This page contains a Flash digital edition of a book.
BONDIG Gewoon Goed Werk wereldwijd


Internationaal vakbondswerk maakt het verschil Projecten 2009 - 2013


Vanuit haar Solidariteitsfonds financiert FNV Bondgenoten internationale projecten gericht op armoedebestrijding en de versterking van vakbonden. Dankzij de steun van onze leden helpen we vakbonden en werknemers in landen waar het met de vakbondsrechten slecht gesteld is zichzelf sterker te maken. Kaderleden en bestuur- ders van FNV Bondgenoten zijn heel actief bij deze projecten betrokken.


Op deze poster zie je waar we samen met collega-vakbonden actief waren van 2009 tot en met 2012 en waar we nu actief zijn. Op de achterkant van de poster lees je meer over de projecten die in seizoen 2012 werden goedgekeurd door onze Werkgroep Internationale Solidariteit en wat we met deze projecten willen bereiken.


WIT-RUSLAND


WIE MAAKT HET VERSCHIL? Onafhankelijke bond BKDP (2009 en 2012 en 2013) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Training van vakbondsactivisten. Organisatie seminar over veiligheid en gezondheid voor vrouwelijke vakbondsleden. Versterken vakbond door organising en training. Ledenwerving en het beleid op het gebied van arbeidsveiligheid en gezondheid beter structureren.


RUSLAND TURKIJE


WIE MAAKT HET VERSCHIL? TIE met Turkse vakbonden (2011) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Vakbondsopbouw in nationale en internationale bedrijven in Turkije.


TURKIJE SERVIE & KOSOVO


WIE MAAKT HET VERSCHIL? Global Union IUF (2010 en 2011) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Samenwerking en vakbondsontwikkeling.


WIE MAAKT HET VERSCHIL? Turkse metaalbond BMIS (2013) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Vakbondsopbouw.


INDIA MEXICO


WIE MAAKT HET VERSCHIL? Global Union IMF (2011) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Workshop voor vakbondsopbouw in Mexico.


MAROKKO


WIE MAAKT HET VERSCHIL? Landbouwbond FNSA-UMT (2010-2013) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Scholing van kaderleden, de sociale dialoog opbouwen in bedrijven waar nog geen dialoog is en scholing over veilige arbeidsomstandigheden.


MAROKKO VENEZUELA


WIE MAAKT HET VERSCHIL? Arbeidersvakschool EFO (2009 t/m 2012) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Steun en scholing voor werknemers van verschillende bedrijven.


WIE MAAKT HET VERSCHIL? TIE met Attawassul (2011) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Empowerment garnalenpelsters in Marokko.


OOST-AFRIKA


WIE MAAKT HET VERSCHIL? IndustriALL (2013) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Organisatieversterking door aandacht voor HIV-Aids.


GHANA ECUADOR


WIE MAAKT HET VERSCHIL? Vakbond in de bloemensector Fenacle (2013) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Versterking en ontwikkelen sociale dialoog.


WIE MAAKT HET VERSCHIL? Cacaovakbonden FAWU en ICU met vakbonden uit Brazilië en Nederland (2012 en 2013) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Een eerlijkere en veilige productieketen, van cacaoboon tot chocoladereep.


OOST-AFRIKA


WIE MAAKT HET VERSCHIL? Vervoersbonden (2009 en 2013) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Organisatieversterking en veiligheid en gezondheid in de transportsector.


BANGLADESH


WIE MAAKT HET VERSCHIL? OSHE Occupational Safety, Health and Environment Foundation Bangladesh (2011 / 2013) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Bescherming van werknemers op vuilnisbelten.


BRAZILIË


WIE MAAKT HET VERSCHIL? Instituto Observatorio Social (IOS) met lokale vakbonden (2012) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Onderzoeken of Shell haar eigen gedragscode naleeft en bevorderen sociale dialoog op lokaal en nationaal niveau.


BRAZILIË


WIE MAAKT HET VERSCHIL? Metaalbond Metalurgente met FNV Bondgenoten (2012 / 2013) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Opzetteninternationaal vakbondsnetwerk met de vakbond in de nieuwe DAF Fabriek in Ponta Grossa.


ZAMBIA


WIE MAAKT HET VERSCHIL? Veiligheidsvakbond NUCIW (2010) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Creëren van capaciteitsopbouw en bewustzijn.


CHILI


WIE MAAKT HET VERSCHIL? Vakbond bij Supermarkt Wallmart (2013) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Uitwisseling met NL kaderleden Lidl.


ZAMBIA


WIE MAAKT HET VERSCHIL? Bewakersvakbond ZUSAW (2011) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Versterking vakbond.


CONGO


WIE MAAKT HET VERSCHIL? IGU Tumec (2013) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Vakbondsversterking en samenwerking.


ZIMBABWE


WIE MAAKT HET VERSCHIL? Landarbeidersbond GAPWUZ (2012 / 2013) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Op kracht komen na regeringsgeweld en ledenwerving.


ZIMBABWE


WIE MAAKT HET VERSCHIL? Beveiligingsbond Zimbabwe Security Guards Union (2011) WAT WILLEN ZE BEREIKEN?


Organising en verbetering arbeidsvoorwaarden. TANZANIA


WIE MAAKT HET VERSCHIL? Dienstenbond TUICO (2012 en 2013) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Onderhandelingsvaardigheden van medewerkers vergroten via train de trainer.


ZIMBABWE LEGENDA


INDUSTRIE METAAL


VOEDING VERVOER


HANDEL UGO


TEXTIELINDUSTRIE BANKEN


SECTOROVERSTIJGEND AGRARISCH FACILITAIR


NEDERLAND, BRAZILIË, ECUADOR, GHANA, INDIA, INDONESIË, IVOORKUST, KENIA


WIE MAAKT HET VERSCHIL? Tropical Commodity Coalition (TCC) met HIVOS (2009 en 2010) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Verbetering arbeids- omstandigheden in de In de koffie, thee en cacao (mvo).


WERELDWIJD


WIE MAAKT HET VERSCHIL? FNV Bondgenoten, project FNV Company Monitor (2009) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Monitoring van sociaal beleid van multinationale ondernemingen.


WERELDWIJD


WIE MAAKT HET VERSCHIL? Global Union IUF (2009) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Versterking van vakbonden binnen Heineken en Unilever (mvo).


BRAZILIË, INDIA, INDONESIË, RUSLAND, SERVIË EN ZUID-AFRIKA


WIE MAAKT HET VERSCHIL? Global Union IUF (2010) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Ledenwerving in de mondiale voedingsindustrie.


Voor Gewoon Goed Werk


WIE MAAKT HET VERSCHIL? Vakcentrale ZCTU (2012 en 2013) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Bonden versterken door organising, scholing en rechtshulp en de financiën van de organisatie op orde brengen. Krachtig maken van de mensen voor de verkiezingen.


TANZANIA


WIE MAAKT HET VERSCHIL? Landbouwvakbond TPAWU (2009) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Capaciteitsversterking agrarische vakbond.


ASIA PACIFIC


WIE MAAKT HET VERSCHIL? Global Union ITF (2010) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Veilig en gezond werken in het vervoer.


NEPAL


WIE MAAKT HET VERSCHIL? Global Union BWI WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Organiseren en promoten van de sociale dialoog ter uitbanning kinderarbeid.


ISRAEL


WIE MAAKT HET VERSCHIL? Workers Advice Center (2009 en 2013) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Juridische hulp bieden aan arbeiders in diverse sectoren in de grensgebieden.


OOST-EUROPA, CENTRAAL-AZIË EN TRANSKAUKASIË


WIE MAAKT HET VERSCHIL? Zes Global Unions (2009) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Modernisering en versterking vakbondsnetwerken.


WIE MAAKT HET VERSCHIL? FNV Bondgenoten met Global Union IMF en IndustriALL (2010, 2011 en 2013) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Scholing veilig werken in de shipbreaking-industrie in India.


INDIA


WIE MAAKT HET VERSCHIL? SEWA (Self Employed Womens Association) (2010) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Organiseren en versterken van de informele arbeiders.


INDIA


WIE MAAKT HET VERSCHIL? Agrarische bond Andrapadesh (2010 en 2013) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Verbeteren van de socio- economische rechten van landbouw- en plattelandswerkers.


INDIA


WIE MAAKT HET VERSCHIL? SAVE (2013) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Hulplijn voor arbeiders (vaak kinderen) in de textielindustrie.


WIE MAAKT HET VERSCHIL? TIE met Russische bonden (2009) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Opbouw van onafhankelijke vakbonden.


RUSLAND


WIE MAAKT HET VERSCHIL? De metaalbond MPRA (2012 en 2013) WAT WILLEN ZE BEREIKEN? Organisers inzetten voor ledenwerving en aansluiten meer vakbonden.


www.fnvbondgenoten.nl/grenzeloossolidair


04’


05’13 FNV•B•MAGAZINE


45


Internationaal vakbondswerk maakt het verschil. De wereldkaart geeft een overzicht van de solidariteits- projecten vanaf 2009 tot 2013.


Op een wereldkaart staan de projecten genoemd die in de diverse landen plaatsvinden, en hebben plaatsgevonden. De sectoren die de projecten geadopteerd hebben, staan er in kleur


draaid. Meer koopkracht en echte banen. Kom op kinderopvang! Laat ook eens van je horen en zien. Ik was er ook. Ik zit zelfs in het ledenparlement. Ik heb een baan en een contract voor onbepaalde tijd. Wacht niet tot het te laat is .Totdat de kinderopvang kapot be- zuinigd is. Wacht niet totdat je je baan kwijt bent, laat van je horen. Word lid! Volgende keer hopelijk kinderopvang mee met koopkracht en echte banen, spandoeken en leuzen. Word lid. Word actief. Groe- ten ingrid.bos@ledenparlementfnv.nl trudie boonk zegt: Als er echt wordt ingegrepen in het misbruik van nulurencontracten en de schijnconstructies dan komen de vaste contracten ook wel weer. Maar de werkgevers nu dwingen om een vast contract te geven geeft een nog grotere puinhoop op de arbeidsmarkt. Dat is nog te vroeg.


op uitgebeeld. Deze projecten worden gefi nancierd uit het Solidariteitsfonds van FNV Bondgenoten, soms mede gefi nan- cierd uit cao-afspraken en het fonds van FNV Mondiaal. ■


Downloaden op fnvbondgenoten.nl/posterwereldwijd. Wil je een papieren versie, stuur een e-mail naar magazijn@bg.fnv.nl


Maar desalniettemin: fi jn om steeds meer te horen dat de vaste contracten weer een beetje in zicht komen, want daar krijgen we de trein van de economie weer mee op gang. Logisch toch. Werkgevers kunnen geen vaste contracten geven zolang er via die schijncon- structies een zgn. Nederlands cao-loon word betaald (schijn cao- loon) ja. Beste mensen wat moet de goedwillende werkgever dan om letterlijk zijn eigen bedrijf te redden? FNV zet 'm op, jullie zijn op de goede weg. Maar van 3 naar 2 tijdelijke contracten: niet doen. Ik krijg bijna weer vertrouwen in de bond. WERKNEMERS FAILLIET BEDRIJF KRIJGEN ONTSLAGVERGOEDING


De dertig werknemers van Manufacturing Scheemda, die in april


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52