search.noResults

search.searching

dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
design solutions


overheating and excessive cooling; the improved thermal performance of the building envelope; and the exposed thermal mass of the building - have all assisted in greatly reducing energy demand. The residual demand is catered for through renewable sources - including a large roof top photovoltaic array and an Aquifer Thermal Energy Storage system. The PV array consists of 132 panels which generate up to 45kWh on a typical summer day (34,000kWh of electricity a year). As well as unlocking the energy saving


potential of the existing building, FBM utilised the geology beneath as part of the heating and cooling strategy. The site lies on a band of chalk and two 90m-deep bore holes were drilled to create an aquifer thermal energy storage solution, which delivers 100% of the cooling load of the building and 92% of the heating load. The system extracts (and returns) 60sqm of water per hour and uses the thermal mass of the ground to heat or cool the building. Four floors of the Cockcroft Building


are dedicated to office space providing accommodation for 500 staff and students. The design is based around a central hub,


which maximises space around the perimeter of the building into which offices can be located. This arrangement means each office has an external window and enables ancilliary accommodation such as meeting rooms and photocopying booths, social learning zones and informal meeting spaces to be co-located centrally. The hub concept provides a social heart to each office floor, encouraging interaction between staff and students. FBM used BIM (Autodesk Revit) from


the outset to design and deliver the building. The BIM Model was multi- disciplinary, involving all the consultant team, as well as the contractor, Willmott Dixon Interiors. The building’s sustainable refurbishment


should reduce the annual energy bill for the building from £123,000 to £42,000 - a reduction of £82,000. By stripping back the building to its concrete frame, omitted floor and ceiling coverings could be omitted , saving £707,000 and 244 tonnes of embodied CO². Construction waste was recycled wherever possible -


over 18 tonnes of timber was reclaimed during the course of the project. Improved insulation and space planning has reduced energy demand by 57% and the use of ATES and other renewable energy sources has resulted in a 59% annual reduction in CO² emissions. Professor Andrew Lloyd, Dean of


Faculty “As a lecturer who has been teaching in the Cockcroft building since 1987 the new spaces are wonderfully light and airy. I think the glass partitions have reduced psychological barriers increasing interactivity between students, staff and facilities and I really like combining the PC and visualizer to explain concepts. Of course, visitors are impressed, which is good, but what matters in the longer term is the effectiveness for teaching and research: the refurbishment has definitely moved us on.”


www.fbmarchitects.com www.willmottdixoninteriors.co.uk


highereducationestates 17


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39