search.noResults

search.searching

note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
22 FARROW COURT, ASHFORD


COURTYARDS


The unit contains a variety of internal coutyards, including one with a communal vegetable garden


highlighted a number of standards that housing for the older population should meet. These standards have been incorporated in the design of Farrow Court, ensuring residents are offered a mixture of property sizes and designs, and incorporating communal facilities. Small breakout areas are spread through- out the scheme in addition to a main lounge, adding to the scheme’s open feel. Residents have a say in what these are used for, with a pool table in one, a mini library in another, and another still with comfortable seating and a stereo system (Classic FM is a popular choice). The well-judged design ensures the development is both roomy and welcoming, while providing the sense of security that residents require. This allows them to live independently, with access to support as and when required.


Daylighting has been employed expertly across the build, with large windows on every corridor and room. The entire building is airy and light, the antithesis of the stereotypical dark, dank and often nightmarish care homes of old. “Plentiful natural light is very important in sheltered housing,” says PRP associate director Andrew Robson. “It positively impacts on residents’ moods, reduces solar gain, and illuminates important areas such as circulation routes, stairs and lift landings.”


WWW.ARCHITECTSDATAFILE.CO.UK


Installing windows in the right place can also ensure that residents are able to see the outside world from their seat or wheelchair by utilising “carefully positioned mid-rails (in line with Lifetime Homes guidelines) across floor to ceiling glazing to avoid blocking the line of sight.” Anne-Marie Nicholson, partner at


PRP, echoed this sentiment, stressing its particular importance for those with dementia: “If the corridors are endless, relentless, artificially lit, then you don’t know what floor you’re on, what time of day it is, what the weather’s like. “If you get out of bed in the middle of the night, you don’t know if it’s dark or light outside.”


On the balconies, frameless glazing has been used to maximise daylight into the apartments. The balconies are semi-recessed with surround to provide privacy, but reduced to maximise daylight. On the surrounds of the other windows, timber panels provide a break in the brick facade. This timber theme is continued to the ground floor, across both the patio doors and around the windows. Ashford Borough Council’s chief executive, Tracey Kerly, is extremely proud of what she says is an “innovative development.” She adds: “The design is exceptional, delivering a significant difference in quality. The careful attention to detail to exploit the use of natural light


ADF APRIL 2018


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36