search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
48 PROJECT REPORT: SPORTS & LEISURE FACILITIES


site, while also making sure each had its own distinct character. The listed buildings were “an important consideration,” Davies says, which “informed the strategic layout of the site.” The extensively-glazed single-storey swimming pool hall was designed with a green roof that slopes down to meet the orchard of the Grade II* listed Southside House. On the other side, the sports hall also sits alongside the garden of the Grade II listed Gothic Lodge, and the practice were therefore “determined to mitigate the large mass of the sports hall and potential overshadowing,” Davies explains. There’s also an underground stream running through the site – essential for the various gardens, so they were also careful not to disturb that by setting the building too low in the ground. “It was a balancing act,” Davies says. “We treated each facility as a separate mass.”


“Increasing the visibility of the sports in the complex means people are more likely to participate”


Form & design


One of the first challenges for the practice to address was the level changes across the site – both in terms of what was appropriate for the new elements, and also how to fix the problems in the current buildings. The existing layout was “awkward,” says Davies, with facilities accessed via “a series of complicated level changes,” with some below ground level. It was a design priority to make all areas easily accessible and create a better flow, which included deciding which level was the ideal one to use as a baseline. The new entrance path to the main reception is now the point of access for the members of the King’s Club, while school students can access the facilities from the other side of the pavilion. A double-sided lift was also installed alongside a new staircase to allow easy access to the various levels internally.


As well as access for the public and students, they also needed to consider access for fire tenders and pool maintenance – both of which needed to navigate away from the main road, through constrained spaces. “We had to find a resolution that would suit all the different requirements,” Davies says.


Another key focus for the practice was to achieve the balance between ensuring the buildings blended into the existing


WWW.ARCHITECTSDATAFILE.CO.UK


The existing squash courts and sports hall – which remained mostly untouched – were absorbed within the colonnaded lobby. There was some minor modification to the building frontage in order to accommodate new access, but largely “it was about connecting them,” Davies explains. Absorbing them within the new elements “put a new facade on the existing buildings” without a huge overhaul being required. The colonnades were added to “allow daylight into the spaces that were retained,” says Davies. “The staff rooms and flexible spaces benefit from this.” Externally, the pitches and playing fields are located to the south of the pavilions and are the “primary outdoor space,” says Davies. Previously, the old swimming pool, a rifle range and garden wall were dividing and cluttering the existing playing fields, but what Davies says was the masterplan’s “core strategy” was to make the largest playing field more open, and consolidate the buildings into one area. To the north is the school’s Lodge Garden. Overall, the composition of the pavilions “frames the Lodge Garden, allowing it to become part of a hierarchy of outdoor spaces enriching the school grounds.” The garden was created in the space between the new buildings and existing Lodge, strengthening the relationship between the two volumes. “The garden space works with the colonnade,” says Davies. “The setting and nature helps knit everything together.”


Interiors


One of the more challenging aspects to design was the swimming pool, Davies


ADF MAY 2021


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72  |  Page 73  |  Page 74  |  Page 75  |  Page 76  |  Page 77  |  Page 78  |  Page 79  |  Page 80  |  Page 81  |  Page 82  |  Page 83  |  Page 84