search.noResults

search.searching

note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
ARCHITECTURE/BUILDING DESIGN


Urbanisation plan of the site. Right: Graphic showing the positioning of the buildings in relation to the direction of the wind and heat (Source: Lorena Mascarenhas).


Concept The requirements of the Guidelines of Health Environments Humanization were taken into account when designing a SRU model. These include: Decentralisation; building scale reduction; spatial domain orientation; ratio of indoor to outdoor and nature; residential reference; privacy and stress reduction; accessibility and universal design; reception and social life; participation of companions; natural conditions and environmental comfort. The project’s conceptual reference was


the philosophy of regionalist architecture and Amazonic echo sufficiency. The design needed look to the climate of the region and local construction methods. The SRU will be located at the urban


area of Belem in the north of Brazil, 2140 km from the federal capital, Brasilia. The land faces the Bay of Guajará which provides occupants with an inspiring and refreshing view to help with their treatment. The site has a flat topography and is


free of any type of building or basic infrastructure. It is predominantly covered by low vegetation with no requirment for this to be maintained, except for some medium and large trees, which will be preserved. There are winds from the north and


2.285,09 m2


east throughout the year. The wind drops between 12 noon and 2 pm every day. The project has a total built area of with deployment in five


buildings. Only one building has an upper floor which houses the Reception and Administrative Sector. All buildings are connected by covered walkways and there is always a connection between the interior and the exterior. As a treatment unit is designed to care


for those with eating disorders, the clinic contains areas for medical treatment, psychological and physical therapy, with


78


All the buildings are connected by covered walkways.


The clinic contains areas for medical treatment, psychological and physical therapy, with areas for classes and therapies


areas for classes and therapies. There are 20 accessible parking spaces. Medical and Therapies has two undifferentiated clinics, one nursing office, one social assistance office, one psychology office, one nutritional office; a multi-purpose room for 12 people/classes which is expandable to another room for group therapies which serves eight people; and an experimental laboratory of nutrition


(praxi-therapy) for 12 people. The physical therapy and training sector has a gym for eight people at any one time, a multi- purpose room for eight people, three therapy boxes, a swimming pool for eight people and an occupational therapy and physical training office. The Rest Sector has a conference room and short stay facilitites for 20 people and three single rooms for short stays. During the project design thought was


always given to the interconnection of spaces. When a person is sitting at the Rest Sector or waiting for any activity, the facilities are designed to give good visibility of the activities being undertaken in the central area of the complex or the Bay. The people being treated may require a


long stay in the clinic, depending on the activities advised for them. So, a space where they can relax and rest between activities, be they medical, training or therapy was created. The social focus of the SRU, was to


integrate the community into the space, always promoting healthy food with a focus on preventing obesity. For example organic food fairs and recreational activities will occur at the unit. The unit will supply the important


elements of health treatments that are currently lacking for the local citizens. It will provide a place where people who suffer from obesity can be cared for in a dignified and comfortable way and where the attention will be devoted entirely to the well-being of the users..


IFHE IFHE DIGEST 2017


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72  |  Page 73  |  Page 74  |  Page 75  |  Page 76  |  Page 77  |  Page 78  |  Page 79  |  Page 80