ähes 200 000 tanskalaisen tilastoihin pe- rustuva tutkimus viittaa päivittäin otetun asetyylisalisyylihappotabletin (= aspirii-
Nopeudet
nostavat riskejä J
o vuosikymmeniä on kiistelty, kumpi on vaa- rallisempaa: ajaa hitaasti vai nopeasti. Ruot- sin liikennetutkimusinstituutin (VTI) julkaise- man selvityksen mukaan on kiistatonta, että ris- kit liikenteessä lisääntyvät nopeuksien myötä. Täs- tä on olemassa vuosikymmenien ajalta tilastollis- ta todistusaineistoa.”Tietäähän sen, että tilastot va- lehtelevat”, vauhdin hurmaan hullaantuneet kritisoi- vat. He eivät ole itse joutuneet liikenneonnettomuu- teen tai jos ovat, niin syyhän oli tietenkin edellä aja- neen hitaamman, joka oli pakko ohittaa… Vai miten se meni? (www.vti.se)
ni) antavan suojaa ihosyöpää vastaan. Tutki- muksen mukaan jopa pahanlaatuista mela- noomaa esiintyy aspiriinin syöjillä 15 prosent- tia vähemmän kuin muilla. Myös muut pahan- laatuiset ihosyövät kuten tyvisolu- ja levyepi- teelisyövät ovat harvinaistuneet sen käyttä- jillä. Muillakin tulehduskipulääkkeillä on sa- mansuuntaista, ei kuitenkaan aspiriinin ve- roista vaikutusta ihosyöpiin. (Cancer)
Muovikemikaalit lihottavat lapsia
L
änsimaat ja suuri osa muutakin maailmaa on saastunut muoveis- sa käytetyistä ftalaateista. Niitä on jo kauan käytetty muovien pitämiseen peh- meinä. Nyt on saatu näyttöä Koreasta ja USA:sta, että ftalaatit aiheuttavat liikali- havuutta vauvoille. Erityisesti ns. DEHP eli di-etyyliheksyyliftalaatti muuttaa eli- mistön aineenvaihduntaa, tutkimusta joh- taneiden eteläkorealaisen professori Mi- Jung Parkin ja amerikkalaisen myrkky- asiantuntijan Johanna Congletonin rapor- tissa todetaan. Tutkijat suosittelevat, et- tei ftalatteja laitettaisi lainkaan ainakaan lapsille tarkoitettuihin tuotteisiin.(www. medicinenet.com/)
Merilevästä apu hammasmätään? B
rittitutkijoiden Newcastlen yliopistossa tekemät havainnot lupaavat hyvää ham- paille. Merilevästä on löytynyt Bacillus
licheniformis -nimistä bakteeria, jonka entsyy- mien arveltiin alkuun auttavan pitämään lai- vojen pohjat puhtaina. Melko pian huomat- tiin, että samat mikrobientsyymit sopivat myös hammastahnoihin ja suuvesiin. Niiden usko- taan piankin yleistyvän suuhygienian hoidossa ja auttavan hammasmädän eli hampaiden rei- kiintymistä aiheuttavan Streptococcus mutans bakteerin torjunnassa.(BBCnews)
Kaljuntorjunta edistyy
K
aljuuntumiseen kauan apua etsinyt Penn- sylvanian yliopiston tutkija George Cot- sarelis vertaa asian vaikeutta jopa syö-
vän ongelmaan. Nyt näyttää silti, että jotain ai- van uutta on keksitty. Cotsarelisin työryhmä huomasi, että prostaglandiini D2(PD2) pitoisuu- det veressä ovat koholla kaljuuntuvilla miehil- lä. Hiukset saadaan uudelleen kasvamaan an- tamalla – tosin vasta eläinkokeissa – PD2-re- septoreiden estäjää eli lääkettä, joka estää ky- seisen prostaglandiini-hormonin vaikutuksen. Ainetta voidaan antaa myös suoraan päänah- kaan, mikä vaikuttaa erittäin lupaavalta kal- juuntumista torjuttaessa. Tilastojen mukaan yli 40 prosenttia miehistä kärsii hiustenlähdöstä jo 18–49-vuotiaina.(Science)
le. Kahvin tehoaine kofeiini tehostaa 48
C
Kahvista voimaa vanhuksille
oventryn yliopistossa Englan- nissa lienee löydetty perusteet suomalaistenkin kahvihimol-
tutkija Jason Tallisin mukaan ikäih- misten lihasvoimaa. Se ei vaikuta niinkään nuoriin. Mutta iän karttues- sa näyttää kahvin kofeiinin teho pu-
revan lihakseen suhteellisesti yhä paremmin. Iän myötä lihasvoima vä- henee, joten ei ihme, jos kahvin suo- sio näyttää kasvavan ihmisen ikään-
tyessä. Jostain syystä juuri suoma- laisten eläkeikäisten lihakset näyt- tävät janoavan kofeiinia jopa monta kertaa päivässä.(ScienceDaily)