This page contains a Flash digital edition of a book.
pillars, church-like arched windows and handcrafted
limestone walls. The Gallery’s private dining area is
located on a beautiful half mezzanine within the
main hall.
The enormity and layout of the space presented
numerous challenges. From the outset, planning
the restaurant and café was tricky as there were
potentially five ways to enter the building. All the
spaces in the ground floor were front of house with
2 operations – restaurant and café - so controlling
the circulation on how both the public and staff
used the space was crucial to the operation. A
basement beneath the hall and glazed link was
used for storage and staff areas. The state of the art
kitchen, which serviced both La Chapelle and Café
du Luxe on the ground floor, had to be planned to
sit in the visually prominent glass link.
St Botolph’s Hall is breathtaking with its
cathedral-like 30 metre high ceilings but the
enormity of the space created its own challenges
on how to illuminate and heat the building - the air
handling system being one of the most problematic.
Heating and cooling systems were built under the
floor and into the fixed seating so as not to interrupt
the majestic space of the original building.
French Joinery (see ad opposite) successfully
produced high quality bespoke joinery and finishes
and lighting designers Into Lighting were brought
on board by LSM from the outset having worked
successfully with them on many projects in the past.
Inspiration from the subtlety of the way it was lit
was taken from All Saints Church in Dulwich, which
had similar spatial volume. Low-level feature lighting
was specially designed by Into Lighting to give a
sense of intimacy in such a grand hall.
Hill Cross Furniture (see ad opposite)
customised all the loose furniture to La Chapelle and
Café du Luxe to meet the exacting requirements
of the Client. Rakes of back rests, metal cappings to
legs of tables were all detailed and prototyped prior
to manufacture. The more intimate Café du Luxe
boasts the magnificent Conran pewter bar from
the Great Eastern Hotel complimented by pressed
tin ceilings and wood panelling gives a feeling of
tradition and quality.
The overall design ethos and challenge for
this project from the start was to create a carefully
balanced, understated design that would not
distract from the beauty of the existing structure
and one that would work with it, complimenting it
at every level. •
Galvin La Chapelle and Café de Luxe, 35 Spital
Square, London E1 Tel: +44 (0)20 7299 0400
www.galvinrestaurants.com
Designer DesignLSM +44 (0)1273 820033
wwww.designlsm.com
Joinery & finishes
French Joinery +44 (0)1825 723688
Lighting Into Lighting 0845 873 7013
Customised Furniture
Hill Cross Furniture +44 (0)1325 378307
SUBSCRIBE - 020 7833 3772 GS MAGAZINE 23
Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58
Produced with Yudu - www.yudu.com