search.noResults

search.searching

dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
32 SPORTCAMPUS ZUIDERPARK, THE HAGUE


© Scagliola Brakkee


© Hufton+Crow


The metal exterior provides the project with its “iconic image” and produces the illusion it is a much smaller building than it actually is


There are also steel trusses that span the major spaces, about five metres deep over the long span. “We researched materials which could respond to the demands of constructing a seamless twisting ribbon,” Davenport explains. “We selected metal shingles, a pragmatic and appropriate way to do this.” Besides the green roofs, the other ecological elements of the build include 15,000 m2


© Scagliola Brakkee


A host of public open days were held to explain the project’s novel design, and help engage the community in the process. Once the building was under construction, there were also a number of open days held where the local community could come and tour the building, and at some key stages, actually take part in the construction work.


of photovoltaic panels placed on


the roof, with a heat-regulating sedum roof finish, and two ground water wells that form a heating and cooling system. The beach area utilises heated sand, warmed through hot water pipes laid beneath the floor. Also included is a misting device to keep the dust from the sand. Davenport details the process: “You need to find a certain type of sand which minimises the dusting, and then you need to dampen it through a misting device, to keep any remaining dust down to the surface level.” Internally, the main material used is wood panelling, perforated to provide acoustic benefit. Much of the flooring is prefabricated concrete, as is the arena seating. In the sports areas, flat steel panelled ceilings are employed, with integrated radiant heating panels.


WWW.ARCHITECTSDATAFILE.CO.UK


Davenport says the team were “really surprised” by people’s reaction to the edifice as it went up. “It’s a modern building, sitting in what is quite a traditional area, and the park is a listed monument. I must admit that when you engage in these kind of buildings, and you take the decision to make them and put something modern out there, you inevitably put yourself out there for some criticism. “You’d expect it to be more of a ‘Marmite’ kind of building, but it’s not at all. Everyone gets it, feels that it’s working, and that it sits well in its setting, so there’s been very little criticism, which I take as a fantastic compliment.”


Open to the park


Being located in isolation in the centre of a public space proved to be a challenging aspect of the project. The spaces around the


ADF OCTOBER 2018


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52