This page contains a Flash digital edition of a book.
REFURBISHMENT RAILWAY CASE STUDY


An artist’s impression of the new north-west corner entrance, which is currently under construction. It is due to open in December 2012


2015 when the two halves of the new station will be united. ‘The construction work has been constrained by a commitment to keep the station operational, with minimal disruption to passengers,’ says Azhar Quaiyoom, design and programme manager for construction group Mace. He is working in partnership with Network Rail as project manager, as well as being appointed principal contractor. At the moment, the bulk of the work on


Heating and cooling Focus is on central plant room


A new central plant room is being constructed adjacent to the existing one, complete with new gas-fi red boilers domestic hot water calorifi ers, chillers and tanks for the sprinkler system. The Pallasades and John Lewis will have their own plant rooms. Heating and cooling will


be used in the station’s air handling units and four-pipe fan coils to keep the back-


26 CIBSE Journal February 2012


of-house and staff areas comfortable. The station will also be fi tted


with a constant temperature water loop so serve the retail outlets. This is fed from fi ve rooftop air source heat pumps with an additional connection to the main boiler through a heat exchanger. The system will allow retailers to take heating or cooling from the loop. The plant room is also


home to the station’s two independent 11 kV incoming electrical supplies and their transformers; each is capable of supplying suffi cient power to run the station. The new service spine is


being constructed to the east of the service duct. A second south-north spine will be constructed under phase two to serve the eastern half of the development.


site involves the installation of enabling works and temporary works. Outside the station, utilities are being diverted and upgraded. South of the station, the fi nal few fl oors of the 20 storey, 1960s residential block, known as Stephenson’s Tower, are being removed to make way for the new John Lewis store. To the east, work has started covering over the railway tracks to create the new public square. Above the station in the Pallasades


shopping centre, engineers are busy trying to establish what services can be removed and what must be retained before the new atrium rises up through the centre of the shopping centre. Not all the services are marked on drawings, so the ceiling tiles have been removed to reveal a web of wires and cables, some of which have been tagged once their purpose has been established. The task is made all the more diffi cult because investigators cannot enter the shops that are still in use. ‘Construction is constrained by the condition of the existing 1960s concrete structure, the accuracy of


www.cibsejournal.com


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72