search.noResults

search.searching

dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
10 NEWS COPPER


Copper reclad office wins RIBA London award


7


0 Wilson is a remodelling and retrofit of a 1980s office building by architects astudio in a relatively


low-rise part of the City of London. The client Stanhope, wanted to bring the building up to date on two fronts (the 1980s building as well as a refurbished Grade II listed property), and to provide desirable spaces for commercial tenants with high levels of environmental sustainability, including a BREEAM Excellent rating. The patinated copper cladding used for


the reclad, according to the architects, “Makes the building a distinctive contemporary warehouse while in keeping with the surrounding red brick buildings.” The RIBA judges commented on the


refurbishment: “The careful response to the existing building was clear, the architects and client had considered every inch and elements of the existing building before deciding to keep or dump it, from cores to handrails. This not only leads to a convinc- ing example of re-use, but gives the build- ing an intriguing character. Sometimes its aged self is seamlessly and ingeniously integrated, and used as a structuring device for the new architecture; sometimes it remains as little entertaining traces, highlighted through colour.” They continued: “The jolly boldness of


the building’s new character; the new reddish cladding, and the stacked boxes adding additional space on upper storeys, are not subtle, but nor is the characterful street corner cluster of buildings from different eras which 70 Wilson embraces. The two restored facades, on Wilson and Worship Streets make positive and different contributions to the streetscape, picking up on the colours, form and


ornament of the surrounding architecture. The overall effect is joyful.” The judges concluded: “The diverse and


well-considered office spaces that have been created (delivering an increase in floor area of 25 per cent) seem easy, useful and pleasurable to inhabit and adapt. The


WWW.ARCHITECTSDATAFILE.CO.UK


spaces on upper levels have a strong character, again through the use of red as a defining feature, and the addition of the upper level boxes has allowed lovely roof terraces to be created. The approach to energy-saving seems to have been taken very seriously in the retrofit.”


ADF OCTOBER 2018


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52