ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Θέματα > Από χθες άρχισαν να στέλνονται τα πρώτα ειδοποιητήρια από τον ΕΦΚΑ «Αρμαγεδώνας» οι εισφορές
Ξεκίνησε από χθες η αποστολή των ειδοποιητηρίων του Ενιαί- ου Φορέα Κοινωνικής Ασφά- λισης προς 1,5 εκατοµµύριο επαγγελµατίες αυτοαπασχολου- µένους αλλά και αγρότες για το νέο ασφαλιστικό «χαράτσι» που θα πληρώνουν κάθε µήνα. Οι νέες εισφορές πρέπει να κα- ταβληθούν έως τις 28 Φεβρου- αρίου και ήδη αποτελούν «πο- νοκέφαλο» για την πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελµατιών εφόσον είναι «φουσκωµένες» σε σχέση µε το προηγούµε- νο καθεστώς. Τα πρώτα ειδο- ποιητήρια καταγράφουν τις ει- σφορές τόσο του Ιανουαρίου όσο και του Φεβρουαρίου και πολλοί χαρακτηρίζουν το νέο ασφαλιστικό σύστηµα ως «Αρ- µαγεδώνα». Στην τοπική αγορά επικρατεί κλίµα έντονης ανησυχίας και αβεβαιότητας καθώς πολλοί επαγγελµατίες και µικροµεσαί- οι επιχειρηµατίες βρίσκονται σε απόγνωση, εφόσον έχει µει- ωθεί ο κύκλος εργασιών τους και την ίδια ώρα οι οικονοµικές υποχρεώσεις αυξάνονται.
Π. Σκέντζος: «Στον αέρα οι συντάξεις μας» Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ Παναγιώτης Σκέντζος ανέφερε πως για έναν µεγάλο αριθµό επαγγελµατιών, οι ασφαλιστι- κές εισφορές µπορεί να µει- ωθούν, λόγω χαµηλού εισο- δήµατος, όµως αυτό αποτελεί «βόµβα» στα θεµέλια του ασφα- λιστικού συστήµατος. «Με τον καινούργιο Νόµο η µείωση στις ασφαλιστικές ει- σφορές δίνει πραγµατική ανά- σα στους επαγγελµατίες. Για το 75-80% των επαγγελµατιών
µειώνονται οι εισφορές, αλλά αυξάνονται σε υπέρογκο βαθµό για το υπόλοιπο 20 -25%, και όπως πιστεύουµε αδίκως. Με- τά από τη µείωση αυτή για την πλειοψηφία του κλάδου, δεν θα πρέπει να περιµένει κανείς να πάρει σύνταξη µεγαλύτερη από την εθνική, δηλαδή στα 300 ευρώ και καταλαβαίνεται αυτό τι θα σηµάνει. Θα µας αντιστοι- χεί πολύ λιγότερη σύνταξη και θα είναι συνάρτηση του ό,τι θα καταβάλλουµε λιγότερα χρήµα- τα από ό,τι µέχρι σήµερα», δη- λώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σκέ- ντζος. Ακόµα, ανέφερε ότι ο κόσµος των επαγγελµατιών και µικρο- µεσαίων επιχειρήσεων, περι- µένει ακόµα την υλοποίηση των εξαγγελιών του Πρωθυ- πουργού για επαναφορά της ρύθµισης των 100 δόσεων και για την θεσµοθέτηση του ακα- τάσχετου επιχειρηµατικού λο- γαριασµού. Οπως επισήµανε, µε την εφαρ- µογή των περιορισµών του νό- µου για το «πλαστικό» χρήµα, πολλές επιχειρήσεις θα βρε- θούν χωρίς ρευστότητα, που χρησιµοποιείται όχι µόνο για την µισθοδοσία του προσωπι- κού, αλλά και για λειτουργικά
έξοδα.
Ποιοι και πόσο θα πληρώσουν Η πρώτη µηνιαία δόση της ει- σφοράς, που θα υπολογιστεί επί του 1/12 του καθαρού ει- σοδήµατος που δήλωσαν 850.000 επαγγελµατίες και τα µπλοκάκια το 2015, πρέπει να καταβληθεί µέχρι 28 Φεβρου- αρίου. Σύµφωνα µε όσα προκύπτουν από το νόµο Κατρούγκαλου, οι ελάχιστες µηνιαίες εισφορές για τη συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελµατιών και όσων έχουν «µπλοκάκι» όσον αφορά τον κλάδο κύριας σύνταξης και τον ΕΟΠΥΥ θα ανέλθουν σε 157 ευρώ (117 ευρώ για την κύρια σύνταξη και 40 ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ) συν 10 ευρώ για τον ΟΑΕ∆. Το ποσό αυτό προκύπτει από το γινόµενο των εισφορών 26,9% επί του µηνιαίου βασικού µι-
Συνεδριάζει στις 6 το από- γευµα της ∆ευτέρας το διοι- κητικό συµβούλιο της ΟΕ- ΒΕΣΝΑ µε κύρια θέµατα, τον διοικητικό απολογισµό
σθού του άγαµου ανειδίκευτου εργάτη (586 ευρώ). Τις ελάχιστες εισφορές των 157 ευρώ µηνιαίως (συν 10 ευρώ για τον ΟΑΕ∆) θα πρέ- πει να καταβάλλουν οι αυταπα- σχολούµενοι, οι οποίοι δήλω- σαν εισόδηµα από 0 έως 7.032 ευρώ. Όσοι, δήλωσαν από 7032,01 ευρώ (12πλάσιο βασικού µι- σθού των 586 ευρώ) και πάνω θα καταβάλλουν το ακριβές πο- σό το οποίο προκύπτει από το γινόµενο των εισφορών 26,9% επί του καθαρού δηλωτέου ει- σοδήµατος. Έτσι π.χ. όσοι δήλωσαν 7.040 ευρώ το 2015 θα καταβάλ- λουν εισφορές 158 ευρώ (σ.σ. 26,9% Χ 7040) κλπ. Οι εισφορές µηναίως µπορούν να ανέλθουν µέχρι τα 1576 ευ- ρώ το µήνα, καθώς ο Νόµος Κατρούγκαλου έχει θέσει ανώ- τατο πλαφόν στη βάση υπολογι- σµού των εισφορών τα 70.320 ευρώ ετησίως και 5.860 ευρώ µηνιαίως. Τις εισφορές 26,9% θα κατα- βάλλει όχι µόνο η κύρια µάζα των ελευθέρων επαγγελµατι- ών, δηλαδή οι µονοϊδιοκτήτες ή εταίροι εµπορικών επιχειρή- σεων, βιοτεχνιών, µεταφορι- κών επιχειρήσεων, τεχνικών, δικηγορικών γραφείων, ιατρει- ών κλπ. αλλά και οι εργαζόµε- νοι µε µπλοκάκι.
Τη Δευτέρα το Δ.Σ. της ΟΕΒΕΣΝΑ
και το πρόγραµµα δράσης για το 2017, έκθεση ελε- γκτικής επιτροπής, καθορι- σµό ηµεροµηνίας της γενι- κής συνέλευσης.
> Σύσταση από τον Εμπορικό για την ενημέρωση των καταναλωτών
Με πινακίδες ενηµέρωσης των πελατών τους, είτε ότι δέχονται ηλεκτρονικά µέσα πληρωµής, είτε όχι, έχουν εφοδιαστεί τα εµπορικά καταστήµατα από προχθές, προ- κειµένου να αποφύγουν το «τσουχτερό» πρόστιµο των 1000 ευρώ, σ’ αυτήν την τό- σο δύσκολη εποχή για τις επιχειρήσεις. Ο Εµπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών µε ανακοίνωσή του ενηµερώνει
τα µέλη του για τις επερχόµενες µεταβολές στον τοµέα των ηλεκτρονικών αγορών µε κάρτα και για το καθεστώς της σχετικής ενη- µέρωσης προς τους καταναλωτές. «Για την αποφυγή εκπλήξεων και αχρεί- αστων προστίµων σε αυτήν την δύσκολη εποχή, συστήνουµε σε όλους τους συνα- δέλφους να αναρτήσουν πινακίδες ενηµέ- ρωσης των πελατών τους, είτε δέχονται ηλεκτρονικά µέσα πληρωµής, είτε όχι», επι- σηµαίνει ο ∆.Σ. του Ε&ΕΣΠ. Να σηµειωθεί ότι ο Εµπορικός έχει εξασφα- λίσει συνεργασία µε την ATTICA BANK για την εγκατάσταση µηχανηµάτων POS µε χα- µηλή προµήθεια. Συγκεκριµένα, η ΑTTICA BANK προσφέρει αποκλειστικά για τα Μέ- λη του Εµπορικού & Εισαγωγικού Συλλό- γου Πατρών, µηχάνηµα POS δωρεάν για ένα χρόνο µε 0,80% προµήθεια. Αν οι συ-
ναλλαγές υπολείπονται των 10.000 ευρώ το χρόνο, το δεύτερο έτος θα καταβάλλεται το ποσό των πέντε (5) ευρώ το µήνα πλέον ΦΠΑ. Για όσους συναδέλφους ενδιαφέρο- νται, η γραµµατεία του ΕΕΣΠ (πλατεία Γεωρ- γίου Α΄25, 1ος όροφος) είναι στη διάθεσή τους, στο τηλέφωνο 2610273257 και στο e-mail:
eesp@otenet.gr
Και από την ΟΕΒΕΣΝΑ Η ΟΕΒΕΣΝΑ ενηµερώνει τα µέλη της για την ανάγκη να προβούν στις αναρτήσεις για την ενηµέρωση του καταναλωτή, σχετικά µε την αποδοχή καρτών και µέσων πληρωµής του συστήµατος καρτών πληρωµής (POS), µε σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερ- µηνείας. Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς σε σηµείο της επιχείρησης (πχ είσοδο & ταµείο).
3 Φεβρουαρίου 2017
3
Την Τρίτη η 4η εργολαβία της Πατρών – Πύργου
Την προσεχή Τρίτη 7 Φεβρουαρίου αναµένεται να δηµοπρατηθεί για δεύτερη φορά η 4η εργολαβία του Αυτοκινητόδροµου Πάτρα- Πύργος που περιλαµβάνει το τµήµα Βάρδα-Κυλλήνη µήκους 9χλµ. Αρχικά η δηµοπράτηση ήταν προγραµµατισµένη να γίνει στις 27 Σεπτεµβρίου 2016 αλλά τότε είχε αναβληθεί. Το κόστος του έργου είναι 74.010.000 ευρώ και είναι η µεγαλύτερη σε κόστος εργολαβία από τις τέσσερις που έχουν βγει στον... αέρα. Η διάρκεια του έργου είναι (όπως και στις τρεις πρώτες εργολαβίες στις οποίες έχει αναδειχθεί ανάδοχος η εταιρεία η Κ/Ξ Τοξότης- Οµάδα Κατασκευών) είναι 42 µήνες και πιθανή ολοκλήρωση θα είναι µέχρι το 2021 εφόσον το έργο ξεκινήσει εντός του 2017. Σύντοµα αναµένεται και η 5η εργολαβία από την Κυλλήνη µέχρι τα Σαγέϊκα Αχαΐας. Ακολούθως, θα γίνει η κατάθεση του Φακέλου Με- γάλου Έργου προς έγκριση στις Βρυξέλλες καθώς θα πρέπει να έχει δηµοπρατηθεί το 75% του φυσικού αντικειµένου για να µπορέσει ο Φάκελος να εξεταστεί. Επονται οι εργολαβίες Σαγέϊκα-Κάτω Αχαΐα, Κάτω Αχαΐα-ΒΙΠΕ, και ΒΙΠΕ-Μιντιλόγλι, όπου ο νέος σύγχρονος αυτοκινητόδροµος θα ενωθεί µε την ανατολική Ολυµπία Οδού που τερµατίζει στο τέλος της Παράκαµψης Πατρών.
Άνοιξε το ρεύμα προς Αθήνα Στο µεταξύ, χθες το µεσηµέρι παραδόθηκε το ρεύµα προς Αθήνα στο ύψος της Παναγοπούλας που ήταν κλειστό λόγω κατολίσθησης εδώ και αρκετές εβδοµάδες και αναµένεται στις 15 Φεβρουαρίου να ανοίξει και το ρεύµα προς Πύργο. Από την Ολυµπία Οδό υπάρχει η διαβεβαίωση ότι ο δρόµος θα είναι ανοικτός κατά τη διάρκεια της κορύφωσης των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού.
Σύντομα υπογραφές για το «μπλοκ 2» στο Ιόνιο
Σύντοµα πρόκειται να υπογραφεί η σύµβαση µε τα ΕΛΠΕ, την Total και την ιταλική Edison, για την παραχώρηση των δικαιω- µάτων έρευνας και εκµετάλλευσης υδρογονανθράκων στο «µπλοκ 2» του Ιονίου Πελάγους, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Στην οµιλία του στο συνέδριο Athens Εnergy Forum ο κ. Σταθά- κης είπε ότι ο τοµέας των υδρογονανθράκων αποτελεί τον έναν από τους τέσσερις πυλώνες της ενεργειακής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι η διαπραγµάτευση µε την Total και τα ΕΛΠΕ για το «οικόπεδο 2» έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος Ελληνικής ∆ιαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (Ε∆ΕΥ) Σπύρος Μπέλλας δήλωσε ότι µέσα στις εποµενες εβδοµάδες θα κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή οι συµβάσεις για την παραχώρηση περιοχών του Ιονίου για έρευνες υδρογονανθράκων.
Θλίψη για το μέλος της ΟΕΣΠ Μιχ. Φωκά
Εφυγε από τη ζωή και κηδεύθηκε χτες ο Μιχάλης Φωκάς, επί σειρά ετών µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Οµοσπονδίας, Προέ- δρου της Ελεγκτικής της Επιτροπής και Αντιπροσώπου της στην Ελληνική Συνοµοσπονδία Εµπορίου και Επιχειρηµατικότητας. Το ∆.Σ. της ΟΕΣΠ µε ψήφισµά του εκφράζει τα θερµά του συλλυ- πητήρια προς τους οικείους του θανόντος, ο οποίος – αναφέρει, υπήρξε κατά τη διάρκεια της ζωής του ένα αξιοσέβαστο µέλος της κοινωνίας των Πατρών και υπόδειγµα εµπόρου.
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20 |
Page 21 |
Page 22 |
Page 23 |
Page 24