This page contains a Flash digital edition of a book.
SPECIAL CITATION FOR SENSITIVE APPLICATION OF LIGHT IN A REPURPOSED URBAN SETTING


THE HIGH LINE NEW YORK, NY USA


LIGHTING DESIGN HERVÉ DESCOTTES JASON NECHES


ANNETTE GODERBAUER JEFF BECK JAMES STEWART L'OBSERVATOIRE INTERNATIONAL


ADDITIONAL CREDITS ARCHITECTURE DILLER SCOFIDIO + RENFRO


LANDSCAPE ARCHITECTURE FIELD OPERATIONS


PLANTING DESIGN PIET OUDOLF


STRUCTURAL & MEP ENGINEERING BURO HAPPOLD


STRUCTURAL ENGINEERING & HISTORIC PRESERVATION ROBERT SILMAN ASSOCIATES


ENVIRONMENTAL ENGINEERING GRB SERVICES INC


A public park transformed from elevated abandoned railroad tracks, the High Line spans 1.5 miles on New York City’s far West Side. The lighting design and structure of the park create a singular linear experience of a wild, other-worldly promenade within the urban landscape. The overall lighting strategy is a consistent low-level


plane of light along the perimeter, lifting and floating the High Line above the city. Free from glare or distracting fixtures, this soft light cast just below eye-level keeps the park safe, visible and unobtrusive at night, allowing for a unique dream-like night walk experience.


PUBLIC SPACE MANAGEMENT ETM ASSOCIATES LLC


PHOTOGRAPHY © EMILE DUBUSSION


SPECIAL CITATION


FOR THE SUCCESSFUL TRANSLATION OF A VISUAL THEME INTO LIGHT


NOVAMED POLYCLINIC ZAGREB, CROATIA


LIGHTING DESIGN DEAN SKIRA MAJA LIPOVCIC SKIRA LTD


ADDITIONAL CREDITS ARCHITECTURE ANTE NIKˇSA BILIC VANJA BISCANIC


SUNCICA MASTELIC-IVIC


PHOTOGRAPHY © VJEKOSLAV SKLEDAR


In addition to its practical functions, lighting also has another important task—creating emotions. The idea in this project was to create a space that is fun and dynamic, colorful and inviting, with ever-changing scenes of light to comfort patients.


In the entrance and reception space, an organically shaped channel winds through the ceiling. The inspiration


for this contoured channel came from a picture of brain cells in a local newspaper. Transforming the basic image of these cells into a lighted curve linear organic form was a challenge to present to the client, and to build and integrate as well. Thanks to the well-planned height for the HVAC, it was possible to integrate the concept in the space.


36


SPECIAL CITATIONS


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44