search.noResults

search.searching

note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
30


VENDSYSSEL THEATRE HJØRRING, DENMARK


in Denmark. In the past, people tended to express the cultural power of theatre in architecture, today we are in a completely different world, so we had a lot of thoughts on what that might mean. We also had to take into account the fact that Hjørring is a holiday location, in the northern part of the country, and not necessarily associated with theatre and culture.” The 4,200 m2


building is conceived


as a “theatre and experience house”, a multifunctional complex with a ground floor concert hall, ‘black box’ theatre, a rehearsal hall, and a 430-seat flexible hall able to switch between an ‘in-the-round’ theatre in the mode of Shakespeare’s Globe in London, and a theatre with a more conventional layout with the stage at the front of the auditorium. The ground floor also accommodates a spacious foyer with a cafe, backstage area, a workshop and dressing rooms. The first floor provides office, admin and technical support space.


The designers took a pragmatic view of culture as an opportunity and experience for all. Therefore, space has been created for both scheduled and ad hoc events in a plaza at the front of the building, inside the foyer and on a grand staircase, where visitors can choose to be spectators or even participate in activities.


Miniature metropolis


Another design concept is the notion of creating a “city within the city” by dividing the building into a series of separate cubic volumes, connected by generous circulation and meeting areas, similar to the streets and squares of a city.


Actors and staff are able to flow between the different blocks, as easily as blood in an artery. The theatre’s location, between the main train and bus stations and a main shopping area, encourages the general public to pass through from one side to the other, and maybe stop to meet or buy food at the cafe.


Creating a microcosm of a city made practical sense in terms of the building’s internal logistics – exploding the large volume into cubic blocks helped streamline pathways for the complex services for electrics, air conditioning, lighting etc. The less imposing massing helped merge the theatre into the local urban context, says Kierkegaard: “Had we designed the theatre traditionally, as single volume, it would have been very dominant compared to the site and the surrounding buildings. Breaking the


WWW.ARCHITECTSDATAFILE.CO.UK ADF SEPTEMBER 2017


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52