search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
6 NEWS TIMBER


Timber refectory for Roehampton school completes


A new timber refectory building for Ibstock Place School in Roehampton has completed, designed by Maccreanor Lavington architects following a competition. The new building for the


independent co-educational school sits at the centre of the campus and will provide “abundant natural light and garden views,” said the architects. The large floor space increases capacity will support a “diverse multi-use programme.” The building also houses a full ‘commercial’ kitchen and hospitality annexe.


Soft stock brick and plain clay tiles reflect the adjoining landscape and buildings,” and will support a timeless longevity,” said the architects. The timber roof structure “provides both a sense of intimacy and grandeur,” said Maccreanor Lavington. Comprising three glazed lanterns, it is fundamental to the design’s natural ventilation strategy. The glulam lattice structure of the vaulted ceilings frame inset panels of oak, softening the acoustics in the space. The form of the building is designed to “moderate the internal environment without air conditioning.” A cloister protects pupils queuing for lunch and provides shading from the afternoon sun.


STEM


£7m STEM facility completes in Bristol


Work on a £7m specialist STEM (Science, Technology, Engineering and Maths) and creative further education centre at a college in Bristol has been completed. Designed by architects Hewitt Studios, the three-storey Brunel Centre building at South Gloucestershire and Stroud College (SGS) “puts sustainability and wellbeing at the heart,” said the firm, with a number of key features prominent in its design. Pick Everard provided cost management


services throughout the project, working closely alongside project manager Provelio, and the main contractor, which was Willmott Dixon.


During the pre-contract phase the decision was made to switch from a traditional steel frame for the building to a CLT one instead, resulting in a significant positive impact on the building’s carbon footprint – “the switch itself meant we have prevented 445 tonnes of carbon from entering the atmosphere,” said Barry Reeves, associate quantity surveyor at Pick Everard.


WWW.ARCHITECTSDATAFILE.CO.UK The building is naturally ventilated


throughout, uses air source heat pumps, and there is a photovoltaic system integrated into the facade’s brise soleil. The building also features a ‘live’ monitoring panel in the foyer enabling students to see exactly how much energy, water and other services the building is using. The project team adopted a “fabric


first approach” meaning the scheme is highly insulated and sealed. This, combined with natural ventilation and lighting, solar panels and the CLT frame, “delivers a highly sustainable building,” said the architects. The project also saw the replacement of of car park and tarmac replaced


400 m2


with wildflower meadows to encourage biodiversity on the site. Now complete, the 1,722 m2


building


sits across three storeys and will provide teaching and learning spaces for hundreds of students for STEM and creative subjects.


ADF JUNE 2021


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36