search.noResults

search.searching

note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
ERNESTO GONZÁLEZ NAGEL, JOÃO ATHAYDE E MELO – ARCHITECTS AT GONZÁLEZ & ATHAYDE CONSTRUCTION & DESIGN


A green clinic in the heart of a coal mine


The careful articulation of open air, segregated areas and patios that include water features and vegetation – all under the protection of a wide roof – has resulted in a sustainable clinical space where the air is purer and fresher than the air outside, providing a healthy microclimate for those visiting a clinic, situated next to an open-air coal mine.


Tete province in Mozambique is believed to be home to the largest coal reserve of the world. The mining company that owns and runs the Moatize mine is responsible for the extraction of around 11 million tones of coal every year. It has imposed a strict set of guidelines and principles for the sustainable development action of its projects and operations, articulated with social, economic and environmental responsibility. As part of social responsibility the


company wanted to provide a medical clinic for its staff and their families. In particular the clinic was commissioned to ensure good lung health and hearing, which are two of the health issues most often associated with working on open-air mines. The clinic also needed to have an emergency area to respond to accidents. This area needed to have the ability to stabilise the patient before evacuation to a main hospital. An area for the maintenance of the protection masks was also included as part of the clinic development. Areas within the clinic needed to include administration, pulmonology, otorhinolaryngology, general practice, emergencies, occupational hygiene, mask maintenance, and technical services. The clinic is designed to cater for 3,000 people, at the final size of the mine, so there was no requirement to cater for future expansion. As a means of


passive climate control the clinic has been partially dug into the embankment. A gabion wall,


IFHE DIGEST 2017


The clinic has been partially dug into the embankment to provide a means of passive climate control.


made of local stone closes all the covered outer spaces. Within this space, six buildings create four patios and the internal cross-shaped circulation.


Ernesto González Nagel Ernesto González Nagel is an


architect who graduated from the University of Rosario in Argentina.


He also attended a doctorate at the Polytechnic University of Catalonia in Spain. He has 25 years


experience, having developed


20 health centre projects, three hospitals and a research centre.


João Athayde e Melo João Athayde e Melo is an


architect who graduated from the University of Porto, Portugal. He worked with Nagel on the


prize-winning Clinic at the Moatize mine project which led to the


formation of González & Athayde, Arquitetura in 2014.


The layout of the buildings is designed


to resist the undesired excessive movement of hot air. The careful articulation of corridors and patios, under the shadow of water and vegetation, and where the air is more pure and fresh is used to make the clinic’s space an integral instrument of preservation of health and wellbeing. The clinic was developed alongside


two other projects – a dormitory for personnel who work in shifts (integrated in the health management programme) and a technical archive for the existing main office. The design of the clinic needed to


overcome a variety of environmental issues. The open-air coal mine is located on the banks of the Zambezi River in Moatize, Tete Province, northern Mozambique, 13 km from Tete which is the capital city of the province. The clinic is located at the base of the coal mine, next to a variety of pre- existing management offices, and close to workshops and a food hall for employees. Existing buildings on the site had


a bad orientation in relation to the sun path and provided insufficient natural


15


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72  |  Page 73  |  Page 74  |  Page 75  |  Page 76  |  Page 77  |  Page 78  |  Page 79  |  Page 80