search.noResults

search.searching

note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
SECRETS OF SUCCESS


Getting the light just right


Selfbuilder & Homemaker takes a look at how a London couple extended their home to create a bright and modern family-friendly space


B


eri and Julie Cheetham set out to modernise their Victorian home situated in sought-after London borough Wandsworth. By taking their time to plan, improvising a little and set- ting a bit of budget aside, they created a beautiful modern kitchen-diner that connects the garden to the home. Two years after moving into their terraced house, Beri and Julie’s self- build project began to take shape. As is the case with many renovation projects, they wanted to take advan- tage of the space they didn’t use. By removing their existing lean-to conser- vatory and extending out into the side return, they transformed the rear of their property into an open plan kitchen-dining area, that leads out into the garden.


NATURAL HOSTS


Their vision was to bring more natural light into the rear of the home, to make it brighter and create a welcoming area for family and friends to enjoy. “With the kitchen leading on to the garden, it had to serve as a place for the family and to entertain – especially for the summer when we love to throw impromptu parties,” says Beri. “We have a large extended family and our friends live in the neighbourhood, so the space needed to easily allow for at least 10 people at any time.” Beri and Julie knew what they wanted from their extension project from the start. Key features that they had their hearts set on were all in the final plans. This included Belgian-style patio doors and a large glass area covering the


“When I saw the finished space, it felt like I was in a new house” – Julie Cheetham


back wall of the dining room looking out into the garden.


TAKING THEIR TIME


After spending the best part of two years mapping out their vision to know exactly what they wanted, they had a good idea of how their home was going to look. To help bring the project to life, they spotted an advert for architectural practice Granit Architects, and decided they were the right firm to turn their vision into design. “It took our architect to unlock the true potential of the project, not only in the design, but also in helping to get planning permission” says Beri. “They really helped to finesse our ideas.” Granit built on Beri and Julie’s ideas, suggesting they dig down to create a high ceiling which would be in keeping with the sense of grandeur throughout the rest of the house. They also incorporated a concrete floor through from the kitchen into the dining area and into the outside.


september/october 2017


www.sbhonline.co.uk


29


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68