search.noResults

search.searching

dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
8 NEWS BRASS Brass construction wins regional award


Gluckman Smith Architects’ Font House project in Leicestershire is an RIBA regional award winner that’s defined by its palette of high quality materials, including pre-weathered brass roofing.


Font House is located within a historic walled garden in the grounds of Grade I listed Nevill Holt Hall. The new house and landscaped garden provide discreet entertainment space for the hall’s opera festival, and is at the heart of the owner’s vision of breathing new life into the estate.


The design has a symmetrical form including a pavilion and a large central reception space framed by two simple bedrooms, which project beyond the central mass of the building and overlook two ponds. These wrap around a south-facing terrace accessed from the reception space. The material palette draws inspiration


from the surroundings and from local materials. The series of hand-crafted pre-weathered roofs are in Nordic Brass, a zinc-copper alloy manufactured by Aurubis.


They surround a central rooflight and are set on ironstone facades, inspired by the Hall itself. Gluckman Smith Architects won the


RIBA 2018 East Midlands Award for Font House, along with the Conservation award and project architect award. The RIBA judges commented: “Sitting at just the perfect height, the beautifully executed [brass] roof can be glimpsed from the main hall, tempting the visitor on…it is a triumph”.


Children’s sanctuary reflects Highlands scenery ZINC


The Ripple Retreat is a purpose-built charity-funded sanctuary for children affected by cancer. The Kettle Architects- designed, multi-award-winning structure was inspired by its lakeside location in the Trossachs national park in Scotland. The landscape is reflected in the rippling


roof, clad in pigmento blue zinc by VMZinc and supplied by Metal Technology, capturing the changing light.


Expanses of glazing connect the interior to the building’s idyllic setting and provide visibility to play areas. Claimed to offer “endless design


flexibility,” metal systems were chosen for their positive contribution to the creative aesthetic and their all-round performance, meeting Kettle’s criteria of “a model sustainable building, both in its layout and specification.”


WWW.ARCHITECTSDATAFILE.CO.UK


ADF OCTOBER 2018


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52