This page contains a Flash digital edition of a book.
WEEK 20-21 18 MEI 2016


COLUMN Op koers met uw vermogen (deel 1)


Het risico van sparen


In 20 jaar tijd van 100.000 euro nog maar 88.660 euro over.


Velen denken dat het bedrag op de ‘veilige’ spaarrekening alleen maar kan toenemen vanwege rentebijschrijvingen. Maar dat ligt al enige tijd heel anders…


De meeste spaarders, en dat is bij ons op het water niet anders, hebben het met de pap- lepel binnengekregen; ‘Sparen is een goede gewoonte die veilig en aantrekkelijk is om geld onder te brengen’. Maar is dat vandaag nog zo? Oké, u heeſt geen last van koers- schommelingen, het is vrij opneembaar en u ontvangt nog altijd meer rente op spaargeld dan dat het in ‘de oude sok’ zit. Maar, het is de vraag wat u er nu echt mee opschiet.


Uw rendement is negatief ofwel sparen kost geld!


Op dit moment hebben we te maken met de laagste rente ooit: gemiddeld 0,50 procent. Hierdoor is de belastingdruk wel 240 procent (box III 1,2 procent). Daarenboven is de infla- tie op dit moment 0,60 procent.


In cijfers: rente 0,50 procent - belasting 1,2 procent - inflatie 0,60 procent = -1,30 procent netto spaarrendement.


Zelfs in de afgelopen 20 jaar was sparen niet verdienstelijk In deze periode was de gemiddelde variabe- le spaarrente slechts 2,8 procent (CBS), bij een gemiddelde inflatie van 2,2 procent. Ook hier was het spaarrendement negatief: 2,8 - 1,2 - 2,2 = -0,60 procent. Conclusie: wanneer het uw doel was om uw vermogen in stand te houden dan was dat met sparen in de afgelopen 20 jaar niet gelukt!


In cijfers: van 100.000 euro was na 20 jaar nog circa 88.660* reëel over! Een ander risico is dat spaargelden boven 100.000 per persoon buiten het depositogarantiestelsel vallen.


Alternatieven voor sparen


Sparen kost dus geld. Maar niemand wil dat zijn vermogen verdampt.… Graag reik ik u, nu en in de volgende columns verschillende alternatieven aan voor overtollige spaargel- den.


Hypotheek 1) Velen hebben nog een fiscaal-vriendelij- ke spaarhypotheek. Het kan heel interes-


2) Extra aflossen op andere hypotheek- vormen zorgt meteen voor lagere maandlasten. Ook dat is rendement! Of het ook voor u interessant is, hangt af van uw situatie. De netto rentekosten mogen dan niet hoger zijn dan uw netto rendement, ook dient het vermogen ‘overtollig’ te zijn.


VOORBEELD: 100.000,- euro spaarrekening geeſt -0,70 procent netto rente (0,5 procent - box3 1,2 procent = -700,- euro) 100.000,- euro hypotheek kost 2 procent netto rente = 2.000 euro. Besparing: 2.700,- euro per jaar


Let op: - Afhankelijk van uw hypotheekvorm kan uw bank boeterente berekenen, vraag dit even na!


- Eenmaal afgelost is ook fiscaal afge- lost.


Familiebank Het valt voor starters tegenwoordig niet mee om een hypotheek te krijgen. Ouders met een ‘grote spaarrekening’ kun- nen hun kinderen hierbij echter uitstekend helpen! De meest voor de hand liggende manier is geld schenken (maximale vrijstel- ling 2016: 53.016 euro).


Maar lenen bij de ‘familiebank’ is nog interessanter: Uw kind krijgt een hypotheek- lening met fiscale renteaſtrek (box 1) en u ontvangt de volledige hypotheekrente (netto in box 3). Zo is uw kind geholpen en u geniet van een mooi rendement. Interessant wan- neer u uw spaargeld niet nodig heeſt!


sant zijn om (jaarlijks) extra premie in te leggen! Blijf dan wel binnen de fiscale bandbreedte (1:10): de hoogste premie- storting mag niet hoger zijn dan tien maal de laagste in enig jaar. Een extra voordeel is dat dit ‘spaarpotje’ belasting- vrij wordt opgebouwd tot een maximum van 162.000 euro per fiscale partner.


VOORBEELD: Het bijstorten is aantrekkelijk vanwege de renteconstructie. De rentevergoeding bij een spaarhypotheek is namelijk gelijk aan de bruto hypotheekrente die betaald wordt. Deze relatief hoge rentevergoe- ding komt nu dus belastingvrij ten goede aan het spaartegoed van de premie-inleg.


Voorwaarden in het kort: een zakelijke over- eenkomst opstellen, jaarlijks daadwerkelijk rente en aflossing betalen en de belasting- dienst hierover informeren. Praktische tip: Wanneer u meer kinderen heeſt; let er op dat u geen ‘scheve ogen’ krijgt bij de andere kinderen.


* Vanwege de eenvoud heb ik de belastingvrijstelling in box 3 ad 24.437 euro per persoon en enkele details buiten beschouwing gelaten. Laat u adviseren! Ik denk graag met u mee over de meest optimale verdeling en mogelijke scenario’s in uw situatie. U kunt rekenen op gedegen, onafhankelijk vermogensadvies voor een eerlijke prijs. Uw eigen accountant, notaris en uw andere adviseurs worden, wanneer nodig, hierin uiteraard bij betrokken.


Maak uw vermogensdoelen bereikbaar. Laat u bank-onafhankelijk adviseren!


Jack Verkamman, DSI senior vermogensadviseur en financieel planner


T: 06-5 2525 994 E: jmverkamman@duisenburgh.nl I: www.duisenburgh.nl/verkamman


Afspraak bij u thuis, zaak of kantoren te Stellendam, Barendrecht en Sint-Annaland: 6 dagen per week beschikbaar, ook ’s avonds!


17


ASV: Prognoses Panteia kunnen van grote waarde zijn


ROTTERDAM Prognoses zoals door Panteia zijn gedaan kunnen van grote waarde kunnen zijn mits dit soort onderzoeken frequent herhaald worden en afgezet tegen andere vervoersmodaliteiten. “Het rapport laat een stijging zien van vervoer over water: dat is een positief signaal, maar we zien ook aannames waar we (zeer grote) vraagtekens bij zetten”, aldus Sunniva Fluitsma namens de ASV.


“Levert een containerpark in Weert veel op, blijſt Duitsland veel kolen gebruiken, is de crisis de (enige) reden dat oudere, kleinere schepen verdwenen zijn, is er meer op- brengst van landbouwgrond te verwachten als we zien dat veel landbouwgrond andere bestemmingen krijgt? Om maar een paar voorbeelden te noemen. We hebben tenslotte ervaring met de prognoses van de Betuwelijn, het containerpark in Coevorden en de voor- spellingen van de Tweede Maasvlakte worden ook al aangepast, dus een kritische blik is noodzakelijk. Daarnaast lezen wij in het rapport dat er meer volume vervoerd zou worden maar de continuïteit van de binnenvaart zien wij niet gewaarborgd. De achterblijvende investe- ringen in de natte infrastructuur, het onno- dig oponthoud door spertijden, of falende kunstwerken, het voortdurend beneden de kostprijs moeten werken terwijl de finan- ciële risico’s erg groot zijn; dit alles maakt de sector steeds onaantrekkelijker en daar schuilt ons inziens een groot gevaar wat wij niet terug zien in deze cijfers. Zelfs volgens die positieve verwachtingen zien wij de gewenste modal shiſt niet (voldoende) terug in cijfers: De modal shiſt lijkt alleen tot stand te komen door verwachtte grote volumes: (containertransport, kolenvervoer naar Duits- land en dergelijke), in sommige gevallen is er zelfs sprake van een negatieve modal shiſt. Misschien zou er toch eens gekeken moeten worden of de subsidies die nu naar het spoor gaan wat beter verdeeld kunnen worden?”


Aanbevelingen Naar aanleiding van het rapport doet ASV ook nog een aantal aanbevelingen: • Inspelen op de verwachte groei in grotere volumes - meer en betere voorzieningen zoals ligplaatsen en dergelijke. - aanpassing infrastructuur .


• Actie zetten op het tot stand brengen van (meer) modal shiſt.


• Een proactief beleid voeren ter behoud van de bestaande kleine binnenvaart


• Beleid herzien dat leidt tot beperking mo- gelijkheden binnenvaart zoals spertijden, achterstallig onderhoud en dergelijke


• Actieve stimulering van vervoer over water • toekomstverwachting in de binnenvaart stabieler en positiever maken


Méér dan alleen beleggen


• Een van die voorwaarden zou minimaal markttransparantie moeten zijn (een mid- del kan het veilingsysteem AGORA zijn),


Boek: De Haven van Rotterdam vanuit de Lucht


ROTTERDAM ‘De Haven van Rotterdam vanuit de Lucht’ is de titel van een nieuw boek over het Rotterdamse haven- en industriegebied. Het tweetalige fotoboek (NL/Eng) geeſt via 160 luchtfoto’s een indrukwekkend beeld van de dynamiek, de weidsheid en de veelzij- digheid van de grootste haven van Europa.


Bedrijfsterreinen, containerterminals, raffinaderijen, chemische plants, olieopslag- tanks en distributiecentra; alles lijkt logisch gerangschikt. Dat geldt tevens voor het om- vangrijke, vele honderden kilometers lange havennetwerk van wegen, rails en vaarwegen. Fotograaf Izak van Maldegem van Sky Pictures vloog vorig jaar in de lente, zomer en de herfst vele uren op ruim 300 meter boven het havengebied. Vanuit zijn éénmotorige Cessna PH-PEJ schoot hij tijdens vele fotovluchten meer dan 2000 messcherpe foto’s. Zelf raakte hij danig onder de indruk.


Van Maldegem: “Iedereen die ooit bij helder weer tijdens een zaken- of een vakantiereis over Rotterdam is gevlogen zal de beelden herkennen.Van boven ziet de haven er heel strak, overzichtelijk en georganiseerd uit. Precies als op de havenkaart. En dat is toch heel anders dan de wirwar van grote en kleine gebouwen, installaties, loodsen en kranen die op je afkomt als je door het havengebied rijdt. Meer dan ooit besef ik nu ook de enorme omvang en oppervlakte van Mainport Rotter- dam”. Van Maldegem vloog en fotografeerde steeds van oost naar west, tussen de Van Brienenoordbrug en de Tweede Maasvlakte. Het is ook de groeirichting van de haven in de afgelopen decennia. En zo is ook de opbouw van het boek. Van hartje Rotterdam naar de Noordzeekust: een afstand van ruim veertig kilometer. Niet alleen de zuidkant, ook de havenbekkens aan de noordoever (Schiedam, Vlaardingen) komen aan bod. De foto’s zijn allemaal voorzien van korte verklarende


teksten, geschreven door Jaap Luikenaar die zelf ruim twintig jaar in de haven heeſt gewerkt. Het fotoboek begin met lucht- opnames van oude en nieuwe ‘highlights’ van Rotterdam-stad: van het nieuwe Centraal Station tot het Poortgebouw. Vervolgens zoemt de camera in op de haven- gebieden, zowel aan de noord- als aan de zuidoever. Achtereen- volgens komen eerst Merwe/ Vierhavens en het Waal/Eem- havengebied aan bod en vervol- gens Europoort, Botlek en Maas- vlakte. Aandacht is er natuurlijk ook voor de Wiltonhaven en de (beide)Wilhelmi- nahavens in Schiedam en Vlaardingen en het Vlaardingse rivierfront. Mooie opnames zijn er van de distriparken, de nieuwe Botlekbrug , de Havenspoorlijn, de binnenvaart en andere infrastructuur. ISBN 9789081777926.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72  |  Page 73  |  Page 74  |  Page 75  |  Page 76