This page contains a Flash digital edition of a book.
spa & wellness


One of xsite’s primary concerns was to


screen the construction site from the view of hotel guests and spa users. This was achieved by using frosting on the windows overlooking the site from the hydro-therapy and main pool areas. Solid hoardings at the Old Hall end of the site featured graphics which depicted how the finished spa would look and effectively prevented any view of the site. Whilst it was impossible to prevent people looking down from the Brasserie restaurant adjoining the spa, the site was kept clean and tidy at all times. Responsibility for delivering the concept


of another design team was accompanied by the challenge of retaining its integrity whilst at the same time, reducing costs. During the value engineering phase, xsite therefore looked for some less expensive precision finishes which would still deliver the luxurious, glamorous look of the facilities. With quality uppermost, xsite knew that the level of finish was critical to success. The tiling was a particularly demanding aspect of the project and required careful


coordination to ensure that the grout lines matched up from the radial pattern around the spa area, across the floor, up the walls and outside to the decking area – visible immediately the bi-folding doors are opened. A variety of tiles and sizes only added to


the challenge so xsite completed very detailed layouts for each type of tile starting in the sauna area to establish the position of the grout lines for the remainder of the layout. Because the tiles were firstly dry-laid to iron out any potential problems, only a few minor adjustments were required in the end. The co-ordination of specialist sub-


contractor information was also demanding. Initially, a separate, standalone plant room had been envisaged for this project, but after various meetings and before start on site, xsite discovered that the additional plant required could be installed around the original plant room configuration, which saved both time and money. Some valuable 500mm of extra space was created to house the new plant which had


leisuredab.co.uk 45


to be located adjacent to the pools by converting the cavity space beneath the benches surrounding the pool area into cupboards as there was not enough depth beneath the decking to house the plant. With teamwork from Wharton


Construction, the project was brought in a little before deadline and in time for the VIP opening in September.


www.xsitearchitecture.co.uk


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68