιπόν είναι στο γήπεδο των επιχειρήσε- ων για αλλαγές στον τοµέα της µείωσης του κόστους ενέργειας και µε τη βοήθεια της πολιτείας µέσω των προγραµµάτων.
Ο κ. Αθανάσιος Κατής είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων
9
‘‘
‘‘
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20 |
Page 21 |
Page 22 |
Page 23 |
Page 24