search.noResults

search.searching

dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
HIGH POINT


Peter: Watching the timber frame go up Debbie: Seeing the bungalow being crushed. I hated that bungalow!


ABOVE LEFT


The family kitchen/breakfast room at the back of the house was the key element driving the design


LEFT


The master bedroom and its ensuite


pre-application in February to make sure everything would be OK, before submitting the final application in May and getting approval in August. “It wasn’t too drawn out, but there were a couple of make or break moments,” Peter says.


They had taken the plans round to show neighbours before submitting the application, and no-one had any issues – or so they thought. Once the application was in, one neighbour objected because the office above the garage would overlook her swimming pool. Peter jokes: “We did point out that there are no windows facing their property!” Nevertheless, the fact an objection had been submitted – even though it was dismissed – meant they were assigned a new case officer who had to start going through the plans from scratch.


They then realised there was a problem around how the planners were measuring their dimensions. “We were trying to tell them everyone in the housebuilding industry measures internal dimensions, but they were doing the external ones,” explains Peter. Taking these measurements put their property over East Hants District Council’s maximum of 400 m2


. “We had


two choices, we either put in a change or stick to our guns, wait for it to be refused and know that


16 www.sbhonline.co.uk


we would win on appeal,” says Peter. “But that would have added 12 months to the timeframe plus meant additional costs.”


They submitted a revision, separating the gym and garage/office block from the main house – both were originally to be attached, but in hindsight this “actually looks a lot better,” says Peter.


AN UNEXPECTED HALT


After gaining approval, they undertook all the usual necessary surveys before beginning the hunt for builder in September 2011. What they didn’t anticipate was that this would take a year, and they weren’t ready to start work until November 2012. “The challenge we had was we weren’t local to this area,” says Debbie. The builder they had taken round with them previously was based too far away, while others fell through for various reasons – one upped the price when they were ready to proceed, and another was reluctant to let Debbie and Peter have any involvement from a project management point of view.


Eventually they found someone and began work in what Peter describes as “an extremely wet winter.” The bungalow sat right at the front of the plot so they had to completely dig out the


july/august 2018


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52