This page contains a Flash digital edition of a book.
Light Bureau BUPA, Wellness Clinic, London


Going ground A look inside the new BUPA flagship Wellness Clinic. Photography: 8Build


Situated in London’s West End, BUPA’s new flagship Wellness Clinic has been given a touch of Light Bureau’s magic. The premises were a distinct challenge in terms of lighting, as they are below ground. At ground floor, the only presence the clinic has is a reception and waiting areas. The treatment rooms and other facilities are at basement level where the only daylight penetration is minimal to part of one elevation by glass pavement smoke ventilation lenses – far from ideal for a healthcare clinic. Light Bureau’s solution was to supplement – and in most cases manufacture – artificial daylight conditions for the treatment rooms. High quality reflectors direct fluorescent light from digitally controllable linear fluorescent lamps into the rooms. Two colour temperatures are used: ‘daylight’ 6500K and warm 3000K temperatures that are dimmed and mixed to create artificial daylight.


Additional lighting is provided to wall cupboards; daylight colour temperature


32


upwards to support the perimeter function and warm below to supplement the task light and cosier patient lighting. A pendant is used centrally to reinforce the domesticity of the rooms and to encourage patients to feel at ease. Light Bureau intentionally designed the lighting control system interface to be basic, so that clinicians and doctors are able to select from three pre-determined scenes dependant on ‘morning’, ‘afternoon’ or ‘treatment’. Previous issues at other facilities had led to BUPA requesting this limited range of scenes, and visiting practitioners are able to quickly acclimatise to the treatment rooms and be confident of not disorienting the patient by mistaken use. Absence detection is provided to conserve energy in case lights are accidentally left on by users. The creative lighting solution uses almost entirely low-energy light sources, and combined with the specialist control system provides a space that is significantly lower energy than other


existing premises. Other areas of the clinic are lit by means of indirect illumination; the corridor with its distinctive green glass walls are lit with a cove to one side, and waiting areas benefit from coffer details and again, pendants. The feature stair is illuminated via floor recessed warm white LED uplights to create an interesting transitional space. There is also a large three-dimensional feature wall between mezzanine and basement, which breaks the linear monotony of the daylight deprived corridor whilst introducing colour and visual interest. Paul Traynor, principal of Light Bureau, says: ‘The lighting design solution has been really successful; initial feedback received indicates that users are very happy with the treatment rooms and are not adversely affected by being confined to a basement for extended periods.’


Contact


Lighting design: Light Bureau 020 7498 6111 www.lightbureau.com Controls Specialist: Control Lighting


www.a1lightingmagazine.com


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68